Haber Sitesi
HV
06 MAYIS Pazartesi 01:15

İKİNCİ ELDE GÜVEN BÜYÜMENİN ANAHTARI

10 yıl önce kurduğu Borz Motor firmasıyla sektörde fark yaratan Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Ulusoy, ikinci elde en büyük sorunun güven olduğunu söyledi. Ulusoy, “Borz motor sattığı her aracın arkasında durur ve garanti verir” dedi 

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-08-2023 13:00   Güncelleme : 28-08-2023 17:06
İKİNCİ ELDE GÜVEN BÜYÜMENİN ANAHTARI

Borz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Ulusoy:

İKİNCİ ELDE GÜVEN BÜYÜMENİN ANAHTARI

10 yıl önce kurduğu Borz Motor firmasıyla sektörde fark yaratan Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Ulusoy, ikinci elde en büyük sorunun güven olduğunu söyledi. Ulusoy, “Borz motor sattığı her aracın arkasında durur ve garanti verir” dedi 

İşletme Fakültesini bitirdikten sonra bir süre farklı sektörlerde çalışan ve 10 yıl önce kurduğu Borz Motor firması ile ikinci el oto alım satımı yapan Bahadır Ulusoy, sektörde en büyük sorunun ‘güven’ olduğuna dikkat çekti. Firmayı kurduğu ilk günden itibaren kendisine sektördeki diğer oto galerilerinden farklı bir yol çizdiğini anlatan Ulusoy, “Bunu da başardım ve bu Borz Motor’un büyümesinin ana anahtarı oldu” dedi.

SOSYAL MEDYAYI AKTİF KULLANDIM

Günümüzde herkes sosyal medyada ben bu mecralara reklam vererek kurumsallaşmayı ve markanın adının hafızalarda kalıcı olması için çalıştım” diyen Ulusoy Yeni Esnaf Gazetesi’ne Borz motor, sektör, sektörün sorunlarını, çözüm önerilerini anlattı: “10 yıl önce başladığımda 1 adet aracım vardı, şu anda 30’a yakın çalışanım, 40 araç filom var. Personele her zaman önem verdim büyümenin ekip arkadaşlarımla birlikte olacağını çok iyi biliyordum. İnstagram sayfamızı aktif bir şekilde kullandık, 320 bin takipçi sayısına ulaştık. İnstagram’dan normal ilan sitelerinde sattığımızdan daha fazla araç satışı yapıyoruz.  

BORZ ATÖLYE İKİNCİ FARKIMIZ

Sektörde farklılaşmanın ikinci yol servis mantığıyla çalışmaktı. İnsanların sektörde yaşadıklarını gözlemleyerek sorunların üzerine gidip onları ortadan kaldırarak ticaret yapmalıydım. İkinci elde en büyük sorun güven sorunuydu insanlar araç aldıktan sora problem çıkınca muhatap bulamıyor ve mağdur oluyordu. Biz Borz Motor’da bunu ortadan kaldırmak adına araçları alıp ekspertizlerini yapıp piyasanın altında araç satışı yaparken o araçlara kilometre, motor, şanzıman garantisini verdik. Bunun için Borfz Atölye adını verdiğimiz mekanik, kaporta ve boya bölümünün olduğu bir servis açtık. Bizden araç alanlar sorun yaşadıklarında burada ücretsiz tamirini yapıyoruz, garanti dışındaysa oda yine piyasanın çok altında araçlarının bakımını gerçekleştiriyoruz. İnsanlar bu güveni görünce bizi tercih etmeye başladı. Sattığı aracın arkasında duran güvenilir firma imajını hiç zedelemedik.

BORZ PLUS CARWASH

İkinci el otomobil alanlar haklı olarak oto kuaförünün yapılmasını istiyor. Biz de kendi bünyemizde Borz Plus Carwash adını verdiğimiz ve bu hizmeti tüm titizliğiyle veren bir firma kurduk. Araçların oto  kuaför, seramik kaplama, boyasız göçük düzeltme, PPFG kaplama yapıp müşterilerimize hizmet veriyoruz. Borz Motor’dan araç alanlar ilk seferinde bu hizmeti ücretsiz alıyorlar sonrasında ise yüzde 50 indirimli yine bu imkanlardan faydalanıyorlar. 

