Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 22:25

DUBAİ MODELİ TÜRKİYE’YE HEM ÖRNEK HEM FIRSAT OLACAK

Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Dubai Hükümeti Mükemmellik Programı kapsamında, her yıl kamu hizmetlerinin değerlendirildiği ve denetlendiği çalışmaya Türkiye’den davet edilen ilk uzman oldu.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-04-2024 15:43
DUBAİ MODELİ TÜRKİYE’YE HEM ÖRNEK HEM FIRSAT OLACAK

 

 

 

Aydın, “Dubai Hükümeti Mükemmellik Programı kapsamında yapılacak yatırımlar Türk firmalarına büyük fırsatlar sunarken; yerel yönetimlere de sürdürülebilir, dirençli ve kaliteli kamu hizmeti sunma konusunda önemli bir örnek olacak” dedi.

Dubai hükümetinin hedeflediği D33- Dubai Ekonomik Ajandası ve Suudi Arabistan’ın Saudi Vizyon 2030 stratejileri körfez bölgesinde ciddi bir rekabet yaratırken, her iki ülkenin de bu rekabette öne çıkmak için gerçekleştirdiği uygulamalar dikkat çekiyor. Bu çerçevede, kamu hizmet kalitesini artırmak ve sürdürülebilir, dirençli, daha yeşil kentler için harekete geçen Dubai Hükümeti tarafından başlatılan Dubai Hükümeti Mükemmellik Programı kapsamında uluslararası bir uzman ekip kuruldu ve kamu kurumlarının hizmetleri her açıdan değerlendirildi ve denetlendi. Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, bu ekibe davet edilen ilk ve tek Türk oldu.

Bu kapsamda, “KÖİ ve ortaklıklar” başlığı altında,  Dubai Polis teşkilatı, Dubai Gümrük Yönetimi, Dubai Göç idaresi, Dubai elektrik üretim ve Su Yönetim Şirketi ve Dubai Karayolları Otoritesi gibi kurumları denetleyen ekibin içinde yer alan Aydın, “Dubai’de Türk firmaları için ciddi fırsatlar var. Öte yandan, uygulanan sistem, yerel yönetimlere ciddi bir örnek” diye konuştu. Türkiye modeline ilişkin deneyim ve örnekleri paylaştığını ifade eden Aydın,  “ Dubai ve benzer programları uygulayan Suudi Arabistan yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor. Koydukları hedeflere ulaşmak ve yatırım planlarını gerçekleştirmek için özel sektör finansmanının daha etkin ve verimli şekilde yatırımlara yönlendirilmesi, bir anlamda çekilmesi en önemli başlığı oluşturuyor. Hizmet kalitesini artırmak en önemli stratejileri. Burada Türk firmalarına da ciddi fırsatlar var” dedi.

“Dirençli Şehirler Mükemmellik Programı”

Dr. Aydın, Dubai’de kamu hizmetinin kalitesini artırmak ve daha dirençli, sürdürülebilir, yeşil kentler için yapılan çalışmaların, Türkiye yerel yönetimleri için büyük bir örnek olabileceğini de söyledi. Aydın,  “Geçen yıl büyük ve yıkıcı bir deprem yaşadık, yerel düzeyde dirençli şehirlerin önemi artıyor, sürdürülebilirlik ilkeleri hiçbir zaman olmadığı kadar önem taşıyor. Türkiye elbette Dubai ile nüfus ve kapsam olarak kıyaslanamayacak bir büyüklükte ve hacimde. Ancak kamu hizmetlerinin iş süreçlerinin mükemmelliği, kaynak tasarrufunun sağlanması, vatandaş ve paydaş mutluluğunun önemsenerek geliştirilmesi, hizmet kalitesinde sürekli artması ve en önemlisi sürdürülebilir, dirençli ve gelecek odaklı kamu hizmetlerinin sağlanması için benzeri çalışmaların değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Bu bakış açısıyla, “Dirençli Şehirler Mükemmellik Programı”  adını verdikleri bir program üzerinde çalıştıklarını ifade eden Aydın, “Tüm kentlerin gelecek trendlerle uyumlu bir şekilde hizmet kalitesini artırması ve işbirliği imkânları ile yatırımlar için yeni finansman kaynakları yaratması mümkün gözüküyor. Dubai ve Suudi Arabistan stratejilerine bakacak olursa, buralarla mega projeler düzeyinde bir rekabete girmek yerine, yerel düzeyde yeni bir yaklaşımla yatırımcılara fırsatlar sunacak, kamu hizmetlerine yeni kaynaklar çekecek ve yapılan tüm çalışmaları ve aksiyonları ‘kamu hizmet kalitesi’ perspektifinden değerlendirecek ‘Dirençli Şehirler Mükemmellik Programı’nın mutlaka önümüzdeki dönemde değerlendirilmesi gerekir” dedi.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html