Haber Sitesi
HV
25 NİSAN Perşembe 08:30

Sanayinin can damarı Meslek liseleri

“Üretimin kaynağı beşeri sermayedir onun da yeri meslek lisesidir” diyen İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Eray Şeker, sanayiciden daha fazla destek istedi. Şeker; “Bugün en büyük sıkıntı teknik personel, sanayicinin gelecekteki başarısını sağlayacak olan bugün bu okullarda okuyan çocuklarımızdır” diye konuştu. 

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-10-2022 12:15
Sanayinin can damarı  Meslek liseleri

“Üretimin kaynağı beşeri sermayedir onun da yeri meslek lisesidir” diyen İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Eray Şeker, sanayiciden daha fazla destek istedi. Şeker; “Bugün en büyük sıkıntı teknik personel, sanayicinin gelecekteki başarısını sağlayacak olan bugün bu okullarda okuyan çocuklarımızdır” diye konuştu. 

 

İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Eray Şeker, meslek liselerine algının son yıllarda değişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Önceden akademik başarısı olmayan öğrencilerin meslek liselerine  yönlendirildiğini ifade eden Şeker, son yıllarda öğrencilerin bilinçli tercih yaparak meslek liselerine kaydolduğunu söyledi. Okul ve sanayici işbirliğine de değinen Şeker, üretimin ana faktörü teknik eleman onları da bizler bu okullarda yetiştiriyoruz bu nedenle sanayicilerin okulumuza daha fazla destek vermesi gerekiyor dedi. 2012’de kurulan okulun ilk mezununu 2016’da verdiğini hatırlatan Şeker şöyle konuştu: “Ben de meslek lisesi mezunuyum, sektörün ihtiyacını hem öğrencilik yıllarımdan hem de Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’ni bitirdikten sonra iş hayatında yer almış biri olarak tecrübelerimden biliyorum. Okulumuzda buna göre öğrencilerimizi yönlendirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin mezun olduğunda iş problemi yaşamamasını istiyoruz.

6 YILDA 4 BİN 500 MEZUN

Okulumuzda; Makine Teknolojisi, Elektrik Elektronik Teknolojisi, Kimya ve Mekatronik  bölümlerimiz var. 2016’da ilk mezunlarımızı verdik. 2022’ye kadar 4500 öğrencimizi mezun ettik. Okulumuzun mevcudiyeti 2 bin 800. Mezun ettiğimiz öğrencilerin yüzde 83’ü OSB’de istihdam edildi. Bunların çoğu da stajdan devam etti.

GELECEK KAYGISI YOK

Mesleki eğitime bakış açısı değişmeye başladı. İlk başlarda daha çok akademik başarısı düşük öğrencilerin yönlendirilmesi üzerineydi. Biz bunu pozitif anlamda değiştirdik. Bizde artık sınav sonucunu beklemeden gelip kaydolan öğrencilerimiz var. Üretimin kaynağı beşeri sermayedir onun da yeri meslek lisesidir. Benim öğrencim gelecek kaygısı yaşamadan 18 yaşında işbaşı yapabilip hayata atılabilir.

SANAYİCİ TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Herkes mesleki eğitimin çok önemli olduğunu, ilginin  ve okul sayısını artması gerektiğini söylüyor ama elini taşın altına koymaya geldiğinde, kendi işindeki yoğunluktan buraya vakit ayıramayacağını belirtiyor. ‘Mesleki eğitim memleket meselesidir’ diyen büyük büyük firmaların birçoğu maalesef bunu lafta söylüyor. Ama biz OSB’de olmamızın avantajı ile burada butik işletmelerle akademiler kurduk. Onlar taşın altına elini koydular. Bunlar hangi alanda faaliyet gösteriyorlarsa o alanda akademi kuruyor, eğitimini kendi ihtiyaçlarına göre kendi veriyor, çocukların gelişim sürecinde maddi manevi hamiliğini üstleniyor. 12. Sınıfta stajının kendi iş yer inde ya da sektöründe yapmasını sağlıyor mezun olduklarında da işe girişlerinde bu öğrencilere öncelik sağlıyor. Bu kapsamda okulumuzda 13 kurduk. Bu akademiler akademi var okulumuzda.  Yani okul-sanayi işbirliği dediğimiz olayın ete kemiğe bürünmüş hali işte bu akademiler.

