Merak etmeyin elektrikleri kesmiyoruz. Dünyanın üretimine uyum sağlamak için önümüzde duran kavramlara göz atıyoruz sadece. Karanlık yani Lights out olarak ifade edilen fabrikalar yeni bir otomasyon metoduna işaret ediyor. Bu kavram 21. Yüzyılı etkileyecek üretim devrimi olarak lanse ediliyor.
Karanlık fabrikalar, tamamen otomatik sistemlerle donatılmış ve bünyesinde insanın varlığına ihtiyaç duymayan yapılar. Günümüz fabrikalarında, parçaları kaldırmak, operasyonu sürdürmek gibi süreçlerde ki tüm işlemler insan gücü ile yönetilse de birçok fabrika kendi kapasitelerindeki teknolojinin sağladığı imkanlar dahilinde artan talebin karşılanabilmesi ve fabrikanın kendi finansal gücünü artırabilmek için vardiyalar arasında karanlık üretim yapmaya başladı.
Karanlık fabrikaların en bilinen örneği Japonya’daki robot üretim fabrikası olan FANUC hemen hemen bir ay boyunca herhangi bir müdahale olmadan çalışmaya
devam edebiliyor.
“Sadece ışıkları söndürmekle kalmıyor, klimayı ve ısıtmayı da kapatıyoruz”
Türkiye’de var mı?
Türkiye’nin ilk ‘Karanlık Fabrikası’ 14 Mart’ta WIN EUARASIA 2019 Fuarı’nda konuşuldu. Endüstri 4.0 Festival Alanı, Türkiye’nin ilk Endüstri 4.0 konseptli Canlı Üretim Hattına (Smart 4.0 Manufacturing Line) ev sahipliği yaptı. Canlı Üretim Hattı için ayrılan alanda ‘Türkiye’nin ilk karanlık Fabrikası’nın inşa edileceği kaydedildi.
Avantajları Neler?Verimlilik, İş gücü maliyetinde azalma, Ekipman işletimini artırmak için iş gücüne duyulan ihtiyacı azaltma, Şirketlerdeki yüksek vasıflı çalışanların işlerine odaklanmalarını ve teknik bilgi ve becerilerini kullanabilmesini sağlama, Enerjide verimlilik, rekabet avantajı
Dezavantajları Neler? Ön Sermaye Harcaması: Fabrikayı Yeniden Yapılandırma Ürünlerin Piyasaya Sürülmesi
Teknolojinin yıkıcı tarafı artık konuşuluyor
Yıkıcı teknolojiler, yüksek teknik veya ekonomik performansla, daha önce satılan ve piyasalarda kullanılan mevcut tekniklerin kullanım değerini yok eden, teknolojik, ekonomik ve sosyal değişimler üreten yenilikler olarak değerlendiriliyor. Gerek toplumsal düzeni birdenbire değiştiren bu teknolojilere çok çabuk uyum sağlayarak farkına varmadan sosyal yaşamı etkileyen sonuçları yaşıyoruz. Keyifle ve kar ederek daha sıcak baktığımız teknolojiler bilişsel yeteneklerimizi arttırıyor mu körleştiriyor mu diye sormalıyız. Buna rağmen:Karanlık fabrikalarda üretim, günümüzde kullanılan üretim teknikleri arasında kıyaslama yapıldığında günümüz şartlarında uygun ve kullanılabilir bir üretim tekniği olarak görülmektedir. Geçmişte tam otomatik olarak üretim yapan bir karanlık fabrika sadece düşüncelerde yer alıyorken şu an dünya üzerinden örneklendirilerek bütün gerçekliğiyle insanlığa hizmet ediyor olarak görünmekte. Yakın gelecekte bu sisteme sahip fabrika sahipleri işlerinden çıkıp evlerine gidip uzandıklarında bile robotların fabrikalarında gece boyu üretim yaptıklarını biliyor olacaklar.
SEÇİMLER FALAN FİLAN BUNLAR CİDDİ İŞLER
Seçimlerle ilgilide birkaç kelam edeyim bari çok ısrarla sordu bir iki arkadaş. Türkiye için ne ifade ediyor bu seçimler! Bizler pek kolay dara düştüğümüzü söylemeyen bir milletiz. Fakat emekli ve yaşlı kişilerin sokak röportajlarında ilk itiraflar geldi ‘pide kokuyor’ ‘şanslıysam simit alıyorum’ diye. Doğrusunu söylemek gerekir… Hepimiz etkilendik yanlış ekonomi süreçlerinden. Neden bu inat diye düşünmeden edemiyoruz şimdi. Şimdi belediyeler bütçeleri kadar kaliteli hizmet üretmekle hem yükümlü hem sorumlu. Hükümet ve parlamento ekonomiye çok doğru dokunuşlarla müdahale etmeli. Bundan sonra iş zamanı. Haydi hayırlısı. İyi Bayramlar.
Son olarak; tesadüfen karşılaştığım dertli bir taksi şoförünün anlattıklarını ileteyim. Mehmet Elmas Yeşilköy pazarının oralarda bir müşteri için duruyor. Müşteri yabancı ve yanında bavulları var. Taksinin kapısı açıkken bavullarına doğru dönüyor ve o sırada üç tane kadın arabanın arkasına doluşuyor. Tesadüf bu ya arka tarafta bu durumu çeken birisi var. Bakın diyor arap müşteri için yerli müşterisini indirip onları alıyor. Bu durum için arabası bağlanıyor, ceza alıyor ve davası hala sürüyor. Habere baktım isterseniz
“Arap turistleri görünce müşterilerini indiren taksici”başlığı ile izleyebilirsiniz. Bana kalırsa biraz haber yapmaya çalışmışlar. Taksici esnaftan İstanbul içinde benim de muzdarip olmama rağmen herkesin de suçlu olduğuna inanmıyorum. Peki, siz ne düşünüyorsunuz?