Haber Sitesi
HV
30 NİSAN Salı 00:46

7440 sayılı Yasaya göre Varlıkların Kayda Alınması

Ersin  Demircan
Ersin Demircan
Giriş Tarihi : 19-06-2023 21:23

 

7440 sayılı Kanunun 6. Maddesi ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, işletmelerinde mevcut olduğu hâlde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle, kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirme imkânı sağlanıyor.

Kayıtlarda bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara intikal ettirilmesine imkân veren düzenleme, bütün gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsıyor.

Uygulama kapsamında olan mükellefler, işletmelerinde mevcut olduğu hâlde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 30 Haziran 2023 tarihine kadar kanunun uygulamasına dair ilgili tebliğ ekinde belirtilen beyanname (Ek:18) ve verecekleri envanter listesi (Ek:19) ile katma değer vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine bildirim yapabilirler. Burada dikkat edilecek husus; ekinde envanter listesi olmayan beyannameler kabul edilmeyecek.

Bahsedilen varlıklar, bildirim tarihindeki rayiç bedelle yani o kıymetin değerleme günü itibarıyla normal alım satım bedeli olan tutarla değerlenmek suretiyle envanter listesinde gösterilecek. Bildirilen kıymetlerin yasal kayıt süresi içerisinde kayıtlara intikal ettirilmesi gerekiyor.

İlgili kanuna göre kayıtsız malı bildiren mükellefler, bu malları satmaları hâlinde, defterlere kaydedilecek satış bedeli kayıtlı değerinden düşük olamayacak. Gerçek satış bedelinin kayda alınan bedelden düşük olması hâlinde ise kazancın tespitinde kayıtlı bedel dikkate alınacak.

Kanuna göre kayda alınan ve bildirilen amortismana tabi iktisadi kıymetler için amortisman ayırma uygulaması da yapılamayacak.

Ancak; teslimleri KDV’den istisna tutulmuş olan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarla ilgili olarak bu uygulamadan yararlanma imkanı bulunmuyor.

7440 sayılı yasa kapsamında kayda alınan varlıklara ilişkin vergisel yükümlülük de getirilmiş durumda. Buna göre; rayiç bedel üzerinden beyan edilerek kayıtlara intikal ettirilecek makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV KDV hesaplanacak ve örneği tebliğ ekinde yer alan formlarla kağıt ortamında veya elektronik ortamda sorumlu sıfatıyla verilecek. Söz konusu beyan, en geç 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak ve tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecek.

Bu uygulama kapsamında hesaplanan KDV’nin indirimi ve dolayısıyla iadesi mümkün değil ancak bu tutar, verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilecek.

KDV beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler ise, söz konusu beyannameyi ve envanter listesini de elektronik ortamda vermek zorundalar.

 

Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle de tebliğde yapılan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İlleri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde mücbir sebep halinin belirlenen başvuru süresince devam etmesi durumunda, mücbir sebep kapsamına alınan yerlerdeki dairelere yapılacak başvurunun süresi mücbir sebep hâlinin sona erdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar uzatılmıştı. Vergi ödeme süreleri de buna göre uzayacak.

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html