Haber Sitesi
HV
28 MART Perşembe 11:58

Depremzede ve depremzadeler

Emre Baktıroğlu
Emre Baktıroğlu
Giriş Tarihi : 11-02-2023 09:06

 

Acılar ülkesiyiz ne yazık ki. Duygu yoğunluğu ve duygu bozukluklarıyla katı yüreklerin bir arada bulunduğu topraklar hepimizi doyurdu ve içine alıyor.

Depremden sonra, ülke genelinde yardım kampanyaları başlatıldı. Yardım kuruluşları, köyleri ve kentleri ziyaret ederek yardım topladılar. Ayrıca, ülke genelinde bağış kampanyaları da başlatıldı. Ülkemizin güneyinde 14 milyon insanı etkileyen büyük felaket; binlerce insanın evlerini kaybetmesine neden oldu. Deprem, ayrıca ülkenin güneyindeki güvenlik ve sağlık sistemlerini de ciddi oranda zayıflattı. Depremden sonra, ülkenin güneyindeki hasarın giderilmesi için çok sayıda inşaat projesi başlatılacak. Bu önemli bir plan olmasına rağmen 99 depreminden sonra aradan geçen yıllar, erişilen teknoloji (ya da alıntılanan teknoloji) insani duygularımızın birdenbire yok olmasını sağlayan bir tavır yaratmış olacak ki yeniden kendimizi başladığımız yerde bulduk.

1999’da komisyon raporunda yazanları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye. Jeolojik yapısı ve coğrafi şartlar itibariyle. Sık sık felakete maruz kalmaktadır. Sel. Heyelan yangın deprem vs. Afetler can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Her afet sonrası eksiklikler. Hatalar, Sevk ve idare zafiyeti tartışılmakta ancak tedbirlerin İstenen seviyede gerçekleşmediği görülmektedir.

*

Türkiye'deki sorun afet sonrasındaki çabaların yeterliliği veya yetersizliğinden ziyade. Deprem öncesi çalışma ve tedbirlerin yeterliliği veya yetersizliği noktasında düğümlenmektedir. Yeni inşaat alanları. Toplu konut ve gecekondu önleme bölgeleri tayin ve tespit edilirken. Depremle mücadele şartları yeterince dikkate alınmamaktadır. Konut ulaşma alanlarında zemin etütleri yeterince yapılmamaktadır. Birinci deprem kuşağındaki yerleşim merkezlerinde depreme dayanıklı konut üretimi projeleri uygulanmamaktadır. Yerel yönetimler bu tür konutların üretimi ve kontrolü konusunda yeterli duyarlılığı tam olarak gözetmemektedirler.

*

Ben raporun tamamını okudum. Tarihten örnekler Osmanlı zamanı depremden sonra uygulanan emirler. Depremin şiddeti nasıl olduğu nasıl etkilediği, yerel yönetimler idari birimlerin bundan sonra neler yapması gerektiği falan filan cart curt…

O dönemde depremin yaralarını sarmak ve düzeltmek için alınan kararların ardından koalisyon hükümeti yerine şimdiki hükümet görev aldı. Bunca alınan karar nasıl uygulandı bir düşünmek lazım. Çünkü binlerce konut yapıldı ülkeye… gururlanmıştık! Ev sahibi olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşamak isteyen bir nesil olarak büyütüldük çünkü ve zaten inşaat teknolojileri de gelişmişti. Çok katlı binaları kısa sürede tamamlıyorduk ve güveniyorduk..

Şimdi depremin bilançosu ortada. Gururumuz kırıklarla dolu. Acılarımız geleceğimizi karartıyor. Önce yaraları sarmak sonra büsbütün iyileşmek için çalışmak gerekiyor. Bu yüce gönüllü halk devletimizi ayakta tutuyor. Çabalarıyla, gönülleriyle yaptıkları çalışmalarla yaralar sarılıyor acılar paylaşılıyor.

Yaratana sığınan insanlar olarak biliyoruz ki önce tedbir sonra tevekkül deriz…. Önce gerekli maddi tedbirleri alacak, sonra âlemlerine Rabbine tevekkül edeceksiniz. Kader açıklaması tek başına kafaları rahatlatmıyor. 

Bir komisyon raporu daha yazılacak mecliste… yeni kararlar alınacak. Sonra…. Sonra ne olacak?.

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html