Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Özelleştirme İdaresi Başkanı Bekir Emre Haykır, İstanbul Valisi Davut Gül, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi ve basın mensubu etkinliğe katılım sağladı. Ülkemizde turizm, 2023 yılında 2 milyon istihdam yaratan ve cari açığa 41,6 milyar dolarlık net katkı veren bir sektör. 2024 yılı için 61 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefine doğru emin adımlarla yürüyoruz.
TTYD başkanı Oya Narin toplantıda şunları aktardı: " Türk turizminin birinci hamle dönemi 1982’de 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunun çıkması ile başladı. Bu kapsamda kredi imkanları ile turizm sektörünün gelişmesi bir devlet politikası haline geldi. Bu duruşla, yatırımcımız ve kamu desteği ile Türkiye 1980’lerde 50 bin yataktan, 2000’lerin başında 350 bin yatağa, daha sonra yatırım ve tanıtım hamleleri ile 2 milyon yatağa kadar 40 sene gibi kısa bir sürede ulaştı. Aynı zamanda, bu dönemde Türkiye limanlar, marinalar, havalimanları, yollar gibi kritik altyapı projeleri ve uzun yıllara dayanan turizm politikalarıyla ilk beş destinasyondan biri haline geldi.
Ülkemizin en önemli varlıklarından biri dört mevsimde turizm imkanları. Türkiye, konumu, iklimi, doğal ve tarihi güzellikleriyle baştan aşağı bir turizm ülkesi. Bunun yanı sıra, altyapı tarafında 57 havalimanımız mevcut. 2023 yılında bu havalimanlarında 214 milyon yolcu trafiği, 920 bin uçak trafiği gerçekleşti.
Deniz turizmi tarafında, Ülkemizi tüm denizlerinde 2023 yılında 18 limana 1200 kruvaziyer gemisiyle 1.5 milyon yolcu ziyaret etmiş bulunuyor. Ekim 2024 itibariyle de ülkemizde 63 yat limanında 25 bin yat bağlama kapasitesi bulunuyor.
"Yatak sayımızı artırmamız gerek
Konaklama tarafında 2023 sonu itibariyle yaklaşık 2 milyon yatağımız mevcut. Bu mevcut kapasite sayesinde turist girişleriyle bugün dünyada ilk 5 arasında yer alabiliyoruz.
Birinci turizm hamlemiz 1980-2000 yılları arasında yatak kapasitemizi artırmaya odaklanarak yatırımlarla, ikinci turizm hamlemiz 2000-2023 yılları arasında yatırım, alt ve üst yapı çalışmaları, varış noktalarının düzenlenmesi ve tanıtım atağı ile gelişti ve demin bahsettiğim rakamlara ulaştı. Diğer yandan, bugün Avrupa’nın toplam yatak kapasitesi 29 milyon. İtalya 5,2 milyon, Fransa 5,1 milyon, İspanya ise 3,7 milyon yatak kapasitesine sahip. Türkiye’nin yatak kapasitesi de 2 milyon.Peki bundan sonra ne yapmalıyız? Küresel turizm 9.5 trilyon dolardan 15.5 trilyon dolara doğru büyürken dünya ülkeleri turizmin önemine, değerine ve ekonomiye katkılarına odaklanarak yeni yatırım ve gelişim programları açıklamaya başladı. Önümüzdeki dönemde Kızıldeniz Havzası ve Akdeniz çanağında hepinizin bildiği gibi çok hareketli turizm yatırım hamlelerini birlikte izleyeceğiz. Ancak, Türkiye’nin bugün geldiği nokta ve konumu birçok ülkeye örnek olmuştur ve örnek olmaya devam edecektir. Ülkemizin doğal güzelliklerinin ve sunduğu imkanların rakibi olmadığını düşünüyorum. Yeni dönemde 2023-2033 ve 2050 arası Türk turizmi de bu hızlı büyümenin içerisindeki ilk beş arasındaki konumunu hiç şüphesiz koruyacak ve geliştirecektir.365 gün turizm, Anadolu adım adım turizm, 8 bin kilometreyi aşkın kıyı şeridimizdeki tüm alanlarda deniz turizmi gerçekleştirmek, bunları destekleyen sanayi sektöründe benzerlerinin olduğu gibi turizm ihtisas bölgelerinin yaratılması ve hayata geçirilmesi ile TTYD’nin hedeflerine göre 2033’de turizm gelirleri 132 milyar dolar ve GSYH’nin %7’sine varacak turizm ekonomisinin gerçekleştirilmesi, hepimizin hayali değil, gerçeği olmalıdır. Sektör, siz değerli ve kıymetli turizmcilerin sayesinde bugünlere gelmiştir. Bu yeni planlarla bu hedefleri gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz"