Haber Sitesi
HV
24 NİSAN Çarşamba 08:49

Türkiye’ye Örnek Olacak Projeler Yaptık

TRİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Balkuv, meslek lisesi, cezaevi ve denetimli serbestlik mahkumları başta olmak üzere Türiye’ye örnek olacak çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-09-2022 15:59
Türkiye’ye Örnek Olacak Projeler Yaptık

 

TRİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Balkuv, meslek lisesi, cezaevi ve denetimli serbestlik mahkumları başta olmak üzere Türiye’ye örnek olacak çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkiye Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balkuv, kuruldukları 1994’ten bugüne yaptıkları çalışmaları anlattı.  Zeytinburnu’nda sektöre kazandırdıkları Mesleki Lise’nin diğer sektörlere örnek bir proje olduğunu dile getiren Balkuv, cezaevleri denetimli serbestlik mahkumları dahil olmak üzere hemen her kesime yönelik eğitim başlattıklarını duyurdu.

6 AY SONRA İLK FUAR

1994’te triko sektöründe hizmet veren az sayıda üye ile derneğimizi kurduk. Bir sene içinde yüze yakın üyeye ulaştık. Sonrasında birçok şehre yayıldık. Sadece trikoyu yansıtan ihtisas fuarına ihtiyacımız olduğunu düşünerek gerekli girişimlerde bulunduk ve kurulduğumuzda 6 ay sonra TÜYAP Beyoğlu’nda ilk fuarımızı açtık. Sektörden 85 firmanın katıldığı bu fuar sayesinde birçok arkadaşımız ihracatla tanıştı. Biz bu fuarı başarılı bir şekilde iki yıl boyunca sürdürdük. 

HAZIR GİYİM BİZİ SUÇLADI

Aynı yıl hazır giyim fuarı da yapıldı ancak beklenen ilgiyi görmedi. Hazır giyimciler tarafından ‘fuarı bölmekle’ suçlandık. Bu suçlamalara maruz kalmamak adına kendi fuarımızı kapatarak hazır giyim fuarında yerimizi aldık. O fuarlar üç dört yıl yapılsa da gerekli ilgiyi görmediği için sonrasında kapatıldı. Yıllar sonra İFKO, bu alanda yeni bir fuar düzenledi. Başkanı Mustafa Gültepe’yi ve ekibini tebrik ediyorum. Hazır giyim gibi Türkiye’nin çok önemli konusunun İstanbul’da böyle bir fuara ihtiyacı vardı.

BİZİM BİR OKULA İHTİYACIMIZ VARDI

Yine kurulduktan 1.5 sene sonra okula ihtiyacımız olduğunu fark ettik. Milli Eğitim Bakanlığına sadece triko eğitimi verecek ve her türlü yatırımını bizim üstleneceğimiz bir okul teklifinde bulunduk.  Zeytinburnu’nda boş bir binayı teklif ettiler, 6 triko örme makinesiyle iki ayrı örgü sınıfı kurduk.  Okulu eksiksiz olarak eğitim öğretime hazır hale getirdik. Önce okula gelen tekstil hocalarını Almanya ve Japonya’ya göndererek triko eğitimi almalarını sağladık. 1996’dan bu yana hiç ara vermeden gelişen teknoloji ile okulumuzdaki makineleri yenileyerek eğitime devam ediyoruz.  Okula ismimizi verdik. TRİSAD Meslek lisesi olarak başladı. İstanbul’da 7 okul arasına kabul edildi Türkiye’de 18 okul arasına kabul edildi. Triko olarak tek okul olarak devam ediyoruz.

Ayrıca, sanayi üniversite işbirliğinde Haliç Üniversitesinde TRİSAD Moda Tasarım Atölyesi Açtık. Triko örgü makinesi ve konfeksiyon makineleriyle 2 yıldır Triko Tasarımcısı yetiştiriyoruz

 

ÖĞRENCİLERİMİZ BUGÜN SEKTÖRDE

Türkiye’de meslek liselerinden mezun olanların sektöre dönüşleri yüzde 7’lerde iken bizim okulumuz mezunlarında bu oran yüzde 55’lerde. Bugüne kadar 2300 mezunumuz oldu bine yakını bizim sektörde, yarısına yakını desenci olarak bize hizmet veriyor. Çoğu kendi şirketlerini kurdu, bize teknik destek veren şirketleri kurdu. Benim makinelerimin bakımını bizim okuldan mezun bir arkadaşımız yapıyor. Son İHKİB seçimlerinde yönetime giren üç arkadaşımızdan bir tanesi yine bizim okul mezunu. Bu yaptığımız işin karşılığını aldığımızın net göstergesi.

