EV HANIMLIĞINDAN
İŞ YERİ PATRONLUĞUNA
Erse Mantı’nın kurucusu Özgül Acır, 18 yılda bir marka haline getirdiği firmasını yeni yatırımcılarıyla daha da büyütme hedefinde. İstanbul Avrupa yakasında üç şubeye ulaşan ve önümüzdeki yıl Anadolu yakasında da şube açmayı hedefleyen Acır, bir sonraki hedefinin de Bodrum, Alaçatı gibi tatil yöreleri olduğunu söyledi. İstanbul Lokantacılar Odası Denetleme Kurulu üyesi Acır, Erse Mantı’nın kuruluşundan bugüne yolculuğunu Yeni Esnaf Gazetesi’ne anlattı.
İşletmeci bir arkadaşımın tavsiyesiyle aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2005’te evde mantı yapmaya başladım. 5 yıl süreyle işyerlerine ve çalışan kadınlara mantı yaptım. Müşteri sayısı artınca siparişleri yetiştirmek için yanıma başka ev hanımları aldım. 2010’da Avcılar’da 4 masalı küçük bir mantı dükkanı açtım. Yine ev hanımlarıyla çalışmaya devam ettim. Mantının yanına çorba, zeytinyağlı, sıcak yemekler yaptık, mantının çeşitlerini artırdık. Talep fazla olunca orası yetmedi aynı cadde üzerinde bu kez 12 masalı bir dükkan tuttuk. Talep yine fazla oldu imalatla, pişirme bölümünü ayırdık ancak yine ev kadınları ile çalışmaya devam ettik. Sonra Beylikdüzü’nde bir şube açtık, bu süreçte en güzel olan şey daha önce hiç çalışmamış ev kadınları ile çalışmaktı. Onların para kazanması, sigortalı olması, özgüvenlerinin artması, kendilerini daha özgür hissetmeleri beni çok mutlu ediyordu. Yaptıkları mantıların müşteriler tarafından beğenilmesi onların da çok hoşuna gidiyordu. Profesyonellikten çok amatörlük vardı ve insanlar bu amatör lezzeti beğendi mantıda. Bizde makine yok tamamen el yapımı şu anda yine ev kadınlarıyla çalışmaya devam ediyoruz.
SONSUZ ÇEŞİT SONSUZ LEZZET
Ben aslında daha önce kadın kuaförüydüm, evde mantı yapmaya başlamadan önce sadece Kayseri mantısını biliyordum. İş yerini açtıktan sonra mantının her ülkenin her yörenin kültüründe olduğunu gördüm. Bunu araştırarak öğrendim. Mantı kültürü bence evrensel, dünyada çok geniş yelpazesi olan bir kültür, bitmeyen çeşidi, bitmeyen lezzeti var mantının. Çerkes mantısı, Gürcü Mantısı, Türkmen Mantısı… Biz şu an vegan mantı yapıyoruz, çikolatalısını, fındık ezmelisini, kabaklısını yapmaya çalışıyoruz. Tahinli şekilde tabakta sunum yapıyoruz. Bu lezzeti tutturmak da bir anda olmuyor deneyerek, baharatları karıştırarak, test ederek en güzel lezzeti buluyor ve müşteriye öyle sunum yapıyoruz.
ŞUBE SAYISINI ARTIRACAĞIZ
Şu anda markalaşmamız söz konusu, evde mantı yapmaya başlayarak şu anda üçüncü şubeyi açıyoruz. Biri Beykent’te, birisi Maslak’ta açıldı. üçüncü şubede Ispartakule’de açılacak. İlerleyen zamanlarda Suadiye ya da Bağdat Caddesi üzerinde düşünüyoruz. Bu lezzetin sadece İstanbul’la sınırlı kalmaması için de tatil yörelerine açılma fikrimiz var. Şu ana kadar tek başıma götürdüm ama artık bir yatırımcım var ve onunla birlikte hareket ediyoruz. Hedefin sonu yoktur o bir deniz ne kadar yüzebilirsen ne kadar gidebilirsen o kadar gidebilirsin tabii ki boğulmadan.
KENDİ İŞYERLERİNİ AÇTILAR
Bugüne kadar 50’nin üzerinde ev kadınıyla çalıştım. Bir süre bizimle çalıştıktan sonra ‘ben de yapabilirim’ diyerek kendileri bulundukları yerlerde mantı dükkânı açtılar her biriyle halen görüşüyoruz
ODA BİZE DESTEK ÇIKTI
Kadın işletmeci olunca çevreyle bazı sorunlar yaşıyorsunuz. İşte apartman altında olduğunuz için yemek kokusundan şikayetçi oluyorlar belediyeye şikayet ediyorlar. Ben bu şikayetler üzerine İstanbul Esnaf Odaları Birliğine telefonla ulaştım ‘Ben bir kadın girişimciyim ve sizin bana destek olmanız gerekiyor’ dedim. İSTESOB Başkanımız Faik Yılmaz ve İLO (İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası) Başkanı Sait Karabağlı başkanlarımız bana destek verdiler. Kendilerine buradan teşekkür ediyorum. Şu an İLO denetleme kurulu üyesiyim.
LEZZET ÜRÜN SEÇİMİYLE BAŞLAR
Ürünleri alırken hepsini farklı yerlerden ve en kalitelisini almaya özen gösteriyoruz. İşte eti, yoğurdu, unu, baharatı… Sonra bunları büyük bir titizlik ve hijyeni öne çıkararak hazırlıyoruz. Ben her gün ürünleri tadarım kendim beğenmediğim bir ürünü müşteriye asla sunmam.