İŞLETMELER İŞİN İÇİNE DAHİL OLMALI

Meslek liselerine bakış açısının değişmesi çok önemli, bunun için sanayicilerin daha fazla desteği gerekiyor. Öğrencilerimizi katıldıkları fuarlara getirmeleri gerekiyor. Bir firmamız, ‘her sene iki tane başarılı öğrenciyi yurtdışı fuarına götürme’ teklifini götürdü. Buradaki çocuklar Avrupa’nın en büyük OSB’si olan İkitelli’nin lokomotifi olacak çocuklar. Bu OSB’nin yakalayacağı başarının temelinde bu çocuklar olacak. O nedenle onların birikimlerini artırmak gerekiyor. AB projeleri ile okul olarak çocuklarımıza yurt dışında staj yapma imkanı sağlıyoruz. Uluslararası projelere dahil etmeye gayret ediyoruz. Sanayicinin de bu desteği vermesi kendi gelecekleri için çok önemli. Çünkü bugün OSB’deki firmaların en büyük eksiği teknik eleman, makine ekipmanları, üretim kapasiteleri var ama onları çalıştıracak teknik personelleri yok.

OKUL OLARAK ÜÇ HAYALİMİZ VAR

Kuruluşumuzun amaçlarına uygun hedefleri içinde çocuklara girişimcilik ruhlarını tetiklemek istiyoruz. Bu yüzden KOSGEB’in girişimcilik sertifikalarını veriyoruz. İş yeri açma belgesini mezun oluktan sonar zaten alıyorlar. Askerliklerini 25 yaşına kadar erteleyebiliyorlar. Europap sertifikası alarak eğitimlerinin Avrupa’da da geçerli olmasını sağlıyorlar. Birinci hayalimiz; mezunlarımızın kendi işlerini kurmaları, ikinci hayalimiz kendi alanlarında üniversite okumaları çünkü o zaman çok nitelikli mühendisler mezun olacaklar. Üçüncüsü ise kendi alanlarında istihdama dahil olmaları. Okulumuzdan mezun olup sektörde üç yıl çalıştıktan sonra kendi işletmelerini kuran öğrencilerimiz var bu bizi gururlandırıyor. 

 

SPORTİF VE TEKNOLOJİK BAŞARI

Okulumuz sportif faaliyetlerde il, ulusal ve uluslararasında dereceler aldı. Güreşte Dünya ve Avrupa şampiyonluğumuz var, futbolda İstanbul, atletizmde Türkiye şampiyonluğumuz var. 5 öğrencimizi Avrupa’da yarışmalara gönderdik. TEKNOFEST’e projelerimiz var, inovasyon yarışmasında iki sene üst üste derecemiz var. İstanbul’un en teknolojik lisesi seçildik. Kore’de Robocup yarışmasına kabul edildik. Gençlik oyunları organizasyonunda iki yıldır birinciyiz. Çocukları sosyal anlamda da birçok faaliyette bulundurmaya çalışıyoruz. Onları  mezun olduklarında lise hayatına dair anlatacağı hatırlayacağı, başarısını, özgüvenini destekleyecek başarılar elde etmeleri için çalışıyoruz.   

 

EĞİTİM ÜCRETİ YOK

2012’de yayınlanan kanuna göre OSB’deki öğrencilerin eğitim öğretim ücretlerinin maliyetler ini devlet karşılıyor. Öğrenci geldiğinde okula uygunluk testi yapıyoruz sonrasında bölümleri tanıtıyoruz

 

Meslek lisesini bitirdikten sonra 2006’da Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldum. 2012’ye kadar çeşitli sektörlerde yöneticilik ve operasyon kısımlarında çalıştım. 2012’de İkitelli OSB Me

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html