Haber Sitesi
HV
04 MAYIS Cumartesi 01:04

Evden eve taşımacılıkta ortak sıkıntı KAYIT DIŞI FİRMALAR

Evden eve taşımacılıkta Türkiye genelinde 2 bin kayıtlı firma var, sadece İstanbul’da ise kayıt dışı bu hizmeti veren 4 bin 500 firma var. Sektörün kayıt altına alınarak insanların yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırılmalı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-08-2023 19:36   Güncelleme : 28-08-2023 17:06
Evden eve taşımacılıkta ortak sıkıntı  KAYIT DIŞI FİRMALAR

Evden eve taşımacılıkta ortak sıkıntı

KAYIT DIŞI FİRMALAR

Evden eve taşımacılıkta Türkiye genelinde 2 bin kayıtlı firma var, sadece İstanbul’da ise kayıt dışı bu hizmeti veren 4 bin 500 firma var. Sektörün kayıt altına alınarak insanların yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırılmalı.

Babası Süleyman Karakurt tarafından kurulan Kurtco Nakliyat firmasının ikinci kuşak olarak başında olan Ercan Karakurt, sektörün sorunlarını, hizmet alanların mağduriyetlerini anlattı. Sektörde kayıtdışılığa dikkat çeken Karakurt, sorunları, çözüm önerilerini İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte hazırladıkları kitapta dile getirdi. İTO 24 nolu Lojistik Hizmetleri Komitesinde Başkanlıkta yapan Ercan Karakurt, vatandaşları da uyardı. İşte Karakurt’un açıklamaları…

İMAJI BOZAN KAYITDIŞILIK

Sektörümüzün maalesef imajı bozuk bununda nedeni kayıt dışı çok firma olması. İstanbul’da 5 bin evden eve taşımacılık hizmeti veren firma var ve bunların sadece 500’ü kayıtlı. İnsanlar internetteki portallardan daha ucuz olduğu için eşyalarını taşıtıyor. Bu portallarda kaliteli firmalar yer almıyor. Eşyayı ucuz taşıtacağız derken bir sürü hasar ve sorunla karşılaşıyorlar.

STANDART GETİRİLMELİ

Devletin bizim sektörümüzdeki kayıt dışılığın bir önüne geçmesi lazım. Burada devletin de ciddi bir vergi kaybı var. Ulaştırma Bakanlığının Evden Eve Nakliyeciler Derneğini baz alıp kayıtdışıları buraya yönlendirmesi ve belli bir standart getirmesi lazım. Yine firmaların çalıştırdığı personelin SGK’sı kontrol edilmeli. Bunlar çözülürse sektör düzenli hale gelir.

MALİYETLER ÇOK ARTTI

Sektörde yaşanan maliyet artışları ciddi sıkıntılara neden oldu. Personel SGK maliyeti, paketleme maliyeti, yakıt giderleri son dönemde çok arttı. Böyle olunca da 3+1 evin taşınması mesafeye göre değişmekle birlikte 30-45 bin TL arasında oldu. Bu rakam eşya durumu veya mesafeye göre 55 bin TL’ye kadar çıkıyor.

22 MİLYAR LİRALIK PAZAR

TUİK verilerine göre 2022’de 22 milyar liralık taşıma bütçesi oluştu. Pandemide başlayan uzaktan çalışma nedeniyle özellikle beyaz yakalılar Bodrum, Marmaris, Datça’ya gitti. Kira artışları, ekonominin geldiği noktada insanlar çok evini değiştirmek istemiyor ama parası olan depreme dayanıklı olan yerlere gidiyorlar. Kira artışları, geçim sıkıntısı nedeniyle alt gelir grubu memleketine dönüyor.  İstanbul’dan şehir dışına gidenlerin oranı ortalama yüzde 5 diyebiliriz.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ETKİSİ

Kentsel dönüşümde taşıma işini ne yazık ki çoğunlukla kayıt dışı firmalar yapıyor. Bu eşyalar özensiz taşınıyor, nerede depolandığı belli olmayan yerlere konuluyor. Kentsel dönüşümde bina yenilenmesi ortalama iki yıl sürdüğü için orada depo kiraları ciddi  bir bütçe oluşturuyor. Kentsel dönüşümden dolayı evden eve depolama da arttı. Birçok firma buraya yatırım yaptı. Hem kentsel dönüşüm hem evden eve taşıma hem de depolamada ciddi bir gelir var, devletin burayı da kontrol altına alması lazım.

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

Sektörümüzde firmaların yan yana gelip mevcut portallar gibi portallar oluşturmalı. Bu hem onların gelir kazanmasını sağlayacak, hem insanların kayıt dışı firmalara yönlenmesinin önüne geçecek hem de müşteri memnuniyetini artıracaktır. Sektörümüzdeki tüm firmaların teknolojiye yatırım yapması lazım. Teknolojiye yatırım yapan gelecekte kazanır. 

DOST VE DOSTLUK KAZANMAK

Kurulduğu ilk günden itibaren özenle ve güvenle faaliyet gösteriyoruz. Düsturumuz ‘’dost ve dostluk kazanmak’ oldu. Ülke çapında evden eve eşya taşımacılığında öncü firmalardanız. Tiyatro, konser ve benzeri kültür sanat organizasyonlarının turne taşımacılığı yanında turizm ve kongre hizmetleri de veriyoruz. Araçlarımızın tümünde GPRS sistemi, kapalı kasa, asansör bulunuyor. Özel otoparkımız ve depomuz mevcut. Araçlarımızın tümü kazalarda oluşacak hasarlara karşı sigortalıdır.

EV TAŞITIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Expertiz muhakkak istensin

Mesafeler asansör ve eşyanın metreküpünün belirlenmesi için şart

Firmaların webde yorumlarına bakılsın-Referanslı firmalar tercih edilmeli

-K3 yeterlilik belgesi olup olmadığı kontrol edilmeli.

-Firmanın eşyaları sigorta yapıp yapmadığı sorgulanmalı

-Taşımayı vermeden önce mutlaka sözleşme yapılmalı

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html