Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 22:53

PERŞEMBE PAZARINDAN OSB’YE 50 YIL

İMES Sanayi Sitesinin 50 yılı aşan yolculuğu ‘Ortak Bir İnancın Hikayesi: İMES’ kitabında anlatıldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-03-2024 08:54
PERŞEMBE PAZARINDAN  OSB’YE 50 YIL

 

Ortak bir inancın hikâyesi

İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES)’in 1970’te Haliç kıyısında başlayan ve günümüze uzanan yolculuğu bir belgesel ve kitap ile ölümsüzleştirildi. ‘Ortak Bir İnancın Hikayesi: İMES’ kitap ve belgeselinin tanıtım toplantısı İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, fikrin kendilerini ziyarete gelen büyükleri tarafından ortaya atıldığını söyledi. Bu fikri hayata geçirmek için Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu'ndan büyük destek aldıklarını kaydeden Akar, eserin sanayiciler için bir başucu kitabı olmasını ümit ettiklerini dile getirdi. İMES Başkanı ayrıca, “Yaşadıklarını anlatarak kitabın oluşmasına destek veren ve bugünün sanayicilerine yol gösteren büyüklerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 KABIMIZA SIĞMIYORUZ

Haliç kıyısı Perşembe pazarında aylayan İMES’in hikayesinin Dudullu, Tuzla ve Dilovası'na uzandığını  bugün 350 fabrika ve 17 bin istihdama ulaştığını ifade eden AKAR, “Kabımıza sığmadık her geçen gün büyüdük ve büyümeye devam ettik. Şimdi Dilovası İMES OSB'yi de büyütmeye çalışıyoruz” diye konuştu ve Yalova, Bandırma, Sakarya'da organize sanayi bölgeleri kurmak için çalıştıklarını dile getirdi.

İMES SANAYİCİ İÇİN OKUL

Akar şöyle devam etti: “Perşembe Pazarı'nda 20-30 metrekare dükkanlardan geldik. 15-16 yaşlarında oraya gittiğimizde sokaklarda dökümler dökülüyordu. Şimdi fabrikalar kurmaya başladık, İMES bir okul gibi. Büyüyen firmalar daha büyük yerlere, daha iyi orta ölçekli işletmeler olma yolunda ilerliyorlar. Türkiye'nin her yerinde varız."

GELECEK NESİLLERE REHBER

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu ise kitapla ilgili “Perşembe Pazarı'ndan dünyanın birçok yerine ihracat yapan İMES’in, geçmişten günümüze başarıları, tecrübeleri aktaran bir eser. Gelecek kuşaklara diğer organize sanayi bölgelerine örnek olan bir eser” ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞUKLUĞUMA GİTTİM

İMES’in kitap ve belgesel tanıtımına ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvcan, “Resimleri görünce kendi gençliğime çocukluğuma gittim” dedi.  Bahçıvan, "Ne mutlu ki Osmanlı'nın üretim ve ticaret kültürünün, birlikte çalışmanın, sosyolojik ve kültürel buluşmaların belli bir döneminin içinde yaşamış birisi olarak Haliç'in o bereketli topraklarının, Unkapanı, Ayvansaray, Eminönü, Yağ İskelesi ve Balat'ın o dokusu insana ayrı bir duygu veriyor" dedi.

EKONOMİK TARİHİN ÖZETİ

Kitabın Türkiye’nin ekonomik tarihine ışık tuttuğunu dile getiren İSO Başkanı, “Zorluklarla edinilen üretim kültürüyle ekonomik gelişmeye katkı sunan, küçük hayalleri büyük projelere dönüştüren İMES'in yönetim kurulu ve çalışmada yer alanları tebrik ediyorum” diye konuştu.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html