Haber Sitesi
HV
28 NİSAN Pazar 20:34

SANAYİDE YENİ DÖNEM FİKİRLERİNİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

İstanbul Sanayi Odası iştiraki Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi, sanayicinin fikirlerini hayata geçirecek. Tasarım ve prototiplemeyi bir arada yapacak merkez, İkitelli’deki KOBİ’ler için bir fırsat olacak.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-02-2024 10:30
SANAYİDE  YENİ  DÖNEM  FİKİRLERİNİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

 

İSO tarafından kuruluş çalışmaları iki yıl önce başlatılan ve İkitelli OSB içerisinde faaliyete geçen Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi, sanayiciye yeni imkanlar sunacak.  Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi Genel Müdürü Bilal Çinici, “Biz işin mekanik tarafına odaklanıyoruz, biraz da malzemeye giriyoruz. İkitelli’de bu anlamda çalışan, yüzde 50’si bu alana giren firmalarımız var” dedi. Merkezin İkitelli OSB içerisinde yer almasının çok doğru olduğunu dile getiren Çinici, “İSO’nun üyelerine baktığımızda yüzde 70’i Avrupa yakasında bulunuyor. Bizim odağımız mekanik tarafa çok yönleniyoruz birazda malzemeye giriyoruz. İkitelli’deki firmaların yüzde 50’si bu alana giriyor” diye konuştu. Çinici merkezi ve çalışmalarını şöyle anlattı:

KAVRAM KARMAŞASI

Endüstriyel tasarım ile prototipleme birbirine çok karıştırılıyor. Bu durum, inşaat mühendisi ile mimar arasındaki fark gibi. Mimar tasarımı yapar, inşaat mühendisi o tasarıma göre hesaplamalarını yaparak inşaatın olup olamayacağına karar verir ve birlikte son şeklini verirler. Bizde de böyledir. Teknik açıdan makine mühendisleri, endüstriyel tasarım profesyonelleriyle ürünün böyle görünemeyeceğini ya da buraya vidalama yapılamayacağı gibi süreçleri tartışırlar. Endüstriyel tasarımcılar görsel tarafına bakar, mühendisler ise üretilebilirlik tarafına bakar. En son ortak bir yön bulunur ve endüstriyel tasarım ile mühendislik tarafı birleştirilir.

FİRMALARA DESTEK

Endüstriyel tasarım tarafında firmalar, personel almayı tercih ediyor ama alamayacak ölçekteki firmalarımızı, İSO’nun iştiraki olan bu merkezden destekleyeceğiz. Endüstriyel tasarımcı ekosistemi ile sanayiciyi bir araya getirecek bir yapı oluşturuyoruz. Bu alt yapıda kullanacağımız yazılımla, sanayici ile endüstriyel tasarımcıları eşleştirmeyi hedefliyoruz.

Merkezimize gelen sanayici ‘ben şu odakta bir endüstriyel tasarımcı ile çalışmak istiyorum, şu ürünlerimin tasarımlarını yenilemek istiyorum’ dediğinde, araştırmayı başlatıyoruz ve ilgili arkadaşımızı kendileriyle görüştürüp onları eşleştiriyoruz. Bizim asli görevimiz, iş çıktısı yani fikrin ürüne dönüşmesi. Tasarım sonrası prototipleme yapmak gerekirken, merkezimizdeki altyapı sayesinde baskı ya da çıktı ile ürün haline dönüştürmelerini sağlıyoruz.

KOBİ’LER İÇİN AVANTAJ

Firmalarımız bazen kırılan bir parça ile merkezimize geldiğinde, tersine mühendislik ile o parçayı yüksek hassasiyetli tarayıcılarımız ile tarayıp üretebiliyoruz. Altyapımızın yetersiz olduğu durumlarda ise çözüm ortaklarımıza yönlendirebiliyoruz.

Sanayide küçük firmalar bunu çok yapıyor. Genelde kullandıkları makineler, en az on yıllık oluyor ve çoğu zaman ellerinde teknik resimleri bile olmuyor. Makine parçalarında herhangi bir sorunla karşılaştıklarında işlerini devam ettirebilmeleri için hızlı bir çözüm gerekiyor. Bu noktada da prototipleme merkezi olarak onlar için büyük bir avantaj sağlıyoruz.

HER TÜRLÜ EKİPMANIMIZ VAR

Prototipleme altyapımızda, özellikle Türkiye’de ulaşılması zor olan, çok hassas üretim yapabilme kabiliyetine sahip cihazlarımız var. Bunlardan bazıları, özel kartuşlarla üretim yapıyorlar ve prototipleri iki boyutta değil de üç boyutta yazmak gibi oluyor. Kendi yazılımı ile renkleri birbirine karıştırarak yapan bir sistemimiz var.  Bizde bütün üç boyutlu yazıcı sistemleri SLA, FDM, SLS ve SLM’nin tamamı mevcut. Mühendislik anlamında en üst malzemeleri kullanabiliyoruz.

