Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 23:58

İkitelli OSB’de bir ilk

DOSS’da yapay zekalı dronlu güvenlik sistemi , MXB Yazılım, tarafından geliştirilen plaka tanıma, yüz tanıma sistemlerine sahip yapay zekalı güvenlik kameraları ilk kez Dolapdere Oto Sanayi Sitesi’nde(DOSS) hayata geçiyor

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-04-2024 12:56   Güncelleme : 09-04-2024 20:33
İkitelli OSB’de  bir ilk

 

 

MXB Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Metin Durmuş, ARGE üzerine yoğunlaşan bir firma olarak İkitelli OSB’de bir ilki hayata geçirdiklerini söyledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini bitirdikten sonra yurt içi ve yurt dışında birçok kurumsal firmada görev yaptığını kaydeden Durmuş, 2010’da kurduğu şirketle Erciyes Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesinde ARGE çalışmaları yaptıklarını söyledi. Geliştirdikleri yüz tanıma, plaka tanıma, nesne- obje tanıma yazılımlarını kamu ve özel sektörün yanı sıra ihraç ettiklerini de kaydeden Durmuş, İkitelli OSB’de ilk kez Dolapdere Sanayi sitesinde uygulanmaya başlanacak olan sistemi de Yeni Esnaf Gazetesine anlattı:

YAPAY ZEKA KAPILARDA

Dolapdere Oto Sanayi Sitesinin 7 kapısı var. Bunların bazıları sadece giriş bazıları sadece çıkış ve bazıları da hem giriş hem çıkış için kullanılıyor. 980 işyeri olan çok büyük bir sanayi sitesi. Buraya giren çıkan araçların denetlenmesi noktasında; araçlar kapıdan girerken görüntü işleme teknolojisine sahip sistem tarafından; plakası, markası, modeli, rengi işleme ile alınıyor ve bir merkezde toplanacak şekilde bir sunucuya kaydediliyor. Bu araçlar hangi saatte hangi kapıdan girdi hangi saatte hangi kapıdan çıktı gibi sorguları anında raporlayabilen bir sistem. Sistem siteye giren araç transit geçiş mi yaptı, tamir bakım mı, park halinde mi gibi soruların yanıtlıyor.

5 SAAT SÜRE

İlerleyen süreçte eğer araç siteye girip beş saat içinde çıkış yapmazsa parklanma ücreti ödeyecek. Sitede bulunan 980 esnaf kendi ve çalışanlarının aracını sisteme kaydedecek onlardan parklanma alınamayacak. Yine kendisine tamir bakım için gelen araçların plakasını uygulamaya okutacak ve o araçlar 15 gün boyunca sorgulanmayacak. Sistemin bu aşamasını KOSGEB destekli hayata geçireceğiz.

DRONLU DENETİM

Bu aşama KOSGEB tarafından onaylandığında bizim geliştirdiğimiz plaka tanıma yeteneğine sahip otonom dronlar belli periyotlarla 10 metre gibi bir rakımdan uçarak sürekli sitedeki yolları denetleyecek. Hatalı park eden araçları anında sisteme bildirecek. Eğer araç tamir bakım amaçlı gelmemişse, çalışanlara ait değilse tanımsız araç olarak kaydedilecek ve güvenlik tarafından araç sahibi bulunarak uyarılacak. Bu sitede kötü niyetli parklanmaların da önüne geçmiş olacak. Dışarıda bir sürü suç işleyip aracı site içine bırakıyor çünkü kontrol yok ancak bu sistem devreye girdiğinde kuş uçmayacak.

FARKLI KAMERA SİSTEMİ

Halen İkitelli OSB’deki bütün sitelerde güvenlik kameraları var ancak bunlar işlevsel değil. Bu iş için bizim geliştirdiğimiz kameralar ayrı bir yazılımla çalışıyor. Bütün kapılardaki hareketler tek bir merkezde toplanıyor anlık işleniyor bu önemli. Araç girerken fotoğrafını ve videosunu çekiyor. Siteye bunun için kurduğumuz 20 kamera sistemi var. Bizim amacımız kim ne için geliyor ne için çıkıyor içeride ne iş yapıyor bunları raporlayabilecek bir sistem yapmak. Sadece kameraya kaydetmek yetmez. İhtiyaç olduğunda kim o kayıtları geri sarıp izleyecek ne kadar zamanda bu yapılabilecek. İşte bizim sistemimizde yapay zeka kontrollü yazılım 3 mili saniye gibi bir süre içinde yapıyor bu işi. Sistem, insan hata yapma riskini de ortadan kaldırıyor.

DÜŞÜK MALİYET YÜKSEK GÜVENLİK

Burada geliştirdiğimiz projelerde vergi muafiyeti var. Bu yapılan proje inovatif proje ise KOSGEB/ TUBİTAK tarafından destek alabiliyoruz. Dolapdere Oto Sanayi ile de çalışmamız bu şekilde. Kameraların kurulumu, kamera direkleri, kablolar, bilgisayarlar ve montaj dahil  muafiyet kaynaklı minimum yüzde 20 daha uyguna sahip olacaklar. KOSGEB desteği aldığımızda yazılım ve dron için de ücret almıyoruz, bir yıl servis iki yıl ürün garantisi veriyoruz. Ürünün her güncellemesine ücretsiz sahip olabilecekler.”

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html