Haber Sitesi
HV
28 MART Perşembe 16:41

Okulu Bitir İşe Gir

İkitelli OSB Topkapı Anadolu Teknik Meslek Lisesi kurucusu Fırat Şuekinci, sanayinin ihtiyacı olan nitelikli ara eleman yetiştirdiklerini söyledi. Şuekinci, “Mezunlarımızın yüzde 87’si sektörde çalışıyor” dedi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 31-10-2022 18:40   Güncelleme : 31-10-2022 10:49
Okulu Bitir İşe Gir

 

İkitelli OSB Topkapı Anadolu Teknik Meslek Lisesi kurucusu Fırat Şuekinci, sanayinin ihtiyacı olan nitelikli ara eleman yetiştirdiklerini söyledi. Şuekinci, “Mezunlarımızın yüzde 87’si sektörde çalışıyor” dedi

Eğitimci bir aileden gelen ve kendisi de öğretmen okulu mezunu olan Fırat Şuekinci, 2001 yılında iş hayatına atıldı. Farklı sektörlerde faaliyet göstermesine rağmen hep aklında olan eğitimi unutmadı. 2005 yılında sürücü kursu ve rehabilitasyon merkezi açarak bu alanda hizmet vermeye başlayan Şuekinci, İkitelli OSB Topkapı Anadolu Teknik Meslek Lisesi’nin kuruluş yolculuğu ve 6 kampüse uzanan yolculuğu ile hedeflerini anlattı.

-Neden meslek lisesi?

Ülkede böyle bir açığın olduğunu gördük. Anadolu Lisesi, Fen Lisesi diğer eğitim alanlarından okuyarak sonrasında üniversiteden mezun olan çok sayıda insan iş bulamıyordu bu alanda ise bir açık vardı. Bunun 6 aydan fazla bunun ön çalışmasını yaptık. Resmi meslek liselerinin yapamadıklarını yapmalıydık. Sonrasında kuruluşumuzu gerçekleştirdik ve bugün 6 kampüste 11 bin öğrencimize gelecek sağlıyoruz.

-Özel meslek lisesi olarak Türkiye’de ilk misiniz?

Üçüncü açılan meslek lisesiyiz ama tam donanım olarak ilk meslek lisesiyiz. İstanbul’un ise ilk ve tek özel meslek lisesiyiz.

-Meslek Liseleri memleket meselesi mi?

10 yıl önce başladığımızda kendimize şu soruyu sorduk; ülkenin ihtiyacı olan gerçekten mesleki eğitim mi? Bu sorunun cevabı bize göre ‘evet’ti. Temel sorun nitelikli insan yetiştirmek. Biz nitelikli eğitimi nasıl vereceğiz onu başarmak için yol açıktık. Sanayide bu alanda açlık vardı sonra diğer okulları açtık. Nerede okul açtıysak sanayici öğrenciden önce geldi. Sanayi işbirliğine açık oldu ve birlikte başardık.

-Sanayiciyi nasıl buluyorsunuz?

Sanayici ilk başta eğitime yatırım yapmak istemiyordu. Sanayici de mantık ‘komşumun çalışanını bir şekilde alırım’ şeklindeydi. Bakın bütün iş ilanlarında ‘tecrübeli eleman yazar. ‘Tecrübeyi ben vereyim ben yetiştireyim’ düşüncesi yoktu. Biz uluslararası birkaç firma ile ilişkilerimizi geliştirdikten sonra yerli firmalarımız da taşın altına elini sokmaya başladı. Şu anda okul içinde uyguladığımız akademi sisteminde yaklaşık 20 firma kendi akademisi, kendi mühendisleri, ustaları ve bizim öğretmenlerimizle birlikte kendi çalışanlarını yetiştiriyor. Elimizde bir bu kadar daha mezun olsa işe yerleştirme kapasitesine sahibiz çünkü o kadar talep var.

-Özel meslek liselerinin gelecekteki konumunu nasıl görüyorsunuz?

Biz okulu ilk kurduğumuzda devletin verdiği teşvik 5 asgari ücret tutarındaydı bugün 2 asgari ücret etmiyor. Bu verdiğimiz eğitimin kalitesini de etkiliyor çünkü mesleki eğitim dünyanın en pahalı işi. Ama ben bunun düzeleceğinden eminim. Dünyada üretim savaşları var şu anda. Her yerde üretenler ayakta, elinde malı olan, üretebilen ülkeler dünyanın lideri konumundalar, ithalata dayalı ülkeler ise zor durumda. Biz Avrupa’nın üretim üssü olmak üzereyiz. Bunu niçin de sürekli olarak yetişmiş nitelikli elemana ihtiyacımız var.

-OSB ve kooperatiflerle iletişiminiz nasıl?

OSB ile ilişkilerimiz iyi, ihtiyacımız olduğu noktada onların yönlendirmesiyle iş yerleriyle protokol yapmakta izin alabiliyoruz. Kooperatiflerin kapısı bize açık şunu biliyorlar, ‘biz burada onlar için varız’ Bu okulun amacı OSB içindeki işletmelere nitelikli adam yetiştirmek. Onlarda kapılarını bize açıyor, destek oluyorlar. OSB yetki alanında kiramız çok yüksek yıllık 8 milyon TL kira ödüyoruz bu parayı eğitime aktarabilsek çok daha iyi sonuçlar alırız. 

-Bu okulun diğerlerinden farkı ne?

Biz bu nitelikli elemanları yetiştirmek için farklı yöntemler deniyoruz. Hiçbir okulda olmayan kariyer merkezi kurduk. Burada elemana ihtiyacı olan kuruluşlarla iş arayan mezunlarımızı buluşturuyoruz. www.iosbeleman.net diye bir internet sitemiz var buradan başvuru yapıyorlar. Şu anda mezunlarımızın yüzde 87’si iş başı yapmış durumda. Türkiye ortalaması dengi resmi meslek liselerinin ortalaması ise yüzde 9.

BİR MEZUNUMUZ İHA-SİHA ÜRETİMİNDE

Bizim amacımız nitelikli meslek sahibi gençleri sanayiye kazandırmak. Geçtiğimiz günlerde okulumuzdan mezun olan bir öğrencimiz geldi Baykar’da mühendis olmuş İHA ve SİHA’lar yapmak için çalışıyor ve şu an Libya’ya fabrika kurmaya gidiyorlar. Bu bizim için gurur verici. OSB’de eğitim veren özel meslek liselerinde belli bir standardı yakalamak, sorunların çözümünde ortak hareket etmek için OSB Özel Okulları Derneğini kurduk şu an başkanlını ben yapıyorum. Burada da müfredatla ilgili çalışmalarımız devam ediyor

-Hangi ilçelerden öğrencileriniz var bu okulda?

Başakşehir merkezli, Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Esenler, Arnavutköy, Sultançiftliği, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Zeytinburnu, Fatih… Özetle Avrupa yakasının birçok noktasından öğrencimiz var. Burada öğrencilerimiz sadece kıyafet ve yemek ücreti ödüyor onun dışında iç bir ücret ödemiyorlar.

TEKNİK ÖĞRETMENİMİZ YOK

Türkiye’de 2009 yılında Mesleki Teknik Eğitim Fakülteleri kapatıldı. Yani üniversitelerimizden artık teknik öğretmen mezun olmuyor. Mevcut öğretmenler emekli olduktan sonra hiç öğretmen olmayacak, mesleki öğretimin geleceği tehlikede. Bununla ilgili devletimizin acil önlem alması lazım, unutmamak gerekir ki; ‘Üretmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur.’

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html