Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 12:41

İTO 64. KOMİTE İSTİŞARE TOPLANTISI YAPTI SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

İTO 64. Komite seçimlerini kazanan yeni yönetim sektörün temsilcilerini istişare toplantısında ağırladı. Toplantıda; çalışma grubu oluşturulması, güç birliği yapılması, ara eleman sıkıntısının giderilmesi başta olmak üzere sorunlar ele alındı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-01-2023 14:53
İTO 64. KOMİTE İSTİŞARE TOPLANTISI YAPTI  SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

 

İTO 64. Komite seçimlerini kazanan yeni yönetim sektörün temsilcilerini istişare toplantısında ağırladı. Toplantıda; çalışma grubu oluşturulması, güç birliği yapılması, ara eleman sıkıntısının giderilmesi başta olmak üzere sorunlar ele alındı.

İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi’nde göreve seçilen yeni yönetim, sektörün bileşenleriyle bir araya geldi. Cemil Sultan Korusu’nda sektör temsilcilerinin katıldığı istişare toplantısında sorunlar ve çözüm yolları istişare edildi. 21. Dönem Ticaret Odası seçimlerinde kendisine ve ekip arkadaşlarına destek veren herkese teşekkür eden Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Başkanı Gülşah Uçar; “Demokrasideki en doğal haklardan biri olan oy kullanma hakkını kullanmak çok önemli. Özellikle bizim sektörümüzde bir kadın komite başkanının seçilmesi mucize gibi bir şey” dedi. 31 yıl önce sektöre ilk adımı attığını kaydeden Uçar, “1997 yılında eşim Mehmet Uçar’la Saray Elektrik firmasını kurarak bizler de 25 yıldır faaliyetimizi sürdürüyoruz. Sektör temsilcilerinin kıymetli görüşlerine önerilerine yer vermek, sizden alacağımız fikirlerle Ticaret Odasında daha iyi çalışmak, sektörümüzün sorunlarını dile getirmek için arkadaşlarımızla beraber elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Sizler bizlere yol gösterirseniz önerilerinizi sunarsanız biz de bu şekilde ilerleyeceğiz” diye konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ YÖNETİMDE

Sektöre 1974’te Karaköy Perşembe pazarında başladığını 2000 yılından beri de PERPA Ticaret Merkezinde devam ettiğini ifade eden Erdemir Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Erdemir, kişisel olarak ahilik geleneğine önem verdiğini söyledi. Sektörde üretici olmazsa hiçbir şeyin yapılamayacağını kaydeden Erdemir, “Onlarla gurur duyuyoruz, yurt ekonomisine ve istihdama katkı sağlıyorlar” dedi. 21. Dönem komite olarak İTO’nun daha yoğun faaliyet göstermesini istediklerini anlatan Erdemir, “Hepinizi komite olarak ziyaret edeceğiz. Komiteyi oluştururken üreticiler, pazarlama, elektrik mühendisleri, elektrik teknisyenleri, ithalatçılar, taahhütçüler ve projecilerin hepsinin listede olmasına dikkat ettik. Takım halinde çalışmanın başarı getireceğine inanıyoruz, önümüzdeki dönemde sizlerin de katkılarıyla çok güzel projeler üreteceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

DİNAMİK VE HEYECANLI BİR EKİP

Katılımcılardan istişare toplantısında; ticaret dünyasının, sektörün sorunlarını dile getirmelerini isteyen Eraylar elektrik Abdullah Aygün konuşmasını, “Yeni dönemde odamızın bütçesi ve imkanları çerçevesinde üyelerine daha fazla sosyal ekonomik ve kültürel katkı sağlaması için çaba gösteriyor olacağız. Sizden aldığımız sorunları oda yönetimine ve meclise taşıyacağız. Komitedeki yol arkadaşlarım dinamik tecrübeli ve heyecanlı bir ekip birlikte başaracağımızda inancım tam” sözleri ile tamamladı. 

ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULMALI

64. komiteyi seçimdeki başarılarından dolayı kutladığını dile getiren Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali konuşmasında şunları söyledi: “Bizler oda olarak İstanbul’da 15 bin aktif üyemizle büyük bir aileyiz. Bizim sizlerle beraber ortak yapacağımız çalışmalarla sektöre ciddi katkı verebileceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda özellikle komiteye önerimdir; daha küçük komisyon tarzında bizden de temsilci aldıkları çalışma grubu yaparlarsa çok daha faydalı olur.

