Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 12:20

Uluslararası İnterfresh Fuarı marka oluyor

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ‘’ ’Artık atadan kalma eski bildiklerimizle tarımda yeni üretim yapma şansımız kalmadı. Dünyadaki koşullar değişiyor. Sadece domates üreterek tarım ilerleyemez’’ dedi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 23-06-2023 17:55
 Uluslararası İnterfresh Fuarı marka oluyor

 

ANTALYA – TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türk tarımının sadece domates üreterek ilerleyemeyeceğini belirterek, ‘’ ’Artık atadan kalma eski bildiklerimizle tarımda yeni üretim yapma şansımız kalmadı. Dünyadaki koşullar değişiyor. Sadece domates üreterek tarım ilerleyemez’’ dedi.

Antexpo A.Ş tarafından 28-30 Eylül tarihleri arasında 4’ncüsü düzenlenecek Sebze, Meyve, Ambalaj, Depolama, Lojistik, Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı’nın (Interfresh Eurasia) tanıtım toplantısı yapıldı.

-Sadece domates üreterek tarımı ileriye götüremeyiz

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır,   Antalya’nın tarım açısından müthiş bir potansiyele sahip olduğunu, Türkiye’nin, çiftçi ve ihracatçının bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle tarımdaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojileri görmek açısından fuarların çok önemli olduğunu, atadan kalma eski bilgilerle artık tarımın yapılamayacağına dikkat çeken Çandır, şöyle konuştu.

‘’Dünyadaki koşullar değişiyor. Dünyada özellikle yaş meyve sebze konusunda daha taze ürüne ulaşma isteği oluştu. Bunun da altyapısı depolama ve lojistikten geçiyor. Değişen koşullara kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Artık ürünlerin fiziki hareketinin minimuma indiği, dijital ortamlarda ticaretin uluslararası yapıldığı ortamı kurmalıyız. Bunun için uluslararası platformlar çok önemli. Artık ‘(Ben şu ürünü ürettim ve önüme gelen kasaya koydum, al bunu sat) dönemi bitti. Ürettiğiniz ürünün karbon ayak izinden ambalajına kadar her şey çok önemli hale geldi. İhracata gönderdiğiniz ürünün raf ömründen evdeki mutfak ömrüne kadar süreci önemli.”

-Sadece domates üreterek tarım ileri gitmez

Antalya tarım üretiminde hem Türkiye hem de uluslararası alanda önemli hale geldiğini anlatan Ali Çandır, ‘’Biz sadece domates üreterek tarımımızı daha ileriye götüremeyiz. Daha fazla yükte hafif, pahada ağır ürünlere evrilmemiz gerekiyor. Özellikle tarımda hammadde, yarı mamul ürünler üretmenin yollarını bulmalıyız’’ dedi.

-Yeşil pasaport iş ve kültür-sanat dünyasında yaygınlaşmalı

ATSO Başkanı Ali Bahar da Interfresh Eurasia Fuarını daha nitelikli hâle getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi. Avrupa Birliği’nin vize konusunda sıkıntı yarattığını ifade eden Bahar, şunları kaydetti.

‘’Ülke ihracatının gelişmesi için uluslararası alanda çalışmalıyız. Ancak Avrupa Birliği, vize konusunda Türkiye’ye sıkıntı yaratıyor. Vize alamadıkları için toplantılara katılamayan, fuarlara gidemeyen iş insanlarının sorunları da artıyor. Vize sorunu bir an önce çözülmeli. Gidemediğin yer senin değildir. İş dünyası vize mağdurlarının başında yer alıyor. Belli bir rakamın üzerindeki ihracatçılar yeşil pasaporta kavuşabildi. Yeşil pasaport iş insanları ile kültür-sanat dünyasında genişletilmeli ve yaygınlaşmalı.’’ dedi.

-Fuar yüzde 100 büyüdü

Fuarı düzenleyen ANTEXPO A.Ş Genel Müdürü Murat Özer de Türk tarım üretiminin dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci sırada geldiğini belirtti. Türkiye’nin 186 ülkeye bin 730 tarım ürünü ihraç ettiğini anımsatan Özer, şöyle devam etti.

‘’Ülkemizde 237 bin hektar bitki üretimi yapılıyor. 116 milyon ton tarımsal üretim gerçekleştirdik.  Türkiye’de toplam 714 bin dekar sera alanı var. Bunun 248 bin dekarı Antalya’da bulunuyor. Türkiye sera endüstrisinde en büyük ülkedir ve Avrupa’da birinci sıradadır”

-Interfresh Eurasia marka oluyor

Pandemi nedeniyle iki yıl fuar düzenleyemediklerini anımsatan Özer, geçen yıl gerçekleştirilen fuarın uluslararası sektörde ses getirdiğini söyledi.

Bu yıl fuarın hem hacim hem de ülke ve yabancı katılımcı açısından yüzde 100 büyüdüğünü anlatan Murat Özer, şunları kaydetti.

‘’Bu yıl fuara katılım sevindirici noktaya ulaştı. Fuarlar yapıldığı şehirlerin ekonomisine önemli katkı yapıyor. Fuarda harcanan her 100 Euro’dan 85’i şehirde kalıyor. Fuara gelen yabancı ticaret için gelir. Ucuz turist değildir. Otele, ulaşıma, restoranlara, alışverişe gider. Özellikle kış aylarında yapılan fuarların şehre katkısı azımsanamaz.

Interfresh Eurasia Fuarı daha da büyüyecek. Yakın gelecekte tarım sektöründe Türkiye ve Antalya’ya yeni bir marka kazandırmış olacağız. Elbette fuarlar birkaç yılda markalaşmıyor. Ancak, biz hem ülkemize hem Antalya ekonomisine katkı yapmak ve marka yaratmak için çalışıyoruz.’’

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html