Haber Sitesi
HV
06 MAYIS Pazartesi 02:10

ORMANLARIMIZ  YAŞAMIMIZ VE ULUSAL KALKINMAMIZ İÇİN VAZGEÇİLMEZ DOĞAL KAYNAKLARIMIZDIR

Avcı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orman Yüksek Mühendisi Sabri Avcı, orman kaynaklarının ulusal kalkınmamız ve yaşamımız için en önemli doğal kaynaklar  olduğunu vurguladı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-06-2023 20:59
ORMANLARIMIZ   YAŞAMIMIZ VE ULUSAL KALKINMAMIZ İÇİN  VAZGEÇİLMEZ DOĞAL KAYNAKLARIMIZDIR

Avcı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orman Yüksek Mühendisi Sabri Avcı, orman kaynaklarının ulusal kalkınmamız ve yaşamımız için en önemli doğal kaynaklar  olduğunu vurgulayarak;  Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 27’si ormanlarla kaplıdır. Ormanlar sanayi sektörümüze ekonomik olarak önemli bir hammadde kaynağı olarak katkı sunarken aynı zamanda karbon yutağı olması özelliğiyle de havayı temizlediğini ve yaşam kalitemizi iyileştirdiğini ifade etti.

Bu kapsamda,  Paris İklim Anlaşması ile uyumlu olmak amacıyla ülkemizin 2021 yılında TBMM’de kabul ettiği yasanın karbon emisyonlarının azaltılması ve  2030’dan itibaren de endüstriyel kuruluşların ve şirketlerin atmosfere saldıkları karbon emisyon miktarını azaltmak yada denkleştirmek üzere ağaçlandırma yapmak zorunda olacaklarını vurgulayan  Avcı,  bazı şirketlerin karbon kredisi satın almak zorunda kalacaklarını ve hatta daha da önemlisi, ihraç edilen sanayi ürünlerinin karbon ayak izinin ölçüleceğini ve “Sınırda Karbon Vergisi” uygulaması ile Yeşil Ekonominin birinci ayağının hayata geçirilmiş olacağının altını çizdi.

Avcı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orman Yüksek Mühendisi Sabri Avcı, Türkiye’nin MDF ve Sunta üretimi ve dış ticaretinde dünyanın devler liginde ön sıralarda olduğunu  ve bunun bir sonucu olarak, orman ürünlerinin mobilya sektörünün de büyümesine katkı sağladığını, kendilerinin de şirket olarak orman ürünleri sektörü, Banka ATM’leri kurulum ve pazarlaması ile elektronik açık hava reklamcılığı sektörlerinde hizmet verdiklerini kaydeden Avcı, Yeni Esnaf Gazetesine yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“SUNTA VE MDF’DE DÜNYA SÜPER LİG’İNDEYİZ “ ifadelerini  kullanan  Sabri Avcı konuşmasının devamında;

“ Türkiye yüzölçümünün yüzde 27’si ormanlarla kaplı olup, toplam orman alanımız 22 milyon hektar düzeyindedir. Bu ormanların yarısı verimli ormanlar yani bizzat odun üretimi yapılan ormanlar iken, geriye  kalanı ise makilikler, bozuk veya seyrek  ormanlardan oluşmaktadır. Ormanların tamamı çok önemli karbon yutak alanlarıdır ve karbon emisyonlarını tutucu ve bağlayıcı özelik taşımaktadırlar.

2022 yılı itibariyle Orman ürünleri sektörünün büyüklüğü 18 milyar $ düzeyinde olup, ihracat 5 milyar $, doğrudan ve dolaylı istihdam kapasitesi 1 milyon dolayındadır. 

Orman ürünleri sektörü büyüme potansiyeli olan stratejik bir sektördür.

Türkiye’nin ihraç ettiği malların ortalama değeri 1.1 $/kg iken, orman ürünlerinin ihraç değeri 1 $/kg’dır. Bu nedenle orman ürünlerinin işlenmesi ve katma değerli ürünlere dönüştürülerek ihraç edilmesi gerekmektedir.

2023 yılında 25 milyar $’lık bir büyüklük ve 8 milyar $’lık da ihracat projeksiyonu vardır.

