Haber Sitesi
HV
02 MAYIS Perşembe 05:40

MOBİLYACILAR BİRLEŞMELİ

Türkiye’de 40 bin mobilya üreticisi olduğunu söyleyen MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Almanya’da 10 bin üretici var ancak bizim üç katımız ihracat yapıyor” diyerek sektörün birleşerek büyümesi gerektiğinin altını çizdi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-08-2023 19:48   Güncelleme : 28-08-2023 17:05
MOBİLYACILAR BİRLEŞMELİ

 

 Mobilya sektöründe yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini bunun da devlet eliyle kurulacak üst akılla yapılması gerektiğini ifade eden MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, merdivenaltı üretime dikkat çekti. Yeni Esnaf Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Çalışkan, “Türkiye’de 40 binden fazla mobilyacı var Almanya bu sayı 10 bin ancak bizim üç katımız ihracat yapıyorlar” dedi. Çalışkan şöyle devam etti:  Kurumsal firmalarda binlerce kişi çalışıyor ancak merdivenaltı üretim yapan biri bu firmalardan daha ucuza mal satabiliyor çünkü vergi derdi yok, iş güvenliği, iş yeri hekimi yok, birçoğu SGK ödemiyor.

TEK BİR KANUN SORUNU ÇÖZER

Almanya’da bir firma kurmak için beş çalışan şartı var, mobilya üretiyorsan 500 metrekare yer zorunluluğu var, bankada sermaye şartı var. Almanya’da bir firma kurmanın maliyeti 1 milyon lira Türkiye’de 10 bin lira. Bizde ne metrekare, ne bankada sermaye, ne çalışan şartı hiçbiri yok. Oradaki mobilya ustalarına bakıyorsunuz lüks araçlara biniyorlar bizdekiler maalesef ay sonunu getiremiyor. Türkiye’de böyle bir kanun çıkarılmalı. 

 

MOBİLYADA GERİ DÖNÜŞÜM

Dünya bugün sürdürülebilirliği konuşuyor bunun en önemli ayaklarından biri geri dönüşüm. Kaynakların bizden sonraki nesle yetmesi lazım ancak her geçen gün ormanlarımız azalıyor. Mobilya sektörü ormanları en çok tüketen sektörün başında geliyor. Kağıtta, demirde, plastikte geri dönüşüm var ancak mobilyada yok. Bizde ömrünü tamamlayan mobilyalar şehir çöplüğüne atılıyor. Türkiye’de bizim sektörde geri dönüşüm oranı yüzde 5, İtalya’da ise bu oran yüzde 95. Türk şirketleri dünyada en büyük ikinci sunta MDF üreticisi. Yurt dışında MDF ve suntayı geri dönüşümden yapıyorlar ancak Türkiye’de bunu yapmıyorlar. Nedenini sorduğumda o ülkelerde devlet teşviki olduğunu söylüyorlar Türkiye’de böyle bir şey olmadığı için hazır ağacı kullanmak daha ucuza geliyor. Bunun devlet eliyle yapılması ve geri dönüşüme teşvik verilmesi lazım.

İÇ PİYASADA DARALMA VAR

Depremden sonra iç piyasada daralma başladı, yurt dışında da insanlar depremin ülke genelinde olduğunu düşünüyor bu nedenle orada da sıkıntı yaşamaya başladık. İhracatımız son 15 yıldır dolar bazında yüzde 15 artarken bu dönem yüzde 15 azalma söz konusu. Depremde yıkılan 10 ilimizin yeniden inşası için daha fazla ihracat yapmamız lazım ki iç piyasayı hareketlendirelim.

 

DİZİLERE ÜRÜN YERLEŞTİRİLMELİ

İhracatla ilgili sadece mobilya değil diğer sektörlerin de en büyük sıkıntısı tanıtım. Ben bunu Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile görüşmemizde de dile getirdim. Şu an ihracatta en başarılı olduğumuz yer dizilerimiz. Bir diziyi 700 milyon kişi izliyor. Bizim bu dizilere mobilya, tekstil vs gibi ürün yerleştirmemiz lazım. Farklı sektörleri koyarak tanıtım yapıp bizim buralara insan çekmemiz lazım. Sadece turizmi değil sanayimizi de tanıtımla güçlendirmemiz lazım.”

BİRLEŞEREK BÜYÜMELİYİZ

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan sektöre de birleşme çağrısı yaptı. Çalışkan, “Bizim artık sektörel olarak birleşmemiz lazım, birlikte dünyayı keşfetmemiz lazım nasıl daha çok büyürüze bakmamız lazım. Bununla ilgili de pandemideki Bilim Kurulu gibi bir üst aklın bizi yan yana getirmesi lazım. Artık ufak, vizyonu olmayan firmaların kurulmasını engellememiz lazım. Sektörde 40 bin üreticisi var ancak ihracatın yüzde 95’ini bin 500 firma yapıyor. Bu bile birleşmenin önemini gözler önüne seriyor” diye konuştu. .

KDV ARTIŞI SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Geçen yıla göre evlilik oranlarında yüzde 20’ye yakın azalma söz konusu. Maliyetler arttığı için evlenmenin maliyeti de çok arttı.  Mobilya lüks tüketim ürünü değil, evleneceksen oturma grubu, yatak odası, yemek odası takımı alacaksın, iş yeri açacaksan mobilya alacaksın bu nedenle mobilyada taksit sayısının artırılması lazım. Ancak son KDV artışı hem üreticiyi hem tüketiciyi dolayısıyla iç piyasayı zorluyor.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html