Atölye kısmımızda; 5 eksen hassas CNC, termoform makinesi, su jeti, 3 eksen hassas torna makinesi, kumlama ve temizleme makinesi ile birlikte lazer makinesi var. Sanayicimizin hizmetine sunabileceğimiz çok geniş kapsamlı üretim cihazlarımız var.

İKİ LABORATUVARIMIZ VAR

İstanbul Sanayi Odası’nın %100 iştiraki olarak kurulan merkezimizin kendi sürdürülebilirliğini sağlaması, rekabetçi sektörler kapsamında oldukça önemli. Merkezimizde endüstriyel tasarım ve prototipleme alanımız olduğu gibi aynı zamanda kullanıcı deneyimi (UX) laboratuvarı ve sanal gerçeklik laboratuvarımız da mevcut.

Kullanıcı deneyimi laboratuvarımızda, tasarım doğrulama işlemlerini gerçekleştirebiliyor, kullanıcıların prototipler ya da ürünler üzerindeki tepki ve duygulanımlarını fizyolojik, nörolojik, bilişsel ve davranışsal bağlamda inceleyebiliyoruz. Buradan elde ettiğimiz verilerin istatistiksel analizini yaparak yorumlayabiliyor, aynı zamanda da deney odasında gerçekleştirdiğimiz araştırmalarımızın davranışsal çıktılarını da ekleyerek bir rapora dönüştürebiliyoruz.

Kullanıcılardan veri toplama işlemini laboratuvar alt yapımızda bulunan; biyosensörler, galvanik doku analizi cihazı, EEG (elektroensefalografi) ve eyetracker yani göz takip cihazı ile gerçekleştiriyoruz. Böylelikle kullanıcıların sözel olarak belirttikleri ifadelerin, bilişsel süreçlerinden gelen çıktılarla ne denli uyuştuğunu da gözlemleyebiliyor, alınan sinyaller ile ürün üzerindeki pozitif, negatif ve nötr etkiye dair yanılma payını en aza indiriyoruz.

Bir de sanal gerçeklik laboratuvarımız var. Burada iki altyapımız var. Birincisi, kişinin gözüne takarak bireysel simülasyonda sanal gerçeklik deneyimi yaşadığı gözlüktür. İki adet kontrolcü ile simülasyon içinde hareket ederek seçimler yapabilir. Diğeri ise TR-Wall sistemidir. TR-Wall sistemi takım çalışmasına uygundur. Trackerları bulunan gözlüğü takım lideri takar ve ekip arkadaşları da diğer bulunan gözlükleri takarak takım liderinin bakış açısı ve yönüne uygun olarak sanal gerçeklik ortamında ürün üzerinde yaptığı değişimleri gözlemleyebilir ve fikrini beyan edebilir. Perde sistemi çalıştığında tracklenen alana 3 boyutlu sanal gerçeklik görüntüsü yansır. Bu sistemler tasarım doğrulama aşamasında kullanılabileceği gibi aynı zamanda prototipi maliyetli olan büyük parçalı ürünler ya da tehlike içeren iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri olmak üzere birçok alanda tercih edilebilmektedir. Yani kısacası merkezimizde bir ürün düşünceden tasarıma, tasarımdan doğrulamaya ve üretime gelme aşamasına kadar işlem görebilmektedir, bir bütün olarak tüm süreçler ele alınabilmektedir.

FİKRİNİ SÖYLE ÇÖZÜM BULALIM

Mühendislikte pek hayal olmaz, hayal girişimcilikte olur. Burası girişim üstü bir yapı. Sanayicinin fikri olur ve biz burada o fikirlerin gerçeğe dönüşmesi için çabalıyoruz. Sanayiciyi buraya çekebilmek için İSO’nun bir şirketi olduğumuzu kabul ederek sanayiciye destek vermek adına çok fazla gayret gösteriyoruz. Yani kısacası merkezimizde; bir ürün düşünceden tasarıma, tasarımdan doğrulamaya ve üretime gelme aşamasına kadar işlem görebilmekte ve bir bütün olarak tüm süreçler ele alınabilmektedir.

ULUSLARARASI DENEYİM

Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan Bilal Çinici, yüksek lisansını Otomotiv Mühendisliği üzerine yaptı. Otomotiv alanında Hyundai Assan’da Proses Mühendisliğinde görev yaptı. Uluslararası tecrübe anlamında; Almanya’da Bosch Siemens (BSH) Ar-Ge merkezinde bir yıl, İngiltere Cambridge’de 7 ay ve yine Çin’de özel bir projede yöneticilik yaptı.

Türkiye’ye döndükten sonra BSH firmasında Ar-Ge Merkezinde 7 yıl süreyle yöneticilik yaptı. Devamında Sakarya Teknokent Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Çinici, Teknopark İstanbul’un üç yıl teknoloji transfer yöneticiliğini yaptıktan sonra kendi şirketini kurdu. Yaklaşık 2,5 yıldır hem teknik anlamda bazı prototip süreçlerin oluşmasında hem de kendi doktora projesinin ürüne dönüşmesi konusunda çalışmalar yapan Çinici, 6 ay önce de %100 İstanbul Sanayi Odası (İSO) iştiraki olan Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi Genel Müdürü olarak göreve başladı.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html