Sektörün 2040 yılı projeksiyonunda 120 milyar $ lık bir büyüklük hedefi bulunmaktadır.

Orman ürünleri endüstrisinin KOBİ’ler de dahil olmak üzere mevcut kurulu kapasitesi 40 milyon m3/yıl düzeyinde olup, odun hammaddesi ihtiyacı ortalama 35 milyon m3/yıl olarak gerçekleşmektedir.

Orman ürünleri sektörü özellikle ağaç bazlı panel(yongalevha-MDF ve Laminat parke) üretiminde Avrupa ve Dünya sıralamasında en üst sıralardadır. Ağaç bazlı panel ve mobilya  sektörleri cari fazla veren ülkemizdeki nadir sektörlerdendir.

Avrupa Birliği toplam karbon emisyonlarının %20’sini  orman ve ahşap bazlı ürünlerde tutmakta iken ülkemizde bu oran  %8 dolayındadır. Çok güçlü bir karbon yutağı olan yeşil unsurların iyi ve doğru işletilmesi iklim değişikliği ile mücadele açısından çok büyük önem taşımaktadır.

1 m3 odun 1 ton CO2’i bünyesinde tutmaktadır.

Orman ürünleri sektörünün endüstriyel odun ihtiyacı ile odun biyo kütlesinden enerji üreten tesislerin odun ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. 

Mevcut Anayasamıza göre ülkemizdeki ormanların tek sahibi olan Orman Genel Müdürlüğü(OGM)  her yıl 30 milyon m3 düzeyinde odun üretimi gerçekleştirmektedir.

Özel orman sahipleri ve şirketler tarafından yapılan kızılçam, kavak, söğüt ve okaliptüs odun üretimi 2 milyon m3/yıl düzeyindedir. Kaçak odun üretimi oldukça azalmıştır.

İthal edilen odun miktarı çeşitli ürün gruplarında olmak üzere yaklaşık 5 milyon m3/yıl düzeyinde olup ortalama 700 milyon $’lık bir büyüklüğe sahiptir.

Ülkemiz ormanlarından her yıl 900.000 ton civarında kekik, defne, salep, kuşburnu, adaçayı, ıhlamur gibi odundışı orman ürünleri toplanmaktadır. Her geçen gün kıymetlenen bu ürünler hammadde olarak ihraç edilmektedir ve ülkemizdeki piyasa değeri ancak 100 milyon $ civarında gerçekleşmektedir. Bu değer  oldukça düşüktür. Bu ürünlerin katma değerli ürünlere dönüşmesi halinde 5 milyar $’lık bir ihracat değerine ulaşmak mümkün gözükmektedir.

Orman Genel Müdürlüğü  her yıl ortalama 100.000 hektar alanda ağaçlandırma yapmakta ve bunun ancak 10.000 hektarı endüstriyel odun ihtiyacını  karşılayacak dikim olarak gerçekleşmektedir.   Bu üretimlerin artması amacıyla endüstriyel plantasyonlar ve enerji ormanları tesisi geliştirilmelidir.

Tüm bunlara rağmen, orman ürünleri sektörünün ulusal ekonomi içindeki payı yüzde 1 civarındadır ve oldukça düşüktür.  Avrupa’da bu oran yüzde 4 olup,  yıllık orman ürünleri sektörünün cirosu 240 milyar dolar düzeyindedir.  Bu rakamlara rağmen Türkiye, MDF ve sunta sektöründe söz sahibi bir ülke pozisyonundadır. MDF üretiminde dünyada ikinci, sunta üretiminde ise üçüncü sırada geliyoruz bu önemli bir başarıdır. Sunta ve MDF sanayinin en büyük desteği mobilya sektörüne olmuştur. Kereste, parke, kontrplak ve kaplama sanayinde çok güçlü değiliz ancak her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam ediyoruz” .

Ormanların En büyük karbon yutağı olduğunun altını çizen Avcı konuşmasının devamında;

“ Dünyada ormancılık yön değiştirdi. Ormanların en büyük faydası karbon emisyonu,  yani havadaki karbonu fotosentez yoluyla bağlayarak ağaç haline getirmekte ve ayrıca sonuçta atmosfere oksijen vererek soluduğumuz havayı temizlemektedir.  Bir metreküp ağaç bir ton karbondioksiti  nötralize etmektedir.  Şu an dünyanın en büyük konusu iklim değişikliğidir.  2022’de Paris İklim sözleşmesini TBMM imzaladı ve bunun bir sonucu olarak 2030’dansonra çok ciddi yaptırımlar gelecek.  Firmalar ne kadar karbon salıyorsa o karbonun karşılığı kadar orman/yeşil sertifika  almak durumunda olacaklar” dedi. 

