2023 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’nin dünya mobilya üretim üssü haline geldiğini belirterek, “2023 hedefimiz 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak” diye konuştu

RÖPORTAJ - 03-01-2023 13:14

2023 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

 

2023’ün cumhuriyetin 100. Yılı olduğunu hatırlatan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilyasını daha da yukarılara taşıyarak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceklerini söyledi. Yeni Esnaf Gazetesi’ne konuşan Güleç, istikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye mobilya sektörünün hem ihracat hem de üretimi ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldığını hatırlattı. MOSFED Başkanı sektöre dair sorularımızı şöyle yanıtladı: 

MOSFED gibi güçlü bir kuruluşun başkanısınız ve Türk mobilyacılığının dünyaya açılması için birçok atılım sergilediniz bugüne kadar. 2023 yılında mobilya sektörünü yurtiçi ve yurtdışında neler bekliyor? 2023 yılı için öngörülerinizi alabilir miyiz?

Üreticilerimiz çağa ayak uydurarak üretim süreçlerini sürekli olarak güncelliyorlar ve Türk mobilyası tasarımından ürün kalitesine kadar her geçen gün gelişiyor. Dünya mobilya sektörünün üretim üssü haline gelen Türkiye mobilya sektörümüz her yıl yakaladığı ihracat rakamlarının üzerine ekleyerek yoluna devam ediyor. 2023 yılında büyükten küçüğe tüm şehirlerdeki üreticilerimizle önceliğimiz kısa vadedeki 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize daha da yaklaşmak. Şu anda iç piyasanın tüm ihtiyacını karşılayabilecek bir üretim kapasitemiz var, gelecek yıl da tüketicilerin öncelikli tercihini yerli üretimden yana kullanmaları için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dış piyasada ise resesyon endişesi ve enerji krizi gibi gündemler devam ediyor. Mobilyacılarımız üretim hacimlerini sürekli olarak artırıyor, dış piyasada önemli rakamlara ulaşabiliriz ancak gerek resesyon gerekse enerji krizi gibi sıkıntılar sebebiyle siparişlerin düşük kalması gibi bir durumun ortaya çıkma ihtimali bulunuyor. Biz üreticilerimizin zorda kalmaması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz 2023 yılında da. Öncelikle İstanbul Mobilya Fuarı var yılın hemen başında. Dünyanın 150’ye yakın ülkesinden ziyaretçiler ve satın alma uzmanları gelecek, burada yapılacak iş anlaşmaları sektörümüze büyük hareket katacak.

“Dünyadaki değişimi yakalamalıyız” demiştiniz. Mobilya sektörü bu değişimi yakalayabildi mi? Mobilyacılarımızın bu vizyon için eksikleri nelerdir?

MOSFED olarak uluslararası mobilya kuruluşlarına üyeyiz ve toplantılara katılarak sektörümüzdeki değişimler üzerine bilgiler edinirken, dünya trendlerini de yakından takip ediyoruz. Elde ettiğimiz verileri üyelerimizle paylaşıyoruz. Üyelerimiz de çağa ayak uydurarak bu gelişmeleri üretim süreçlerine en hızlı şekilde uygulamaya gayret ediyorlar. Biraz önce de söylediğim gibi, ülkemiz şu an dünya mobilya sektörünün üretim üssü haline gelmiş durumda. Biz esnek ve değişimlere hızlı ayak uyduran yapımız sayesinde öncü hale geldik. Üreticilerimiz bugün yeşil mutabakat, yeşil üretim, karbon ayak izi ve geri dönüşüm gibi konulara hızlıca uyum sağlayarak üretim süreçlerini bu doğrultuda güncellediler. Gerek tasarım gerekse kalite açısından dikkatleri üzerimize çekmeyi başardık. Geçmişe baktığımızda Türkiye mobilya konusunda çok fazla ithalat yapıyor ve iç piyasanın talebini yabancı firmalar karşılıyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise üreticilerimiz şık ve kaliteli ürünleri ile tüketicilerin tercihi oldular ve hem iç piyasanın tüm talebini karşılayabiliyor hem de yüksek ihracat rakamlarına ulaşabiliyorlar. Mobilyacılarımız artık gelecek vizyonları dahilinde gözlerini dünya pazarlarına çevirdiler, doğru yatırımlar ve tanıtım faaliyetleri ile bu ilerlemenin devam edeceğini düşünüyoruz.

İş birlikleri oluşturmak ve dünyada mobilya sektörünün tüm elemanları olarak güçlü bir aktör olmak için yaptığınız çalışmaları bizler az çok biliyoruz fakat bu çalışma ve çabayı gazetemiz aracılığı ile biraz genişletebilir misiniz?

İstikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye mobilya sektörü hem ihracat hem de üretimi ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu MOSFED olarak ülkemizin mobilya sektörünü dünya ticaretinde en üst seviyeye çıkarmak için yoğun emek harcıyoruz. Sektör buluşmaları olsun, fuarlara katılma olsun, ülke ziyaretleri yaparak sektörümüzün niteliğini ve IFF fuarımızı tanıtmak olsun yıl boyunca aktif bir şekilde proje ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda Türk mobilyasının marka değerini güçlendirmek için ‘Heartmade Furniture’ adında bir platform kurduk. Kalbimizle ürettiğimiz mobilyamızı dünyaya duyurmayı hedeflediğimiz Heartmade Furniture platformu aracılığıyla sektörümüzdeki tüm paydaşlara kendilerini en iyi şekilde anlatma imkânı sunuyoruz. Böylelikle mobilyacılarımız kendilerini, ürünlerini, değerlerini ve felsefelerini anlatma fırsatı bulacaklar. Üreticilerimizi aynı çatı altında toplayan platformda; eğitici, yön gösterici, adil, rekabete teşvik edici ve özgünlüğü öne çıkaran içerikler yer alacak. Bu projeyle Türk mobilyasının tasarımını, kalitesini, teknolojisini geliştirmeye odaklanıyoruz. Hem iç hem de dış piyasada ‘Heartmade Furniture’ mührünün tüketicilere güvenilirlik aşılamasını amaçlıyoruz. Bu da tüm markalarımızın hep birlikte dünya çapında yükselişe geçmelerine olanak tanıyacak.

İstanbul Mobilya Fuarı’nın gelişimini nasıl buluyorsunuz? Katılımcıların yoğun bir talebi ve yer sıkıntısının olduğu görülüyor, talebe nasıl karşılık vermeyi planlıyorsunuz? Fuarın yurtdışı tanıtımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İstanbul Mobilya Fuarı'nı 17 yıldır aralıksız olarak sürdürüyoruz. Zaman içerisinde yapılan doğru yatırımlar, tanıtım faaliyetleri, düzenlediğimiz başarılı organizasyonlarla fuarımızı geliştirip büyüterek bugünlere getirdik. İstanbul Mobilya Fuarı yarattığı ticaret hacmi sayesinde 17 yılda Türkiye’nin ihracat kapasitesine önemli katkılarda bulundu. Talebin ve yoğunluğun artmasına paralel olarak geçtiğimiz yıl 25 olan salon sayısını bu yıl artırdık ve 28 salona çıkarttık.

Fuarın yurtdışı tanıtımları kapsamında birçok ülkeyi ziyaret ettik. Hem ticaret heyetlerin katılması için çalışmalar yaptık hem de satın alma profesyonellerini fuara davet ettik. Bu doğrultuda birçok uluslararası fuarda ekip arkadaşlarımızla yer aldık ve yoğun bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirdik. Şu anda fuarımıza başta uzak ülkeler stratejisi kapsamındaki ülkeler olmak üzere birçok ülkeden yoğun ilgi var. İstanbul Mobilya Fuarı’nda dünyanın gözü Türk mobilyasında olacak.

İstanbul Mobilya Fuarı’nın hedeflerinden bahseder misiniz?

Hem bu yıl hem de gelecek için hedeflerimizden ayrı ayrı bahsedebiliriz. İstanbul Mobilya Fuarı’nın 2022 yılında gerçekleşen etkinliğinde 135 ülkeden 14 bine yakın ziyaretçiyi ağırlamıştık. Bu yıl hedefimiz 150 ülkeden 15 binin üzerinde yabancı ziyaretçiyi ağırlamak. Kanada, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Rusya’dan gelecek alım heyetleriyle birlikte dünyanın birçok farklı noktasından gelecek satın alma uzmanları ve sektör profesyonelleri aracılığı ile katılımcılarımızın yeni iş birliklerine imza atmasını ve mobilyamızın dünyaya daha çok duyurulmasını hedefliyoruz. Öncelikle hem alım heyeti gelecek ülke sayısını hem de fuara gelecek satın alma profesyoneli sayısını daha da artırmak istiyoruz. Bizim amacımız Türk mobilyasını dünyanın her noktasına ulaştırmak, bunun için İstanbul Mobilya Fuarı çok önemli bir merkez. Yakaladığımız başarılı rakamlarla da ülkemizin ihracatına önemli bir katkı sunarak geleceğe daha emin adımlar atmayı planlıyoruz.

İstanbul Mobilya Fuarı’nın iki fuar merkezinde aynı anda yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İstanbul Mobilya Fuarı’nda katılımcılara tüm ürünlerini sergileme fırsatının yanı sıra, ziyaretçilere de çok geniş bir skalada ürünleri inceleme imkânı tanıyoruz. Bu imkanları sağlamak için de geniş salonlara ve fuar merkezlerine ihtiyacımız oluyor elbette. 2023 yılında daha verimli bir fuar sunabilmek adına salon sayımızı artırdık. Böylelikle katılımcılar TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde lüks mobilyalar, bebek-çocuk-genç odası mobilyaları, modern modüler mobilyalar ile aydınlatma gruplarını; İstanbul Fuar Merkezi’nde ise ofis, okul-eğitim mobilyaları, modern-modüler mobilyalar, yatak/baza, bahçe mobilyaları ve aksesuarları sergileme imkânı bulabilecek. Verimlilik açısından iki merkezinde düzenlemeyi daha sağlıklı buluyoruz.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hedefimiz; çok kazanmak değil,  Ekonomiye katkı sunmak

Hedefimiz; çok kazanmak değil, Ekonomiye katkı sunmak

02-01-2024 - RÖPORTAJ

HOBİ OLARAK BAŞLADI  SEKTÖRÜN ARANAN İSMİ OLDU

HOBİ OLARAK BAŞLADI SEKTÖRÜN ARANAN İSMİ OLDU

02-01-2024 - RÖPORTAJ

google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html