Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 18:37

Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu

Türk tekstil sektörü, Ticaret Bakanlığı himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen, Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nda bir araya geldi. Yarışmanın kazananlarının ödüllendirildiği organizasyonda konuşan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Sektör olarak sadece yakın geleceği değil, yarınlarımızı da düşünüyoruz. Sektörümüzün geleceği ise tasarımdan geçiyor. İhracat birim fiyatlarımız da Türk kumaşının marka olduğunu bize gösteriyor. Tasarımı, katma değerli ihracatın kilit unsurlarından biri olarak görüyoruz. Geleceğin ve katma değerli ihracatın anahtarı tasarımda.” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-12-2023 09:09   Güncelleme : 28-12-2023 09:17
Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu

 

Ticaret Bakanlığı himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen, Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz’ün ev sahipliğinde düzenlenen törene, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda davetli katıldı. Yarışmada Seçil San birincilik ve Singer özel ödülü, Gülşah Yılmaz ikincilik, Arife Gedik üçüncülük ödülü almaya hak kazandı. İpekyol özel ödülünün sahibi ise Betül Tezcan oldu. Singer de tüm finalistlere dikiş makinesi hediye etti. Yarışmada ikinci olan Gülşah Yılmaz, ödülünü salonda bulunan kızını sahneye davet ederek aldı.

 

TASARIMIN DEĞER ÜZERİNDE ÇARPAN ETKİSİ VAR

Ödül töreninde açılış konuşması yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Bugün ülkemizde bin 294 Ar-Ge ve 325 tasarım merkezi bulunuyor. Tekstil sektörümüz 53 tasarım merkeziyle, bu alanda liderlik koltuğunda oturuyor. Ar-Ge’de de 50 merkezle yine üst sıralarda. Genç yeteneklerin üretime kazandırılmasında yarışmaların ayrı bir yeri var. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle örnek projelere imza atıyor.  İTHİB, 18 yıldır uluslararası düzeyde kumaş tasarım yarışmasıyla genç yetenekleri destekliyor. O yeteneklerin büyük bölümü bugün markalarımız için tasarım yapıyor, koleksiyon hazırlıyor. Elbette tüm bu yatırımların, yaratıcı fikirlerin meyvelerini önümüzdeki yıllarda daha çok toplayacağız. Bu yıl küresel talepteki daralma nedeniyle bazı sektörlerde düşüş yaşanıyor. Tekstilin de aralarında bulunduğu 12 sektörümüzün ihracatında düşüş var. Ancak 2024’de tablonun tersine döneceğinde inanıyorum. Her yıl daha da güçlenen tasarım kapasitemizle, tekstil ve hazır giyimin şampiyonlar liginde ülkemizi daha üst sıralara taşıyacağız. Tasarımın değer üzerinde net bir çarpan etkisi var. Üzerine inovasyon ekleyip, bir de markalaştırdığımızda fiyatı daha da artıyor.” diye konuştu.

 

TÜRK KUMAŞI DÜNYA MARKASI

Dünyanın en büyük beşinci tekstil ihracatçısı olan tekstil sektörünün küresel ihracattan daha büyük pay alabilmesi için tasarım gücünün çok daha üst seviyelere çıkması gerektiğine dikkat çeken Ahmet Öksüz, merhum iş insanı sektör duayeni Sakıp Sabancı’nın sözlerine atıf yaparak, “Sektörümüzün duayeni merhum iş insanımız Sakıp Sabancı, ‘Dünya ölçüsünde başarı, en iyi kumaşı dokumak değil. En iyi kumaştan en iyi giysiyi yapabilmek de değil. Başarı, en iyi kumaşı, en iyi çizime göre giysi haline getirip, buna bir marka takarak, çok yüksek bir katma değer yaratmak. Şimdi artık başarının ölçüsü, dünya ölçüşü’ demişti. İhracat birim fiyatlarımız Türk kumaşının artık marka olduğunu bize gösteriyor. Türkiye geneli ihracat birim fiyatımız kilogram başına 1,5 dolar seviyelerindeyken, kilogram başına dokuma kumaş ihracat birim fiyatımız ise 8,9 dolar.” diye konuştu. Düzenlenen bu yarışmaların sektörün geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Ahmet Öksüz, “Yarışmalarımız aracılığıyla inovatif fikirler değerlendirilerek üretime kazandırılıyor. Tasarımı katma değerli ihracatın kilit unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bu yüzden tasarım alanında çalışacak nitelikli gençlerimizi de destekliyoruz.” dedi. 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNCELİĞİMİZ

