Haber Sitesi
HV
28 NİSAN Pazar 22:04

TİSİAD: Hedefimiz Türkiye-İran Ticaretini 30 milyar dolara çıkarmak"

TİSİAD Başkanı Saeid Mohammed Jan, 2017’de 21 milyar dolara çıkan ancak Amerika’nın tutumu nedeniyle bugün 2,5 milyar dolar seviyelerine düşen Türkiye-İran ticaretini 30 milyar dolara çıkarma hedefinde olduklarını söyledi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-03-2023 09:08
TİSİAD: Hedefimiz Türkiye-İran Ticaretini  30 milyar dolara çıkarmak

 

TİSİAD Başkanı Saeid Mohammed Jan, 2017’de 21 milyar dolara çıkan ancak Amerika’nın tutumu nedeniyle bugün 2,5 milyar dolar seviyelerine düşen Türkiye-İran ticaretini 30 milyar dolara çıkarma hedefinde olduklarını söyledi

Türk ve İranlı iş adamlarını buluşturan, birlikte ticaret yapmalarını sağlayan, iki ülke arasında ticari bağların yanı sıra kültürel bağlar da kurulmasına yardımcı olan TİSİAD Başkanı Saeid Mohammad Jan Yeni Esnaf Gazetesine çalışmalarını anlattı. Türkiye’ye 1986 yılında gelen ve dalgıç su pompaları alanında dünyanın tanınır markalarından birini kurarak 103 ülkeye ihracat yapan Jan, İran ile yapılacak ticari bağlantılara dikkat çekti. İran Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanlığını da yapan jan 2001 yılında kurulan ve bugün başkanlığını yaptığı İSİAD’ın çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “İSİAD Türkiye ve İran arasında kurulmuş tek resmi dernektir. İranlı sanayicilerimiz derneğimize üyedir. Bir de TİSİAD vardır bunlar da Türk kökenli olup İran’da iş yapan firmalardır onlarda üyemizdir.

30 MİLYAR HEDEFİNE YAKLAŞMIŞTIK

Cumhurbaşkanımız İran ile ticaret hacmi için 30 milyar dolar hedef koymuştu. Biz 2017 yılında petrol ve gaz ticareti hariç bu rakamı 21 milyar dolara çıkarmıştık. Belirlenen hedefe adım adım giderken ABD’de yapılan seçimleri Trump’ın kazanmasının ardından ambargo nedeniyle ticaret hızla geriledi önce 3.5 milyar dolar seviyelerine, sonrasında 2.5 milyar dolarlara düştü. Ticaret hacminin hızla düşmesinin nedeni ambargo nedeniyle banka transferi söz konusu olmadığından kaynaklıydı.

SANAYİCİLERİ BULUŞTURUYORUZ

TİSİAD olarak biz, Türk ve İranlı sanayicileri bir araya getiriyor ve onların birlikte ticaret yapabilmeleri için ortam oluşturuyoruz. İran’da çok ciddi miktarda ve kaliteli hammadde var. Türkiye’nin ihtiyacı olan hammaddeyi buradan temin edebiliriz. Yakın dönemde iki ülke cumhurbaşkanı bir araya gelecek. Onların görüşmesinden sonra Türk ve İranlı işadamları görüşmeler yapacak. İki ülke ticaretinin nasıl geliştirileceği, özellikle serbest bölgelerde büyümenin nasıl sağlanacağı konusunda biz de dernek olarak onlara yardımcı olacağız.

SERBEST BÖLGE ÇİFTE VERGİLENDİRME

Trump’ın ambargo uygulaması nedeniyle hızla gerileyen iki ülke ticareti bir de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yara alsa da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın serbest bölgeleri ve çifte vergilendirme beyanından sonra bir hareketlilik başladı. Karadeniz’deki savaş nedeniyle sanayicimizin yaşadığı hammadde sıkıntısı İran’dan giderilebilir. Ancak bunun ithalatını yapmanın koşulları var biz sanayicilerimize isterlerse bu konuda da yardımcı olmaya hazırız.

85 SEKTÖR TİCARET YAPIYOR

İki ülke arasında sağlık turizminden mobilyaya, ayakkabıdan tekstile kadar 85 farklı sektör ticareti söz konusu. Bizim bu ticareti hareketlendirmeye belirlenen 30 milyar dolarlık hedefe ulaştırmaya ihtiyacımız var. 2017’ye kadar bu ticarette Türkiye ihracatı ithalattan daha fazlaydı ancak bugün ithalat ihracattan daha fazla olmuş durumda. Türkiye tekstili, ayakkabısı İran’da çok fazla rağbet görüyor.  Türkiye’nin de petro kimya maddelerine ihtiyacı var bu karşılıklı ticareti hareketlendirecektir.

KADİM DOSTLUĞU OLAN İKİ ÜLKE

İki tarafın kadim dostlukları var, kopmak mümkün değil. İki ülke arasında 6 ay süreli vizesiz seyahat edilebiliyor. Türkiye’nin başka hiçbir ülkeye böyle bir uygulaması yok. Bu da iki ülke arasındaki dostluğu gösteriyor. Coğrafya yakınlığı, kültür yakınlığı bunların hepsi birlikte ciddi bir potansiyel oluşturuyor. İnanç olarak, dil olarak, gıda olarak birbirimize yok yakınız. 

İRANLILARIN TURİZM GÖZDESİ TÜRKİYE 

İranlılar turizmde Türkiye’yi tercih ediyor. Özellikle resmi tatil dönemlerinde sadece Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirler değil Doğubayazıt’tan Erzurum’a kadar her yerde İranlıları görebilirsiniz. Ancak İran 7200 yıllık tarihine rağmen devlet politikasından ötürü Turizmi Türkiye kadar renkli değil ve potansiyelini kullanamıyor.

TİSİAD YASAL BİR DERNEKTİR

İş adamları Trump döneminde başlayan ve sonrasında devam eden politikalar nedeniyle bir huzursuzluk yaşıyor. TİSİAD yasal bir oluşumdur masa altı işlerle uğraşmaz. Bizler başta üyelerimiz olmak üzere iki ülke arasında ticaret yapacak işadamlarımıza yol göstermek, onların kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için varız. Yasak olmayan ürünlerin ticareti için yardımcı oluyor, ambargo dışı kalan ürünlerin ticaretinde ne yapmaları gerektiğini konusunda bilgi veriyoruz.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html