Haber Sitesi
HV
03 MAYIS Cuma 14:18

KONUTTA RANT DÖNEMİ BİTTİ

Konutta satışların yavaşladığını hatırlatan EDD Yapı, TRG Şarj Yönetim Kurulu Başkanı Ender Demirtaş, arz talep dengesine dikkat çekti. Demirtaş, “2024’te yatırım amaçlı değil oturma amaçlı konut alımları olacak, konutta rant dönemi bitti” dedi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 12-02-2024 10:28
KONUTTA RANT DÖNEMİ BİTTİ

EDD Yapı, TRG Şarj Yönetim Kurulu Başkanı Ender Demirtaş, ülkede yaşanan yüksek enflasyonun inşaat maliyetlerini artırdığını söyledi. İnşaatta kullanılan malzemelerin hammaddesinin ya da bazı ürünlerin yurtdışından geldiğine dikkat çeken Demirtaş, dövizin yüksek oluşunun da bu maliyet artışında bir etken olduğunu ifade etti. 

MALİYET ARTIŞI FİYATLARA YANSIDI

Fiyatların belirlenmesinde arz talep dengesinin de önemli olduğunu kaydeden Demirtaş şunları söyledi: “Genelde inşaat maliyeti dışında kalan artış oranları neye bağlı oluyor istek talep arz talep ilişkisine bağlı olarak artıyor. Genelde de artış oranlarının yüksek olduğu nokta büyük şehirler. Ticaretin sanayinin güncel akışın yoğunlukta olduğu bölgeler. Talep arttığı için buralarda fiyat artışı oluyor. Vatandaşlık verdiğimiz farklı ülkelerden insanlar var. Bunların getirdiği yükler de oluyor. Bugün TL cumhuriyet tarihinin en değersiz dönemlerinden birini yaşıyor. Sizin geçmişte gidip alışveriş yaptığınız ufak ülkeler diyebileceğiniz Bulgaristan, Kosova, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkelerin para birimleri bile sizden daha değerli oldu. Dolayısıyla adamların 5 yıl önce bir daire alabileceği kendi paralarına bugün iki daire alabiliyor. Buradaki talep dengesizliği de fiyat artışını getirdi.

PİYASA DOLUMA ULAŞTI

Satış hızının yavaşlama piyasanın doluma ulaştığını gösteriyor. Bir konut projesinde 1+1 daire 4 sene önce 400 bin liraydı bugün 4 milyon TL. Bu artışları yakalayacaklar mı kesinlikle yakalamayacak. Bir yıl içinde konuttaki oynamanın yüzde 10-15’i geçeceğini düşünmüyorum. 2024’ü, müteahhitlerin daha ayaklarının yere bastığı, alıcıların konutları yatırım için değil de ihtiyaç için alacağı bir dönem olarak görüyorum artık. Konutta rant dönemi bitti.”

ENERJİ SEKTÖRÜNDE DE VARIZ

TRG Şarj ile Gersan firmasının Türkiye ve Avrupa distribütörlüğünü yaptıklarını belirten Demirtaş, şöyle devam etti: “Enerji sektöründe 40 yıldır var olan Gersan 9 yıl önce bir nohavı satın alarak Türkiye’ye getirdi ve ARGE çalışmalarını yaparak bir ürün ortaya çıkardı. Paris İklim Sözleşmesi ile birlikte dünyanın fosil yakıtlı arabalardan elektrikli arabalara geçiş evresinde 2027’de dünyada ki taşıtların birçoğunun elektrikli olacağını düşünüyoruz. 4 yıllık araştırma evresinin ardından 3 yıl önce bir protokolle Türkiye distribütörlüğünü aldık ve yatırımlarımıza başladık. Kısa zamanda da Avrupa’nın en büyük elektrikli şarj istasyon tesisini İstanbul Tuzla’da F1 Yolunda açmış olacağız. 

EN VERİMLİ ENERJİ TOPRAKLARI

Türkiye coğrafi konumuna bakıldığında hem rüzgar enerjisi hem de güneş enerjisi noktasında dünyanın en verimli topraklarından biri. Dünyada ki petroldeki artış oranlarına bakıldığı zamanda elektrik Türkiye’de petrol enerjisine göre şu an çok uygun. Elektrikli araçla 21850 km yolu 8 bin 800 TL’ye gidiyorsunuz, fosil yakıtlı araçlarda aynı yol için 130 bin TL ödemek zorundasınız. Türkiye TOGG’u üretiyor yıllık 100 bin çıkaracak gibi duruyor. Gelen diğer araçlara bakıyorsunuz onlarda da gelen araçlara baktığınızda Türkiye’nin 2027’deki toplam araç sayısının yüzde 10-15’i civarında araç elektrikli olacak. Bugün Türkiye’de 28 milyon araç var. 3-4 milyon civarında piyasada elektrikli araç göreceğiz.

24 SAATTE SERVİS

Bizim ürünümüz yerli ve milli bir ürün yazılımı donanımı, programı, iç mekanizmaları dış tasarımları yüzde 95 yerli bir ürün. Diğer ürünlerden farkı ne 2+5 yıl garanti verilebiliyor doğabilecek kazalarda 2.5 milyon dolarlık teminatı var. 24 saat içinde servis garantisi var. Bunların hiçbiri bizim rakiplerimizde yok.  Biz önce servis ağını oluşturduk sonra satışa başladık. Biz elektrikli şarj aleti satıyoruz. Bu ürünü kurduğunuzda kirayı çıkardığınız taktirde günde 2 arabayı şarj ederseniz 12 ayda ürün kendini amorti ediyor. Böyle bir yatırım fırsatı var mı? Şu an cazip duruyor devlet bunun önünü açtı.  Yarın da buna vergi konacaktır ama bugün hem küçük hem büyük yatırımcı için güzel bir yatırım modeli diye düşünüyorum.

EVİNİZİN ÖNÜNE KURABİLİRSİNİZ

Şu an istasyon tarzı yok ticari işletmelere, AVM’lere kendi evinizin önünde park alanı varsa onun önüne bile koyup işletme ruhsatını alıp ticaret yapabiliyorsunuz. 3.5 TL’ye aldığınız enerjiyi 7.5  TL-15 TL arasında satabiliyorsunuz. Yarım saatte dolduran var 2 saatte dolduranı var. Evinize taktığınız fiyat olarak ekonomiktir ama 6 saatte dol duruyordur. İşletmede avantaj şudur; vatandaş geldi yarım saatte aracını dol dururken içeride çayını kahvesini içiyor ve işletmeye de kar katıyor.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html