Haber Sitesi
HV
20 HAZİRAN Cuma 03:41

Yapay zekâ ile 3 yılda üretilebilen şimdi bir yılda 3 kata çıktı

Ahmet Coşkun Aydın
Ahmet Coşkun Aydın
Giriş Tarihi : 09-06-2025 13:19

Yapay zekâ artık her an her yerde yanımızda, sağımızda, solumuzda. Öğrencinin ödevinden tutun, iş adamının üretim planlamasına kadar herkesin başucunda.

İşte bu alanda çalışmalar yürüten bir kuruluş olan Başarsoft endüstri-yapay zeka işbirliğinin ortaya çıkardığı şaşırtıcı sonucu, kamuoyu ile paylaştı.

Bu işbirliği sonucunda daha önce 3 yılda üretilebilen ürünler, söz konusu işbirliği ile bir yılda 3 kat üretime ulaştı. Sonuç maliyet düştü, verim arttı ve dolayısıyla rekabette ön plana çıkılabildi.

Bu konudaki atılım ve gelişmeler Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan tarafından şu şekilde dile getirildi:

“Biz de Başarsoft olarak yapay zekayı en etkin şekilde kullanmaya başladık. Gerek veri üretmede gerekse müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin tamamında yapay zeka kullanıyoruz. Yapay zeka ile birlikte sadece verimlilik artışı yaşamakla kalmadık aynı anda birçok konuyu analiz edebilme olanağına sahip olduk.”

Küçükpehlivan, çeyrek asırdır veri ürettiklerini ve son 20 yıldır her gün Türkiye genelinde 10 adet Başarsoft aracının sokak sokak gezdiğini hatırlatarak "Yapay zeka ile birlikte bir yılda ürettiğimiz verilerin artık 10 misline yakınını üretebilir hale geldik. Eskiden sokaklardan manuel topladığımız verileri Başarsoft personeli şimdi video ve fotoğraflar üzerinden hem yapay zeka hem de yarı otomatik tespit edip sisteme giriyor. Ayrıca uydu ve hava fotoğraflarından aldığımız verilerle şehrin nerelere doğru genişlediği, ne kadar yeni bina yapıldı gibi verileri birçok farklı kanaldan da doğruluyoruz. Arkadaşlarımız bu bölgelere gidip fotoğraf çekimi yaptıklarında da bu verinin doğrulaması ve işlenmesi noktasında yapay zeka ile veri analizi yapılıyor. Örneğin eskiden binaların yerlerini, isimlerini, buralarda yer alan işletmeleri sisteme kaydederken, yapay zeka ile birlikte bütün bunlara ek olarak hangi sokaklarda isim tabelasının olmadığı, kaç tane çöp konteyneri olduğu, sokaklara kaç tane otomobilin park edilebileceği gibi onlarca veriyi de analiz ediyoruz. Eskiden 5 günde üretilen verileri 1 günde üretir hale gelmenin yanı sıra üretim kapasitemizi de iki katına çıkardık. Yani verimlilik artışı 10 katına ulaştı. Bu verimlilik artışını hizmet sunduğumuz tüm müşterilerimize de sağlamış oluyoruz. Böylece birçok sektörün verimlilik artışına da katkı sunuyoruz. Bugün 21 milyon sahadan toplanmış kapı numaralı adresiyle ve 500 ayrı kategoride, 5 milyon işletme-kurumun isim ve kategori bilgileri dahil, 200 farklı sektöre hizmet veren bir altyapıya kavuştuk.” ifadelerini kullandı.

İşte yapay zekânın sadece bir alanda kentleşmede bizlere kazandırdığı... Bekleyelim bakalım daha nelere ortak olacak yapay zekâ… Hoş geldin hayatımıza…

YORUMLAR