Yarışmada finale kalan yarışmacıların, sürdürülebilir üretime özen gösteren tasarımlar yaptığını dile getiren Ahmet Öksüz, sektörde de 2024 yılında sürdürülebilirlik ve katma değerli üretimin en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını kaydetti. Ahmet Öksüz, “Bizleri rakiplerimizden ayrıştıracak en önemli iki konu bunlar olacaktır. Türk tekstil sektörü olarak sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettirerek Avrupa Yeşil Mutabakatı normlarına üst düzey uyumu hedefliyoruz. Bundan sonraki yarışmalarımızda da her zaman sürdürülebilirlik konusunu ön planda tutacağız.” ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞERLİ İHRACATIMIZI TASARIMLA ARTIRACAĞIZ

Katma değerli ihracatın tasarım algısı ile daha da yükseleceğine vurgu yapan Ahmet Öksüz, tekstil sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Ahmet Öksüz, “Türk tekstil sektörü olarak 2023 yılının sonunda ihracatı bir önceki yıl da olduğu gibi 13 milyar dolarla tamamlamayı hedefliyorduk ancak, küresel ticaret dar bir koridordan geçiyor. Şubat ayında yaşadığımız yüzyılın en büyük afeti diyebileceğimiz deprem felaketinden tekstil sektörümüz oldukça etkilendi. Tekstil sektörümüzün güzide şehri Kahramanmaraş merkezli depremin yarattığı büyük yıkım sebebiyle 2023 yılını, kayıp yıl olarak değerlendiriyoruz. Tekstil sektörü ihracatımızdaki gerileme yüzde 10 seviyelerinde. Ancak, en büyük ihracat pazarımız olan AB ve ABD'nin dünya genelinden yaptıkları tekstil ithalatlarındaki düşüş oranı çok daha yüksek. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, tekstil ithalatında yüzde 20’lik bir gerileme yaşamasına rağmen biz, bu pazarlarda paylarımızı koruyabildiğimiz için mutluyuz. Gelecekte Türk tekstil sektörünün küresel pazarlarda güçlü bir şekilde var olabilmesi için tasarım çok büyük önem taşıyor. Genç yetenekleri sektörümüze kazandırarak, tasarım algımızı güçlendirerek sektörümüzü çok daha ilerilere taşıyacağız.” diye konuştu.   

 

BİRİNCİYE 200 BİN TL ÖDÜL

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası katılımcılara açık olan kumaş tasarım yarışması 18 yıldır düzenleniyor. 200’ü aşkın başvuruya ulaşan yarışmaya katılan genç tasarımcılar, yenilikçi ve özgün kumaş tasarımları ile sektörün gelişimine katkı sağlıyor. Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nda ilk üçe kalan finalistler; Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle yurt dışında eğitim ödülü ve 6 ay yabancı dil eğitimi ödülü kazandı. Yarışmanın birincisi 200 bin TL, ikincisi 150 bin TL, üçüncüsü ise 100 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Ayrıca tüm finalistler İstanbul Moda Akademisi’nde tasarım eğitimi alacak. Yarışmada ilk beşe kalan finalistler, sektörün dünyanın önde gelen fuarlarından birini de ziyaret edecek. Bu yıl da Özel Onur Ödülünün sahibi Betül Tezcan’ın kumaşı, Tuvanam markası tarafından şekillenecek ve İpekyol’un mağazalarında satışa sunulacak. Singer tarafından da tüm finalistlere bir dikiş makinesi ve Seçil San’a da özel dikiş makinesi hediye edildi.

 

DEPREMZEDELERE VE MEHMETÇİK VAKFINA BAĞIŞ TOPLANDI

Yarışmada 10 finalist tarafından hazırlanan kumaşlar, tasarımcı Siren Ertan Kayalar’ın tasarımıyla yastığa dönüştü. 10 farklı şekilde, özel olarak tasarlanan yastıklar düzenlenen gecede satışa sunulurken; satıştan elde edilen tüm gelirin Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen çocuklara ve Mehmetçik Vakfı’na bağışlanacağı açıklandı.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html