Haber Sitesi
HV
29 MART Cuma 14:01

Sektörün başarını olmak istiyoruz

57 komite bünyesinde dökümcüler, kalıpçılar, metal işletmeciler gibi geniş bir sanayi kolunu barındırıyor. Burada yer alan işletmeler aslında birbiriyle zincir halkası gibi iş birliği içerisinde olan firmalar.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-10-2022 19:14   Güncelleme : 31-10-2022 10:47
Sektörün başarını olmak istiyoruz

 

57. komitenin bugüne kadar yaptığı çalışmalardan biraz bahsedebilir misiniz?

57 komite bünyesinde dökümcüler, kalıpçılar, metal işletmeciler gibi geniş bir sanayi kolunu barındırıyor. Burada yer alan işletmeler aslında birbiriyle zincir halkası gibi iş birliği içerisinde olan firmalar. Dolayısıyla bizim yaptığımız çalışmalar sadece döküm sektörü için değil tüm sanayiye de üretim zincir halkasını oluşturuyor. Bizim ağırlıklı olarak dökümcüler ve metal işletmeciler olarak adlandırdığımız grubumuzdaki firmalar, Türkiye'nin ihracatında önemli pay sahibi olan döküm sektörü ve makine imalatında gerçekten ciddi emeği olan ve desteği olan kuruluşlar.

 

Sanayi sektörünün yapıtaşı olan bir sektördesiniz ihracatta önemli bir paya sahip bir komiteye başkanlık ediyorsunuz. Türkiye’de sektör ne durumda olacak?

 

Evet, döküm sektörü ağır sanayi. Türkiye'nin ihracat atağında yaşadığı bu süreçte çok da önemli paya sahip. Ürettiği, ihraç ettiği ürünler bugün dışarıdan eskiden alınan ürünlerin yerine üretilen ve ters ticarette de ihracatına başlanan ürünler. Dolayısıyla Türkiye'nin hedeflediği ihracat rakamlarına ulaşmasında çok ciddi bir sektör bizim sektörümüz. Özellikle döküm sektörü, bunu çok net söyleyebilirim. Dünyada başarılı ve kaliteli üretim yapıp çok ciddi ihracat yapıyor. Biz hem pik çelik, sfero gibi gri döküm diye adlandırdığımız döküm ve yani demir dışı ve demir türevi metaller olarak ayırırsak; Özellikle demir dışı alüminyum enjeksiyon dökümde ve kokil dökümde çok ciddi bir paydayız. Bunda biraz da tabii Avrupa’nın özellikle Avrupa Birliği standartları çerçevesinde aldığı kısıtlamalar sebebiyle de birçok döküm firması başta, doğu Avrupa’ya doğru, ondan sonra da Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden de daha doğudaki ülkelere doğru kaydı. Türkiye'de bunun büyüklüğünün farkına vardı. Bu konuda da çok ciddi yatırım yaparak bugün dünyanın sayılı döküm fabrikaları Türkiye'de oluşturulmaya başlandı. Bu tüm döküm sektörleri, tüm döküm grupları için geçerli.

Sektörün sorunları için neler söylersiniz?

 

Tabii ki sektörün en büyük sorunu hammaddeye ve finansa ulaşım. Bu sadece bizim sektörün değil tüm aslında dünyada bir problem. Ama buna rağmen sektör kendi içinde de bazı çözümler üretiyor. Hükümetimizin de bu konuda desteklerini görüyoruz. En önemli problemlerinden biri de çevre problemleri. Sonuçta döküm dışarıdan bakıldığında pis iş diye adlandırılıyor ama artık gelişen dünyayla beraber, yapılan makine yatırımları, bununla beraber alınan sonuçlar artık çevreye de zarar vermeden döküm yapılabileceğini tüm dünyaya gösteriyor.

 

Yeni bir seçime gidiyoruz. İTO’da çok aktif aktif roller üstleniyorsunuz. Hem Spor Kulübü hem birçok yerde görüyoruz sizi. Peki bu yeni seçimler için ne düşünüyorsunuz, kadronuzu nasıl güçlendirdiniz?

 

İstanbul Ticaret Odası'nda döküm ve metal işleme komitesi, 57 numaralı komitede, 3 dönemdir görev alıyorum. Başlangıçta komite üyesi olarak başladığım sürece, son dönemde sayın Şekib Avdagiç, başkanımızın takdirleri ile Yönetim kurulu üyesi olarak da devam ettim. Yeni dönemde tekrar aday olduk. Çünkü sektöre yapılanlara katkımızı olduğuna inanıyoruz. Türkiye'deki bu gelişime desteğimizin olduğuna inanıyoruz. Neler yaptık, derseniz bir defa İstanbul’da tek ve büyük Teknik Anadolu meslek lisemize Ümraniye'de döküm bölümü kazandırdık. Orayı hami okul kapsamına aldık. Orada yaptığımız çalışmalarla, öğrenciler artık sektöre katılır oldular. Bunun dışında birçok organize bölgede yaptığımız destekleyici çalışmalarla sektöre eskiden ara eleman diye adlandırılan artık ana elemanı olarak öngördüğümüz öğrencilerimizin yetişmesini sağladık. Bunun yanında sektörde ihtiyaç duyulan teknik eğitimlere, donanımlara yaptığımız çalışmalarla destek olduk. Önler eğitimlerle destek olduk. İhracat yapan firmalarımızın tüm iş ve işlemlerinde odada çözüm sürecinde destek olduk. Neden yeniden adayız? Başarılı olduğunu düşündüğümüz büyük resimde ihracat payında ciddi atak sağlamış. Döküm sektörünün ve metal makine sektörünün bir parçası olan komitemizin çalışmalarında edindiğimiz bilgi birikiminin, yeni dönemdeki bu süreçte ki, bunun daha da iyi olacağına inanıyoruz. Tecrübemizi devam ettirmek istiyoruz. Aramıza yeni arkadaşlarımız katıldı. Dolayısıyla döküm sektörü ile beraber kalıpçılık, metal işleme, imalat sektörleri ile beraber grup halindeyiz. Bu sene seçimlerden inşallah nasipse başarıyla çıkacağımızı umut ediyoruz. Biz konuya siyasi olarak yaklaşan taraf olmadan sektörel olarak bu konunun başaranı olmak istiyoruz. Dolayısıyla da karşımızda rakip olan kişilerin tamamen hükümet karşıtı ve rejim karşıtı gibi bir çalışmanın içerisine girmelerini de üzüntüyle izliyoruz.  Bunun Türkiye için fayda değil, zarar oluşturacağı bildiğimiz için tüm sektör paydaşlarımızın, devam eden düzene destek olmasını istiyoruz

 

Memleket için ihracat için herkese başarılar diliyorum. Bu seçimler gelir geçer ama bizim birlik ve bütünlüğe ihtiyacımız var. Bunun da altını özellikle çiziyorum

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html