ÜÇ ALAN TEK BAYİLİK SİSTEMİ

Borz Motor’un bayiliğini vermiyoruz, araba işi çok farklı, birine bayilik verdiğinizde o sorunlu araç satarsa marka zarar görür, Borz Atölye’de de öyle ama Borz Plus Carwash için bayilik sistemimiz mevcut. Burada başlangıçta bayilik almak isteyenden 100 bin TL alıyoruz, mimari çalışmayı biz yaptırıyoruz.  Yıl sonu cirosunun yüzde 10’unu biz talep ediyoruz. Sosyal medya yönetimini biz yapıyoruz.

İKİNCİ ELDE YAŞANAN SIKINTILAR

ikinci elde yaşanan fiyat sıkıntısının önüne geçmek için yeni kanunlar çıkartıldı. Bunlardan bir tanesi

yetki belgesi olmayan firmalara satışla ilgili vergisel zorlamalar. Haklı olarak tezgah altı araç satışının önüne geçilmek isteniyor. Yetki belgesi için firmanın belli bir yılda çalışması, işletmenin belediye ruhsatının olması, koşullara uygun olması isteniyor. Yetki belgesi olmayan firma araç satışında daha yüksek vergi ödeyecek. 

4 ADIMDA ÇÖZÜM

Bir diğer sorun sıfır araç sıkıntısı. Bazı galeriler bayilerdeki araçların tamamını alıyor, bayide araç olmadığı için de sıfır fiyatından daha yüksek fiyata satıyor. Yapılan düzenleme ile sıfır araç alana 6 ay 6 bin kilometre satmama şartı getirildi. Şimdi yapılan düzenleme ile de galerilere araçların sıfır fiyatı üzerinde satmama şartı getirildi. Son olarak da vergi vermeden, dükkan açmadan alım satan yapanlara yönelik düzenleme getirildi. Bunun önüne geçmek için ‘şahıslar senede en fazla üç araç satabilir, fazla satarsa ticariye girer’ dendi.  Akrabalarının üzerine al sat yapmaması için de vekaletle satışa yasak getirildi. Yapılan tüm bu hamleler doğru hamlelerdi zira bizim gibi firmalar çok fazla gider yaparken, vergi öderken bu tarz kişiler sıfır giderle haksız rekabet oluşturuyor.

İKİNCİ ELDE FİYAT DOLARA BAĞLI

Araç fiyatları euroya endeksli, geçmişte 50 bin euroya girişi yapılan aracın fiyatı hala aynı ancak Euro TL bazında 30 liraya yükseldiği için araç fiyatları doğal olarak yükseldi bunun yanında vergiler de yükseldi. İkinci el ateşinin düşmesi için Euro/doların düşmesi, vergilerin indirilmesi lazım. İkinci durgunluğun bir diğer nedeni elde bir diğer kredi faizlerinin yüzde 5’lere çıkması. Bu kredileri ödemeye insanların gücü yetmiyor

BORZ MOTOR YATIRIMCI İLE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Borz Motor sıfırdan 10 yıl içinde bugüne geldi, seneler içinde daha da büyüyecek. Artık galericilik oto pazarlarında, galericiler sitesinde dönmüyor. İnsanlar internet üzerinden araç bakıyor, satın alıyor. Çağ değişiyor, otomotiv sektörü de değişiyor biz de buna ayak uydurmak için günümüz teknolojisini kullanarak ticaretimizi daha iyi yerlere götürmek istiyoruz. Bu nedenle de Business araçlara daha fazla ağırlık verme düşüncesindeyim. Artık Borz Motor’a yatırımcı alıyorum hem o kazanıyor hem biz kazanıyoruz.

GEÇ BİLE KALDIK

TOGG, yıllar öncesinde yapılması gereken bir projeydi aslında. Bugün Güney Kore’ye baktığımızda savaştan çıktıktan sonra başta otomotiv olmak üzere her alanda dünya markaları oluşturmuş bizdeki siyasi konjonktür, coğrafi durumlardan dolayı markalaşma ile ilgili geride kaldık. Şimdi bir markamız oldu, ben TOGG’a sadece bir otomobil markası olarak bakmıyorum o bir teknoloji markası. 

 

 Borz Atölye’yi açtıktan sonra sosyal medya fenomenleriyle çalışarak tanıtımlarını yaptık.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html