O GÜN VAR OLANLAR BUGÜN YOK

Şu anda aktif 270 üyemiz var, kurulduğumuzda var olan 150 üyemizden bugüne sadece 10 tanesi kaldı, diğerleri ya işi bıraktı ya vefat etti ya da iflas etti. Bu da Türkiye’deki türbülansı gösteriyor. Biz yönetim olarak yaptığımız çalışmalarla derneğimize 2 milyon TL değerli 4 katlı binayı kazandırdık.

CEZAEVLERİ İÇİN PROJE GELİŞTİRDİK

Silivri cezaevinde tahliyelerine iki- üç ay kalan mahkumlarımıza eğitim atölyesi açmak için harekete geçtik. Orayı ziyaretimizde bavul, metal eşya imalatı  başta olmak üzere inanılmaz bir üretim gördüm. Bize gösterdikleri yer terör örgütü PKK koğuşunun yanında çıkınca, cezaevi yönetimi projenin ertelenmesini uygun gördü. İstanbul’da 100 binin üzerinde denetimli serbestlik uygulamasında insan olduğunu öğrenince Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gittik Yine tüm makineleri dernek olarak alarak atölye açtık. İki usta öğreticinin maaşını iki buçuk yıl boyunca TRİSAD olarak ödedik. Toplam 50 kişiye günlük eğitim verildi. Son derece verimli yürüyen atölye pandemi nedeniyle kapatıldı. Bu arada 450 kişiyi meslek sahibi yaptık, 90 kişiyi işe yerleştirdik. 

TÜM SEKTÖRLERE ÖRNEK PROJE

Biz okul projemizin tüm sektörlere örnek olmasını istedik. Bugün İTO’da 81 meslek komitesi var, 80’i ‘elemana ihtiyacım var’ diye şikayet ediyor. İSO’da aynı sıkıntıyı yaşıyor. Biz böyle güzel bir başlangıç Ülkenin huzuruna da hizmet ettiğimize inanarak kazan kazan projesi başlattık. Hemen işe başlatıyor , sigortalı yapıyoruz.

TÜM TÜRKİYE’YE YAYILIYOR

Projenin Türkiye genelinde var olan 145 denetimli serbestlik müdürlüğünde hayata geçmesi planlandı. Bizden bütçe istendi yaptık gönderdik şu anda Cumhurbaşkanımızın onayında. İmzaladığında bu proje Tüm Türkiye’ye örnek olacak.

İLÇELERE YAYILMAK İSTEDİK

İlçelere yayılması için Esenler, Bayrampaşa, Zeytinburnu belediyelerine gittik. Zeytinburnu Belediye Başkanına anlattık. ‘Bölgenizdeki işsiz insanlara işi öğretip iş garantili işe alacağız’ dedik.  6 bin işsiz olduğu söylendi. Kursu açtık 12 kişiyi mezun ettik ve işe yerleştirdik. Ancak kurs açılması için gerekli olan 12 kursiyer rakamına ulaşamadığımız için bu proje de askıya alındı.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK

Hazır giyimin yarattığı katma değer k başına 16-17 dolar, trkionun ise kg başına 23-24 dolar. Katma değeri yüksek. Birinci sektörümüz mücevherat, ikincisi savunma sanayi, üçüncüsü hazır giyim.

BİR AÇIKLAMA SEKTÖRÜ BİTİRDİ

10 yıl önce şimdiki cumhurbaşkanımız ‘tekstilin on yıllık ömrü kaldı sektörden çıkın’ diye açıklama yaptı. Biz hala o sözün bedelini ödüyoruz çünkü çalışanlarımızın yarısı güvenlikçi oldu yatırım yapacak olan sanayicilerimizin yarısı inşaatçı oldu. Türkiye üretim politikasından yıllarca uzak kaldı rant politikaları uygulandı bu da sanayimizin gelişmesine, katma değer üreten ürünlere yatırım yapmasını engelledi.

PANDEMİNİN SEKTÖRE GETİRİSİ

Pandemi Türkiye’ye teveccühün artmasına neden oldu. Uzakdoğu’da yaşanan sıkıntılar, maliyetler ilgi hazır giyimde Türkiye’ye yöneldi. Türkiye’ye dış yatırım bu konuda önemli ölçüde avantaj sağlayacak diye düşünüyorum.  Dünyada yaşanan sıkıntılar önümüze gelen piyangolar. Bizim kendi politikalarımız üretip bunu kendimizin yapması gerekiyordu ama bunu başaramadık maalesef.

Ticaret odasının en eski meclis üyelerinden bir tanesiyim. Hiçbir siyasi kurumdan destek almıyoruz oraya sadece sektörümün teveccühü ile gidiyorum bu bana büyük bir bağımsızlık getiriyor. İSO’da hiç rakibimiz olmadı.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html