Orman yangınlarına hızlı müdahalenin orman alanlarımızı korumada önemli olduğuna dikkat çeken Avcı;

“ Ege ve Akdeniz sahillerindeki geçtiğimiz yıl çıkan yangınlar hepimizi çok üzdü. Türkiye tarihinde böylesine yangın görmedi. Bu yangınların gerçekten psikolojik olarak çok zararı olduğunu söyleyebilirim ancak orada hızlı bir reaksiyon alındı ve yanan alanlardaki ağaçlar çok hızlı şekilde kesilerek orman ürünleri sanayine kazandırıldı. Yanan alanların imara açılması ile ilgili spekülasyonlar doğru değildi, yanan orman alanları hızlıca ağaçlandırılmaya başlandı” ifadelerine yer verdi.

Farklı sektörlerde faaliyet gösterdiklerini ifade eden Avcı;

“ Bankaların ATM tedarikçisi olarak sektörde önemli bir paya sahipiz ve şirket olarak orman ürünlerinin yanı sıra ikinci faaliyet alanımız hemen hepimizin kullandığı banka ATM’leri.  Bu alanda dünyada öne çıkan üç firma var biz en yaygın olan NCR’nin temsilciliğini yapıyoruz. Türkiye ve KKTC’deki bazı bankalara ATM’leri biz tedarik ediyoruz.  Bunun yanı sıra bankacılık sektörü ile pos cihazı, yazıcı, tarayıcı gibi diğer makinelerin de ticaretini yapıyoruz.

Üçüncü iş alanımız açık hava reklamcılığı. Bu işi 2014’ten itibaren yapıyoruz. İkitelli OSB, Dudullu OSB, E5 üzerinde reklam duvarlarımız, led ekranlarımız var. Reklam ajanslarıyla çalışarak Türkiye’nin her tarafına hatta yurt dışına hizmet verebiliyoruz. Açıkhava reklamcılığı her geçen gün değeri artan vazgeçilmez bir sektör. Çünkü reklam baskın yapıldığı zaman çok etkili. Medya araçları olarak;  radyo, gazete, TV, sosyal medya var, bunların yanında açık hava reklamlarının yüzde 4 pay alıyor olması çok önemli. Amerika, Avrupa, Türk cumhuriyetlerinde çok ciddi bir açık hava reklamcılığı var” dedi.

Sayın Sabri Avcı gazete mülakatının sonunda İkitelli OSB’nin   gelişimine ilişkin olarak;

“1994’te İkitelli OSB Keresteciler sitesinde Avcı Orman Ürünleri’ni açtık. O tarihten bugüne OSB’nin nasıl geliştiğini yakından takip ettim. 37 kooperatif,  37 bin iş yeri ile Türkiye’de herhalde ikincisi olmayan çok ciddi ihracat ve istihdam üreten yer, İkitelli OSB, bugün ihracatın merkezi konumunda, diğer OSB’lerin de örnek aldığı bir yer oldu” ifadelerini kullandı.

SABRİ AVCI KİMDİR?

TORİD “Türkiye Orman Ürünleri Sanayiciler ve İşadamları Derneğinin 12 yıl başkanlığını yaptım. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde Orman Ürünleri Meclisi’nde bir 17 yıldır görev alıyorum. Bir dönem başkanlık yaptım, halen başkan yardımcısıyım. Türkiye’deki orman ürünleri ihracatı, ithalatı, dünya orman ürünlerini yakından takip ediyorum.

Bu konuda makaleler yazıyorum. Sektörün öncü firmalarıyla yakın ilişki içindeyim”.

BARFED Bartın Dernekler Federasyonu Başkan Vekiliyim.

Sarıyer Kızılay Yönetiminde bulundum.

İhracatçı Birliklerinde Yönetimlerde bulundum.

 

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html