Haber Sitesi
HV
07 MAYIS Salı 03:04

TASİS’den Görkemli Açılış

Tüm Asansör Sanayi İşverenleri Sendikası (TASİS) 10 Ağustos’ta gerçekleştirdiği resmi kuruluşunun ardından açılışını görkemli bir törenle yaptı. Sendika Başkanı Turgay Kuluğ, çatı örgütlenme ile sektörün sorunlarını ve çözümü konusunda artık daha güçlü olduklarını söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-11-2022 09:28   Güncelleme : 31-10-2022 10:48
TASİS’den Görkemli Açılış

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kuruluşu 10 Ağustos’ta onaylanan TASİS, kısa sürede 400 üyeye ulaştı. Yılsonuna kadar 700 üyeye ulaşacaklarını kaydeden TASİS Başkanı Turgay Kuluğ, gerçekleştirdikleri açılışı, sendikayı, çalışmalarını ve sektörün sorunlarını Yeni Esnaf Gazetesi’ne anlattı. 1996 yılından beri asansör sektöründe olduğunun altını çizen Kuluğ, TASİS’le sektörün tek başına en büyük yapılanması olduklarını söyledi. 

ASANSÖR STRATEJİK BİR ALAN

-Neden böyle bir yapılanmaya gittiniz?

Asansör stratejik bir alan çünkü bu üniteleri her gün hepimiz kullanıyoruz. Dünyada asansörlerin taşıdığı yolcu sayısı tüm toplu taşıma araçlarının taşıdığı yolcu sayısının iki katı. Bu ürün monte edildiği andan itibaren operatörsüz hizmet veriyor bu nedenle insan güvenliği ve kamu güvenliği en üst seviyede olmak durumunda. Asansör şirketleri ikiye ayrılıyor bunlardan ilki asansörün parçalarını üreten firmalar diğeri binalara bu ürünleri montaj yapan firmalar. Özellikle bakım- onarım- montaj firmaları; belediyeler, bina site yöneticileri, yapı müteahhitleri, muayene kuruluşları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yönetmelikler, taşeron çalışanlar gibi çok alanla etkileşim içindeler. Bunların hepsinin altında bazı aksaklıklar ve problemler yaşanıyor. Sektörde yaşanan birçok sorun var bu sorunlarla etkin bir şekilde çözüm arayışı içine girmek, devletin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla senkronize çalışma ortaya koyabilmek adına böyle bir örgütlenme içine girdik.

YILLIK 5 MİLYAR $’LIK TİCARİ HACİM

-Asansör imalatının Türkiye’deki hacmi nedir?

Türkiye’de asansör sektörü her yıl 5 milyar dolar gibi ciddi bir işlem hacmi gerçekleştirdi. Bu 5 milyar dolarlık rakam içerisinde yine parça üreticilerinin üretim hacimleri, ihracat verileri, bakım- onarım- montaj çalışmaları yer alıyor. Bu alanda 4 bin 500 işletme mevcut. Üretici ve montaj alanında toplamda 70 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’de faal çalışan yaklaşık 1 milyona yakın asansör ünitesi ve yürüyen merdivenler var.

YERLİ FİRMALARA ÖNCELİK

-Kamu ihalelerinde yerli firmaların durumu nedir?

Türkiye’de dünya standartlarında asansör parçaları üreten firmalarımız var. Biz özellikle kamu alımlarında yerli firmalarımızın önceliğinin olmasını istiyoruz. Bunun sağlanması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Devletin yaptığı son düzenlemelerde de bu zaten kendini gösteriyor. Özellikle kamu ihale kanununda yerli isteklere öncelik verilmesi konusunda son dönemde düzenlemeler mevcut. Türkiye’de belirli firmalar, yurt dışından gelen çok uluslu şirketler var. Bu noktada biz yerli mili unsurların desteklemesi noktasında tarafız.

ASYA-ORTADOĞU VE RUSYA

-İhracattaki durumumuz nedir?

Türkiye asansörlerin binalarda zorunlu olması 90’lı yıllardan sonra başladı dünyada ise asansör 1800’lü yıllardan beri kullanılıyor bu alanda yeni sayılırız buna rağmen çok ciddi yol alındı. Özelikle dünyanın yapılaşmaya gittiği coğrafyalarda Türk şirketleri çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Asya, Ortadoğu, Rusya bölgelerinde aktif bir şekilde bizim firmalarımız montaj, üretim boyutunda yoğun ihracat yapıyor. 

18 BİN KORSAN FİRMA VAR

-Sektörün öne çıkan sorunları neler?