EN ÖNEMLİ SORUN YANGINLAR

Sektörün ciddi sorunları var en önemlisi yangın.  İstanbul’daki çıkan yangınların yüzde 40’ı elektrik kontağı ve bunların yüzde 35’i kalitesiz malzemelerden, yüzde 5’i de elektrikli ev aletlerinden. Bununla ilgili çok ciddi çalışma yapılabilir. Çünkü burada Türkiye’nin ekonomisi insanımızın canı malı zarara uğruyor ki bu ortadan kaldırılabilir. Elektrik malzemesi yanlış kullanıldığında insanın hayatına etki ediyor. Pazarlarda, AVM’lerde bizim malzemelerimiz bizden fazla satılıyor insanlar ucuz olsun derdinde ama iş öyle değil. Bununla ilgili aslında yine bir İTO’ya özellikle bu konuda çalışma yapılabilir. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odasının bütün imkânlarını bizimle çalışmak isteyen bütün firmalara sunarız. Bu eğitim olabilir yeni çıkan malzemelerin tanıtımı olabilir her türlü iş birliğine açığız.”

ÇIRAKLIKTAN 85 ÜLKEYE İHRACAT

Seçimde 3 listenin yarıştığı ve kaybedenin olmadığını dile getiren Mutlusan Elektrik yönetim kurulu başkanı Mustafa Kaçmaz, yeni yönetimin heyecanını kaybetmemesini istedi. İstişare toplantılarının 3-4 ayda bir periyodik olarak düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Mustafa Kaçmaz, 1974 yılında çırak olarak girdiği sektörde bugün bine yakın çalışanla 85 ülkeye ihracat yaptığını hatırlatarak şöyle dedi, “Mutlusan’ı kısaca anlatmak istiyorum. Ben çırak olarak girdim kalfa oldum usta oldum teknik malzeme derken oranın yetkilisi oldum. 1983 yılında şirketi kurduk. Kardeşim Hıdır Kaçmaz ile beraber 45 bin metrekare kapalı alan, bine yakın personeli ile 81 ilde çalışıyor ve 85 ülkeye ihracat yapıyoruz.

GÜÇLÜ BİR STK’MIZ YOK

Türkiye’de bugüne kadar krizleri olağanüstü yönetmeye çalıştık ve yönettik de ama pandemi sırasında, sonrasında da adını koyamadığımız bir nokta oldu. Sektörde biz sanayicileri, üreticileri, temsil edecek ciddi bir kuruluşumuz, güçlü bir STK’mız yok, İSO’da da yeterince ağırlıklı olduğumuzu düşünmüyorum. Eskiden ‘müşteri velinimettir’ denirdi şimdi üretici velinimet oldu. Bizler üretemezsek sizler ne satacaksınız onun için ricam üreticiye sahip olun. Anadolu’yu gezdim en önemli çıktı şu; ‘yerli malı Türk malı herkes ama herkes bunu kullanmalı’ Biz eskiden ihracatı bilmezken bugün hizmetimiz, kalitemizle 85 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye genelinde eğer örgütlü yapımızla hareket edersek çok işleri başaracağımıza inanıyorum.

ENERJİMİZİ KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ

Pandemi krizi sonrasında gelen kurdaki oynamalar bizi zor durumda bıraktı. Bizim üreticiler olarak yurt içi- yurt dışında rekabet edebilmemiz için enerjiyi kendimizin üretmesi lazım. Eğer üretemezsek gelecekte sıkıntılı dönemlere gireriz. Zaten bizim rekabet yapma şansımız çok zor çünkü bizde her şey çok pahalı. Dolayısıyla enerjimizi kendimiz üreteceğiz. Türkiye’de, hükümetten biz destek alamıyoruz, herkesin bir temsilcisi, STK’sı var ama bizim yok. Cumhurbaşkanımızın yurt dışı gezilerinde bizim sektörden kimse yok. Onun için güçlerimizi birleştirirsek Türkiye’de ses getiririz. Bir diğer sorun, her tip inşaatlarda bizlerin ödemesi en son yapılıyor. Olmazsa olmaz ürün satıyoruz ancak maalesef hala bu noktadayız.”

ARA ELEMAN SIKINTISINA DİKKAT!

Daha sonra söz alan Nazım Erdemir ise bir başka soruna dikkat çekti. Erdemir; “Özellikle üretim ağı, montajda olmak üzere ara eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bizim Anadolu Meslek Liselerine ağırlık vermemiz gerekir bunun için de özellikle üreticilerimizden araç gereç temini bakımından destek bekliyoruz. Yine kurs, seminerler açarak ve bunları yaygınlaştırarak meslek liselerindeki çocukları da burada uygulamalı eğiterek sektörümüze almalı ve ve bu şekilde ara eleman sıkıntısının giderilmek için çalışmalıyız” dedi.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html