Haber Sitesi
HV
04 MAYIS Cumartesi 17:24

İHRACATIN KAPISI YURT DIŞI FUARLARI

Lider Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Murat Güner, firmaların büyümeleri için yurt dışı fuarlarına katılmalarının gerekliliğine dikkat çekti. Güner, “Türkiye’nin ihracata ihtiyacı var bunun da yolu yurt dışına açılarak yeni pazarlara girmek” dedi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-08-2023 19:44   Güncelleme : 28-08-2023 17:05
İHRACATIN KAPISI YURT DIŞI FUARLARI

 

Fuarcılık sektöründe 10 yıl çalıştıktan sonra 2013 yılında Lider Expo’yu kurarak yurt dışı fuar organizasyonlarını gerçekleştiren Fazıl Murat Güner, Türk firmalarının dünyaya açılmasına katkı sağladıklarını söyledi. Kurulduktan sonra ilk olarak inşaat sektörüyle başladıklarını, gıda ve tarım sektörlerinde fuarlar organize ettiklerini anlatan Güner, 2016’dan sonra ise büyük boşluk olduğunu fark ettikleri moda ve tekstil sektöründe yoğunlaştıklarını söyledi. Moda ve Tekstil alanında İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçılar Birliklerinden sonra sektörde en güçlü firma olduklarını kaydeden Güner, Lider Expo, çalıştıkları ülkeler ve firmalara tavsiyeler konusunda şunları söyledi.

SEKTÖRDE MARKA OLDUK

“Yurt dışında partnerlerimiz vasıtasıyla fuar organizasyonları yapıyoruz sektörde çok tanınır bilinir bir hale geldik. Hizmet kalitemiz çok yüksek birçok fuar şirketine göre etkinliğimiz fazla bundan sonra da daha da ileri seviyeye çıkarmak için çalışıyoruz.

15 TEMMUZ VE PANDEMİ

2022 yılında 40 firmayla gerçekleştirdiğimiz TTFTEXPO Taşkent Moda & Tekstil Fuarını fuarların güzel geçmesi sebebiyle 2023 Şubat Ayında 65 firmaya ve Temmuz 2023 tarihinde ise bu sayıyı 100  Türk Firması 40   diğer ülke firmaları  çıkardık. Biz TFTEXPO fuarını Bölgesel marka bir fuar haline getirmek istiyoruz. Bu sebeple Fuar tanıtımlarını sadece Özbekistan değil  diğer ülkeler Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan gibi ülkelerde de gerçekleştirip buradan da alıcıları fuarımıza getiriyoruz.

On yıllık süreç içinde sıkıntılı dönemlerimiz oldu özellikle 15 Temmuz’da yaşananlar, 2020’de pandemi ve sonrasında yaşadığımız asrın felaketi çalışmalarımızı ne yazık ki olumsuz etkiledi. Özbekistan’da gerçekleştireceğimiz fuarın alt yapı çalışmalarına 2018’de başladık, 2020’de açacakken yaşanan pandemi sonrası Özbekistan devletinin aldığı kısıtlamalar sebebiyle iki yıl gecikmeli 2022’de açabildik. Şimdi ocak ayında bu fuarın daha büyüğünü dördüncü kez gerçekleştireceğiz.

DÜNYANIN HER YERİNDEYİZ

Avrupa ülkeleri, eski Rus cumhuriyetleri, Afrika, Arap yarımadasında fuarlar düzenledik. Kenya, Gana, Rusya, Ukrayna, Kırgızistan, Özbekistan, Suudi Arabistan hemen hemen her ülkede fuar organizasyonları yaparak Türk firmalarını buralara götürdük. Şu an ağırlık Türki cumhuriyetlerinde yer alıyoruz çünkü sektör olarak moda ve tekstilde ihtisaslaştık.

KATILIMCI DEVAMLILIĞI

Yapmış olduğumuz fuarlar özellikle Laleli, Osmanbey, Merter, Zeytinburnu piyasasında çok ses getirdi. Daha önce bizim fuarlarımıza katılan firmalar başka fuar organizasyonlarıyla mukayese edebildiler. Bizim düzenlediğimiz fuarlarda katılımcıların devamlılığı hizmet kalitemizi de gösteriyor. İlk defa götürdüğümüz firmalar da tecrübe kazanıyor, bir sonraki fuarlara daha farklı bir şekilde katılıyorlar.

PAZARI BÜYÜTTÜK

Biz ilk Kırgizistan’a girdiğimiz 2018’de bu ülkeye yıllık tekstil ihracatımız 80-100 milyon dolar civarındaydı, bugün bu rakam 250-300 milyon dolarlara geldi. Biz fuarı orada toptancı merkezinde yapıyoruz şimdi o bölgede yapılaşma başladı ve çoğunu Türk firmaları kiralıyor. Bu toptancı merkezi sadece Kırgızistan’a değil Ruslar, Kazaklar, Özbeklere de hizmet veriyor. Bu aslında oradaki pazarı ne kadar büyüttüğümüzün, Türkiye’nin ihracatına ne kadar katkı sağladığımızın bir göstergesi.   

DÜNYANIN HER YERİ PAZAR

Önümüzdeki dönemlerde alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra yeni sektörlerde de yer alacağız. ‘Dünyanın her yeri bir pazar’ düşüncesinden hareketle değerlendirmeler yapıp ona göre organizasyonlar yapacağız. Bizim ihracatımızın artması yönünde düşündüğümüz pazarlar var o bölgelere de Lider Expo Fuarcılık olarak gireceğiz.

TÜRK FİRMALARA TAVSİYELER

Eski dönemlerde firmalar insanların gelmesini bekliyordu son dönemde artık satıcının müşterinin ayağına gitmesi gerekiyor. Zaten devlet de bunları destekliyor firmalara yüzde 50-80 arası teşvik veriyor. Firmaların pazar deneyimlerini artırmaları için fuarlara katılmaları gerekiyor. Fuara katılmak demek; deneyim kazanmak, müşteri bulmak, sektörün nereye gittiğini görmek, pazarı yakından takip etmek, satış rakamlarını artırmak demek özetle fuar demek bir firma için olmazsa olmaz demek.

BİZ OLMASAK ÇİN OLURDU

Biz Türk cumhuriyetleri pazarında olmasak orayı Çin doldururdu. Şu anda özellikle moda ve tekstilde Çin ve Türk firmaları yarışıyor. Türkiye’nin bu pazarlarda varlığını sürdürmesi için firmaların yurt dışına çıkması gerekiyor, firmaların kabuklarını kırmaları lazım. Türkiye’nin geleceği ihracatta çünkü döviz ihtiyacımız var bunun da yolu fuarlara katılmaktan geçiyor. Yurt dışına ne kadar ürün satarsak yurt Türkiye’mizi o kadar kalkındırırız.”

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html