Haber Sitesi
HV
28 MART Perşembe 17:37

Artan Enflasyon ve Döviz Kuru KASKO’yu Etkiledi

Araç değerlerindeki astronomik artışlar, enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar, hasar maliyetlerindeki artışlar nedeniyle kaskoda fiyat yüzde 125’in üzerinde arttı. Günümüzde artan araç bedellerinin KASKO sigortasının önemine dikkat çektiğini belirten Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk yaptığı açıklamada bir kısım sigorta şirketlerinin bazı branşlardan çekilebileceğini söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-08-2022 14:33
Artan Enflasyon ve Döviz Kuru KASKO’yu Etkiledi

Ham madde ve lojistik temelli, dünya çapında yaşanan aksamalar, Türkiye’de de sıfır araç teminini zorlaştırıyor. Bu durum zaman zaman ikinci el araç fiyatlarının, sıfır araç fiyatlarının üzerine çıkmasına neden oluyor. TSB, bunun yanı sıra döviz kurlarındaki dalgalanmalar, sıfır araç piyasasında araç temininin zorlaşması ve araç fiyatlarındaki neredeyse haftalık artışlar yaşanması gibi etkenler nedeniyle oluşabilecek zararı en aza indirmek için ayda bir kez yayınladığı Kasko Değer Listesi’ni Haziran 2022 tarihinden itibaren ayda üç defa yayınlamaya karar verdi.

 

Konu ile ilgili güncel gelişmeleri değerlendiren Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Trafik sigortası fiyatlarında artırıma gidildi ve yeni düzenleme resmi gazetede geçen hafta yayınlandı. Zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış öngörülürken, hasarsızlık prim indirim oranları ise düşürüldü. Aylık yüzde 2.25 oranında artırılmakta olan trafik sigortası primleri 1 Eylül’den itibaren aylık yüzde 4.75 oranında artacak. Eylül ayında ayrıca yüzde 20 ilave zam yapılacak. Yeni düzenleme ile bir değişiklik daha yapıldı; ilk kez özel-tüzel araç, yani özel-araç şirket aracı ayrımına gidildi ve buna göre de prim artırım oranları belirlendi” dedi. Hasar ödemelerinin ise hasar frekansındaki ve enflasyondaki artışın yanında döviz kurlarındaki artıştan doğrudan etkilendiğini ekleyen Erol Esentürk; "Hasar ödemesi tüm artış oranlarının üzerinde gerçekleşiyor. Birçok sebep bozulan hasar prim dengesinin telafi edilememesine ve sigorta şirketlerinin sermayelerinin baskı altında kalmasına sebep olmaktadır" diye belirtti.

 

  • Sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir

Sorunu acenteler açısından değerlendiren Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk: “Sigorta şirketlerimizin içerisinde bulunduğu zor koşullara acenteler tarafından bakacak olursak, bu gelişmeler sigorta şirketlerinin bilançolarının gelecek yıllardaki durumunu öngörmemizi zorlaştırıyor. Biz müşterilerimiz için en doğru poliçeyi seçmeyi amaçlıyoruz.  Bu nedenle son dönemlerde özellikle bilançosu çok zarar görmemiş ve gerektiğinde sermaye artırımı yapabilecek şirketlere yönelmeye çalışıyoruz. Çünkü sigorta şirketleri oto branşında yaşanılan zararları oto-dışı branşlarda telafi etmeye çalışmakta oldukları için ister istemez bu branşlarda daha tutucu bir sigortacılık anlayışına yönelebiliyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bir kısım sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir ya da bu branşlara yüksek prim ve muafiyetler getirebilir" diye vurguladı.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html