Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 04:58

TOBFED, SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜME HAZIR

 TOBFED, sektörün sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişim noktalarında sektöre uluslararası kimlik kazandırmak için yola çıktı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-06-2023 20:58
TOBFED, SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜME HAZIR

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu’nun (TOBFED) sürdürülebilirlik yaklaşımını, bu alanda yaptıklarını ve gelecek dönem hedeflerini  AUTOMECHANİKA Fuarında TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş’tan dinledik: “TOBFED olarak amacımız, otomotiv bakım ve satış sonrası hizmetler sektörünü daha nitelikli, rekabetçi ve sürdürülebilir hale getirebilmektir. Sektörümüze emek veren 300 bin KOBİ, Türkiye ekonomisinin görünmez kahramanlarıdır. Oto yıkama, otopark, vale, ekspertiz, oto bakım, aksesuarlar, cam filmi ve lastik gibi her gün milyonlarca işlemin gerçekleştirildiği sayısız iş kolunu, 13 üye derneğimizle 81 ilde temsil ediyoruz.

 MESLEĞE ULUSLARARASI KİMLİK

Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken, ekonomik, sosyal ve çevresel üçlü saç ayağında bir atılımın gerekliliğine yürekten inanıyoruz. Bu doğrultuda ‘TOBFED Sürdürülebilir Gelecek Raporu ve Eylem Planı’ adlı vizyon belgesini hazırladık. Stratejik iş birlikleri, nitelikli ve kapsayıcı mesleki eğitim ve istihdam, işletmelerin sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişim noktalarında sektöre uluslararası bir kimlik kazandırılması, vizyon belgemizin temel taşlarını oluşturuyor. Bunun için; TOBFED Akademi, Kariyer, Girişimcilik, Sistem, Veri ve Projeler olmak üzere altı yenilikçi markayı hayata geçirdik. Bu markalarımız hakkında genel bir çerçeve çizildiği takdirde, Türkiye’nin ilelebet payidar olması yolunda attığımız adımlar daha açık bir şekilde anlaşılacaktır.

 KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ

 TOBFED Akademi ile her yıl binlerce çalışanı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) izinleri kapsamında mesleki eğitime tabii tutuyor ve sektörümüze kazandırıyoruz. Daha çok çalışana ulaşmak ve eğitim portföyümüze yeni meslek kodlarını katmak amacındayız. Bunun bir yansıması olarak, model bir hizmet merkezi açmak üzere de çalışmalar yürütüyoruz. Ancak sadece bunlarla yetinmiyoruz. Pozitif, ölçümlenebilir sosyal ve çevresel etki oluşturarak finansal getiri elde etmeye odaklanan etki yatırımcılığı perspektifini benimsiyor ve bu doğrultuda Kalkınma Etki Tahvili (KET) projemizin temellerini atıyoruz. KET, belirli bir havuzdan seçilen ve nitelikli mesleki eğitime tabii tutulan çalışanların kariyerlerinin, staj ve işte çalışarak öğrenme imkanları, işe yerleştirme desteği neticesinde, bir ödeyicinin sadece başarılı vaka için ödeme taahhüdünde bulunduğu bir istihdam modeli.

EĞİTİMCİ EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Diğer yandan, üniversite ve sivil toplum işbirlikleri ile işletmelerimize de finansal okuryazarlıktan, çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) ilkelerine kadar farklı alanlarda sertifika programları açmak ve sertifikalarını elde eden işletmelerimizin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında yapacakları yatırımların finansmanında kolaylaştırıcı bir rol üstlenmek gayesindeyiz. Ayrıca TOBFED’in farklı projelerinde Akademi aracılığıyla “eğitimci eğitimi” verilmesi de gündemimizde.

 TOBFED, YEŞİLE ÖNCÜLÜK EDECEK

 ‘Ağaçlandırma Yoluyla Karbon Dengeleme Sertifikası’ bir diğer önemli projemiz. Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefi kapsamında hayata geçirilecek TOBFED ormanları neticesinde, sektördeki işletmelere, denetime tabii, geçerli ve şeffaf karbon dengeleme sertifikaları sunulacak ve çevresel, sosyal, yönetişim (ÇSY) çerçevelerine uyumlulukları desteklenecek. Bu uyumluluk, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında, ihracat yapabilmek, yurt dışına açılabilmek ve hatta finansman temin edebilmek için zaruri bir şart halini almaya başlamış durumda. Yine sosyal kalkınmayı temin edebilmek için, dezavantajlı grupların desteklenmesinin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği ve bağımlılık ile mücadele gibi anahtar temalara da odaklanıyoruz.”

 

SEKTÖRÜN ZİRVE BULUŞMASI

AUTOMECHANİKA 2023

AUTOMECHANİKA Fuarı dünyada bu hizmeti uzun yıllardır devam ettiriyor. Biz de TOBFED olarak 7 yıldır bu fuara katılıyoruz. Fuar birçok sektörün oyuncularını bir araya getiriyor. Yeni trendleri gelecekte olması gerekenleri ortaya koyan bir fuar. Ülke dışından da ciddi katılım alan bir fuar ülkemizdeki yenilikleri de dışarı taşıma adına önemli bir fırsat sunuyor bize.

USTALAR YARIŞIYOR

Geçen yıl ilkini yaptığımız Ustalar Yarışıyor programının bu yıl ikincisini yapıyoruz. Burada temel he defimiz sektörümüzün gizli kahramanları olan ustalarımızın hünerlerini sergilemeleri için bu programı düzenliyoruz. Ustaların gelişmesi, kendi alanlarında profesyonelleşmesi için TOBFED ciddi çalışmalar yapıyor. İstediğiniz kadar iyi bir servis söyleyin ama o ustaların liyakatı her zaman ön plana çıkar. Araca işlem yapan servis değil ustalar. Kadın ustalarımıza çok önem veriyoruz. AUTOMECHANİKA ile bunu yurt dışına taşımayı planlıyoruz yine bunun dijital ve TV ekranlarına taşınma sürecini değerlendiriyoruz.

KENDİMİZİ GÜNCELLEMELİYİZ

Milli gururumuz olan TOGG’un üretilmesiyle birlikte sektörümüzün buna hazırlanması gerekiyor. Fuarda kurduğumuz kurduğumuz simülatörle elektrikli aracın nasıl tamir edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. TOGG’un servislerinin kurulması, satış sonrası şarj lokasyonlarında şarj edilmesi ve mobil şarjla ilgili de önemli projelerimiz var. TOBFED yönetim kurulu üyeleri bu sürece ciddi katkı sağlıyor.  Yeniliklere açık olmamız, dijitalleşmemiz lazım, sürdürülebilir yani çevre dostu servislerin hayata geçiyor olması lazım. Devrim niteliğinde değişimin olması gerekiyor. Bugün birçok marka kendi elektrikli araçlarını üretiyor. Bizim de hızlı bir şekilde sanayi sitelerinin değişimini sağlıyor olmamız lazım. Sanayi sitelerindeki işletmelerin güncellenmesi önce bir peronu sonra iki- üç peronu elektrikli araçların bakım ve onarımına hazır hale getirmesi gerekiyor.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html