KOOP BAKKAL ESNAFIMIZA NEFES ALDIRACAK

Bayrampaşa Bakkallar Odası Başkanı Emine İleri, hükümet tarafından hayata geçirilecek olan Koop Bakkal projesinin, esnafı zincir marketlere karşı koruyacağını söyledi. İleri, 6 ilde yapılacak pilot uygulamadan sonra Koop Bakkal’ın İstanbul’a gelmesini umutla bekliyoruz” dedi.

GÜNCEL - 05-12-2022 10:00

KOOP BAKKAL ESNAFIMIZA NEFES ALDIRACAK

 

Bayrampaşa Bakkallar Odası Başkanı Emine İleri, hükümet tarafından hayata geçirilecek olan Koop Bakkal projesinin, esnafı zincir marketlere karşı koruyacağını söyledi. İleri, 6 ilde yapılacak pilot uygulamadan sonra Koop Bakkal’ın İstanbul’a gelmesini umutla bekliyoruz” dedi.

 

Bayrampaşa Bakkallar Odasının 10 ay önce yapılan seçimlerinde başkanlığa seçilen Emine İleri bu süreçte çalışmalarını ve Anadolu’da pilot uygulamasına başlanılan Koop Bakkal projesini Yeni Esnaf Gazetesi’ne anlattı. Odada 7 yıl genel sekreterlik yaptığını bu nedenle üyelerin zaten tamamını tanıdığını hatırlatan İleri, “Dertleri sorunları olduğunda beni arıyorlar elimden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Onların başkanımız bizim için bir şey yapmıyor diye düşünmesini istemi yorum. Çabamı görsünler istiyorum ve onlar da bunun farkındalar” dedi. İleri Yeni Esnaf Gazetesi’nin sorularını şöyle cevapladı: 

-10 aylık başkanlığınız sürecinde neler yaptınız?

Esnafımızı öncelikle öyle bir bilinç oluşmuştu ki esnaf odası sadece aidat toplar. Biz ilk etapta  esnafımız için belli protokoller yapıyoruz kendilerine indirim sağlıyoruz  onların hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz  hastanelerle anlaşmalar yapıyoruz çocuklarının okulları kursları için indirim alıyoruz esnafımız için. Mesleki hastalıkları için farklı branşlarla görüşüyoruz. Esnafımız için kredi biliyorsunuz bir kredi var bununla ilgili her türlü desteği sağlıyoruz aidat en son işimiz. 7/24 hizmetlerinde olan bir başkan var onlar için.

BAKKALLARA CAN SUYU 

- KOOP Bakkal projesi esnafa nasıl yansıyacak?

KOOP Bakkal projesi cumhurbaşkanımızın esnafımıza müjdelediği bir proje. Türkiye’de 6 il pilot olarak seçildi ve çalışılmaya başlanılacak. İstanbul çok büyük bir metropol; üretim ve lojistik ağında sıkıntı yaşamamak adına şu an İstanbul’da pilot uygulama yok ancak 2023’te burada da olacak. 14 Kasım tarihinde Koop Bakkal olmak isteyen esnafımız için internet başvuruları açıldı. Aralık ayında Konya’da Aralık ayında Konya’da ilk 50 şube açılacak.

130 KALEM MAL OLACAK

-Uygulama nasıl olacak?

Tarım Kredi Kooperatifinin çok fazla marketi yok. Bizim bakkal esnafımızda zincir marketlerle rekabet etmekte güçlük yaşıyor. Artan maliyetler, kiralar, elektrik faturaları bunlarla birlikte iyice zorlanmaya başladı.  Ancak esnafımız Tarım Kredi Kooperatifinden aldıkları malları iskonto ile alacak. Bakkal içerisinde ayrı bölümde 130 kalem mal bulunduracak. Böylece hem tüketici ihtiyacı olan bu ürünlere uygun fiyata ulaşmış olacak hem de bakkalımız iş yapacak. Ürün fiyatları Tarım Kredi marketleriyle aynı olacak.  Aynı zamanda esnafımız proje çerçevesinde desteklenecek.

HALKBANK’TAN DESTEK

-Nasıl bir destek olacak bu?

Esnafımızın bu 130 kalem malı alabilmesi için Halk Bankası 300 bin TL’ye kadar limitli kredi kartı verecek. Raf sistemleri için de 200 bin TL bir kredi imkanı sunulacak. Bu destek 500 bin TL esnaf kredisinin dışında olacak. Esnafta çok umutlu bu projeden. İstanbul’da çok büyük yankı uyandıracağını düşünüyorum.

-Bakkalın şartları ne olacak?

Bakkal olarak bulundukları yerde en az 5 yıldır hizmet veriyor olmaları gerekiyor en önemli şart bu. Bunun dışında dükkanların yine en az 75 metrekare olması gerekiyor. İlk etapta cadde üstü yerler tercih edilecek sonra ilerleyen süreçte bunlar sokaklara da yayılacak. 

-Bakkal başka ürünü satabilecek mi?

Tabi iki satılabilecek bunun için yarı bir raf oluşturulacak, tarım kredi ürünleri tek bir rafta olacak. Böylece zincir marketlerle de rekabet edebileceğiz. 2023 yılının ilk yarısına doğru İstanbul’da da Koop Bakkalları göreceğiz diye düşünüyorum. Bunların İstanbul’da açılması biz tarım kredi kooperatifinin depo oluşturmasına alt yapı ve lojistiği kurmasına bağlı.

KADIN ESNAF İÇİN PROJE

-Kadın esnaflar için sizin de içinde olduğunuz TESKAD projesi var. Nedir TESKAD?

Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanımız Bendevi Palandöken ve Elif Alper’in katkılarıyla kurulan Türkiye’de 35 kadın oda başkanının içinde olduğu bir proje. Kadın esnafımız için ne yapabiliriz sorusunun sorulacağı ve cevaplarının hayata geçirileceği bir proje ancak daha yeni ilk toplantısını geçtiğimiz hafta yaptık. Kadın dediğiniz şey; evlat yetiştiren kişi, anne. Bu yüzden bir kadının çok güçlü olması gerektiğini düşünüyorum, kendi ayakları üstünde duran ayağını yere sağlam basan, kendine güvenerek her şeyi yapabilen kadınlar olması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle kadın esnafımıza pozitif ayrımcılık getirecek bu projelerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Büyükşehir ve Emniyet iş birliğiyle madde bağımlılığı eğitim programı düzenlendi

Büyükşehir ve Emniyet iş birliğiyle madde bağımlılığı eğitim programı düzenlendi

29-04-2024 - GÜNCEL

TBMM Haftalık Mesaisi Yarın Başlıyor

TBMM Haftalık Mesaisi Yarın Başlıyor

29-04-2024 - GÜNCEL

google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html