Asansör toplumun can ve mal güvenliğini esas alan alanlardan bir tanesi. Yapılış aşamaları, servis bakım hizmetleri kapsamında yapılacak işlerde kamu güvenliğinin net bir şekilde sağlanması bunun için de kriterlerin oluşturulmuş olması gerekiyor. Bizim en büyük sıkıntımız; Türkiye’de yetkili belgesi verilmiş 3 bin civarında şirket varken, yasalardan doğan boşluğu kullanarak faaliyet gösteren 18 bine yakın işletmenin olması. Bunların aslında sektörle ilgisi yok. Yanına iki usta alan ne yazık ki asansör bakım montaj işi yapıyor. Bununla ilgili kamunun gerekli önlemi alması gerekir. Bu 18 bin gayri illegal yapı legal hale getirilmeli ya da ortadan kaldırılmalı. Böylece hem kamu güvenliği sağlanmış olur hem de haksız rekabetin önüne geçilmiş olur. Biz bu alanın yetkili kurumu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını bu noktaya çekmeye çalışıyoruz. Burada büyük bir sorun olduğunu söylüyoruz. Bu önlem alınmazsa asansör kazalarında artışlar yaşanacak.

GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYORLAR

-Asansör bakım ücreti çok mu düşük onları bu nedenle mi tercih ediyorlar?

Aynen öyle asansörün aylık bakımları yapılması zorunlu, her ay herhangi bir tehlikesinin olup olmadığına yönelik kontrollerden geçmesi, yağlama, temizleme, aşınmaya dayalı parçaların değiştirilmesi gerekiyor. Buralarda ehil olmayan insanlar boy göstermeye başlayınca kamu güvenliğini tehdit eden kazalar meydana geliyor. Bizim de derdimiz bu kazaların ortadan kaldırılması, önlenebilir hale gelmesi bunun için de ehil olmayan kişilerin bu alanlarda faaliyet göstermemesi. 445 milyon nüfuslu Avrupa’da bakım- onarım- montaj faaliyeti yürüten 536 şirket var, 85 milyon nüfuslu Türkiye’de ise bu sayı 18 bini illegal 21 binden fazla.

SEKTÖRÜN REHABİLİTESİ İÇİN TASİS VAR

-Yeni bir oluşuma girdiniz toplantınızı yaptınız ilgi güzeldi bunun geri dönüşleri nasıl?

Bizim 400’e yakın üyemiz ASDER bünyesinde yer alıyor. Açılışımıza katılım yoğun oldu ve pozitif anlamda çok da iyi geri dönüşler aldık. Bizim amacımız şuydu; ‘asansör camiasının geneline biz varız bu hale geldik ve artı biz bu sektörün rehabilite edilebilmesi adına gerekli tüm adım ve işlem ve eylemleri gerçekleştireceğiz.’ İlerleyen süreçlerde çalıştaylar yapacağız, asansör sektöründe kongre kültürünü getireceğiz. Sektörel sorunlarımızla ilgili eylem ve adımlarımızı artık daha güçlü atacağız.

ASANSÖRLERDEKİ ETİKETLER NE ANLAMA GELİYOR

Kullanıcının iki ödevi var; birincisi aylık asansörlerin bakımlarını yetkili bir şirketle sözleşme yapmak suretiyle yaptırmak, ikincisi yıllık muayeneyi yaptırmak. Yıllık muayene bakım değildir. Araç muayenesi gibi sadece eksikleri tespit eder ve asansörün güvenliğini belirler. Türkiye’de bu tip 40 tane muayene kuruluşu var. Bunlar belediyelerle anlaşma yaparak o bölgede bulunan asansör ünitelerini yıllık periyodik kontrollerini gerçekleştiriyor. Bu kontroller sırasında asansör eğer güvensiz tespit edilirse kırmızı,  daha az güvensiz olursa sarı, güvenli olur ise mavi ve tam güvenli ise yeşil etiket veriliyor. Bu etiketler bir yıl süreyle geçerli oluyor. Kırmızı etiketli asansörler 60 gün içinde mavi etiket kategorisine getirilmezse, belediye tarafından mühürleniyor ve hizmet dışı bırakılıyor. 

YETKİ BELGELERİNİ SORUN

Bina site yöneticileri, asansörlerin bakım hizmetlerini bir firmaya verecek olduklarında; şirketin hizmetleri, yeterlilik belgesi, C belgesi, yeter sayıda personelin varlığını gösteren  SGK çıkış belgesini mutlaka sorsunlar. Çünkü düz bir sözleşme ile o firma gerçekte var mı yok mu anlamak mümkün değil. Baştan alacakları önlemler sonradan sorun yaşamalarının önüne geçer

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html