TİM BAŞKANI MUSTAFA GÜLTEPE’NİN MB FAİZ KARARI DEĞERLENDİRMESİ

YÖN DOĞRU, ANCAK MALİYETLER HALA ÇOK YÜKSEK

EKONOMİ - 11-12-2025 18:26

TİM BAŞKANI MUSTAFA GÜLTEPE’NİN MB FAİZ KARARI DEĞERLENDİRMESİ

Merkez Bankası’nın aldığı kararla politika faizini yüz 39,5 seviyesinden 38’e çekmesi, faiz indirim döngüsünün sürdüğünü gösteriyor. Yapılan indirim oranı biz üretici ihracatçılar açısından yeterli değil. 
Ancak bu kararı 2026 öncesi atılmış, sembolik ama yön tayin edici bir başlangıç adımı olarak değerlendirmek istiyoruz. .
Yüzde 38’lik politika faizi ve bunun piyasaya yansıyan maliyeti, sanayicinin rekabet yükünü tek başına hafifletmiyor. Bununla birlikte sıkı para politikasından kademeli çıkışın sürmesini, piyasa psikolojisi açısından değerli görüyoruz. 
Bizim için asıl mesele, bugünkü rakamdan çok bundan sonraki yol haritası. 2026’ya girerken beklentimiz, başlayan bu sürecin kesintiye uğramadan ve ivme kazanarak daha güçlü şekilde devam etmesi. Sanayicinin önüne bakabilmesi ve rekabet gücünü koruması için, indirimlerin istikrarlı bir şekilde sürmesi ve faizlerin üretim dostu seviyelere inmesi gerekiyor.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kombide bir derecelik düşüşle ısınma maliyetlerinde yüzde 6 tasarruf sağlamak

Kombide bir derecelik düşüşle ısınma maliyetlerinde yüzde 6 tasarruf sağlamak

12-01-2026 - EKONOMİ

Türkiye'nin bal ihracatı 2025'te 33,5 milyon doları aştı

Türkiye'nin bal ihracatı 2025'te 33,5 milyon doları aştı

12-01-2026 - EKONOMİ