Genel kurul toplantısına katılan delegelere teşekkür ederek başladığı konuşmasında AYSAD yönetim kurulu başkanı Sait Salıcı geride bıraktıkları 3 yılı değerlendirdi.
Göreve başladıkları 2021 yılından bu yana yönetim kurulu’ nun önce yoldaş sonra yol ilkesi ile hareket ettiğini, gerek sektör gerekse de dernek ve üyeler için yeniliklere ve önemli projelere imza attıklarını, böl-parçala-yönet sistemine karşı güçlü durduklarını ve tüm kararları yönetim kurulunda oy çokluğu ile değil oy birliği ile aldıklarını ve böyle bir ekiple çalışmanın kendisini çok özel hissettirdiğini belirtti.
Salıcı, göreve geldiklerinde ilk olarak Ayakkabı Yan Sanayi Fuarını ‘böl-parçala-yönet’ sistemine karşı hem TASEV vakfı hem Türkiye Ayakkabıcı Sanayicileri Derneği hem de Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği olarak koruduklarını ve birlikte kangren olmuş bir fuarcılık sistemini ya da firmasını değiştirdiklerini, ARTKİM fuarcılıkla yola devam kararı aldıklarını belirtti.
Moda Yan Sanayide Başlar
Modanın yan sanayide başladığı inancı ile, fuar öncesi birkaç kez Trend Seminerleri düzenlediklerini belirten Salıcı, İstanbul Ticaret Odası’nın toplantı salonunda gerçekleştirdikleri trend seminerinde dernek üyelerinin, gerek Türkiye’nin gerekse de dünyadaki tanınmış modacılarla bir araya geldiklerini, ayrıca AYSAF Fuarı içinde de podyum kurduklarını belirtti. “Dünyada ilk kez bir ayakkabı yan sanayi fuarında podyum kurduk. Önce bize dediler ki yan sanayi fuarında podyumun ne işi var, ne sergileyeceksiniz? Biz de dedik ki moda yan sanayide başlar. İki fuar üst üste podyum kuruldu. Orada yan sanayiciler ünlü mankenlerin üzerinde ürünlerini tanıtma fırsatı buldular” dedi.
Salıcı, ayakkabı yan sanayini ve AYSAF Fuarını farklı ülkelerdeki ayakkabı üreticilerine ulaşmak amacı ile komitelerle bir şekilde ülkelere ulaşmaya çalışmanın yanı sıra, konsolosluk ziyaretlerinde bulunduklarını, bunun konsoloslukları çok şaşırttığını bu nedenle konsolosların bizzat toplantılara katıldığını, ayrıca yurt dışı fuarlara da organizatör firma yerine bizzat komiteler olarak katılarak tanıtımlara devam ettiklerini ve bu çalışmaların faydalarını gördüklerini söyledi.
Potansiyel Pazar: Özbekistan
Konuşmasında geçen yıl Özbekistan ve Mısır’ a yaptıkları ziyaretlerden de bahseden Sait Salıcı Özbekistan’ın kendisine Türkiye’nin 20-25 yıl önceki halini hatırlattığını, bakir ve ucuz işçilik olanağı olması nedeni ile de birçok Avrupa ülkesinin ve Amerika’ nın bu fırsatlardan yararlanmak üzere yatırım yaptıklarını da gördüklerini söylemiştir. Yan sanayi alanında Özbekistan’ da üretimin olmamasının sektöre sağlayacağı potansiyeli de öngördüklerini belirten Salıcı: “Yan sanayi alanında hiç yoklar. Bizler için iyi bir potansiyeli var. En kısa zamanda B2B bir toplantı yapacağız. Ayrıca, yan sanayicileri götürüp birebir bir görüşme imkânları sağlayacağız.”
Mısır için aynı şeyi söyleyemeyeceğini Tekstil sektörünün ve bir kısım ayakkabı sektör temsilcilerinin oraya gittiğini ancak genelinin geri döndüğünü Özbekistan’ dan farklı olarak siyasi rejimin, finans yönetiminin, para alışverişlerinin ve iş disiplininin daha sıkıntılı olduğunu belirtmiştir. Global Yatırım Holding’in (GYH) bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in portföyünde bulunan Tarragona Kruvaziyer Limanı’nda yeni terminal için inşa çalışmaları son buldu
AYSAD Vizyon yeniden
AYSAD Vizyon Dergisini Aysaf fuarlarında dağıtmak amacıyla tekrar yılda iki defa çıkarmaya başladıklarını belirten Salıcı, bununla beraber youtube uygulaması üzerinden AYSAD TV’nin yayınına devam ettiğini belirtmiştir.
AYSAF Fuarlarında gerçekleştirilen AYSAF TALKS programlarının da oraya eklendiğini belirten Salıcı, AYSAD TV’nin sektörel anlamda daha dolu olduğunu, sektörün değerli eski başkanları ile sektörün büyükleri ve sektör paydaşlarının da katkı sağladığı bu platformun bir anlamda sektörün arşivi olduğunu belirtmiştir
SHOE PORT hem ihracat hem de iç piyasamız için önemli
Başlatılan ayakkabı ve yan sanayi portalı SHOE PORT uygulamasının çok değerli olduğuna ve üyelerden talep edilen bilgilerin bir an önce gönderilmesinin önemine değinen Salıcı, “Yurt içi ve yurt dışına yönelik hazırlanan bir e-ticaret portalı olacak. Portal’da ayakkabı üreticileri istedikleri yan sanayi ürünerini bulacak ve iletişime geçebilecek. Sizden istediğiniz bilgilerinizi bize gönderin. Formu dolduralım sizin adınıza ve sizin ürünlerinizi orada sergileyelim. Reklamı, tanıtımı biz yapıyoruz. Mutlaka üye olmanızı tavsiye ediyorum. İç piyasada bile herkes birbirini tanıyor diye düşünmeyin, tanımadığınız birçok firma olduğuna ve onların size ulaşamadığına eminim. Dolayısıyla Shoe Port bu anlamda sadece ihracat için değil, iç piyasamız içinde de çok değerli” dedi.
Salıcı, son genel kurulda söz verdikleri üzere derneğimizin başına Türkiye ibaresi için başvuruda bulunduklarını, evrakları teslim ettiklerini, konunun imza aşamasında beklediğini söyledi.
Ülkeyi yasa boğan 6 Şubat depreminde sektör meslektaşlarının da vefat ettiğini, Türkiye Ayakkabıcı Sanayicileri Derneği ve TASEV Vakfı ile birlikte deprem bölgesine yaklaşık 100 bin çifte ayakkabı gönderimi sağladıklarını belirten Salıcı ayrıca Türk Ayakkabıcıları Derneği ve TASEV Vakfı ile beraber beş tır’ a yakın ayakkabı makinesi alıp oradaki üreticileri tekrardan hayata geçirmek adına çalıştırmaya başladıklarını da belirtti.
Odalarla, federasyonlarla birlikte çalışarak birçok organizasyonu birlikte gerçekleştirdiklerine değinen Salıcı, “İTO'da değişim” dedik.
İTO’da yaklaşık yedi kişilik bir komitemiz var. Bu komitedeki dört kişi bugün burada. Berke başkanla beraber, meclis üyemiz Yılmaz başkanım, komite başkanımız Erol bey ve ben. Berke başkan ayakkabı sektörünü bizler de yan sanayi sektörünü temsil ediyoruz.” Dedi.
Konuşulan değerlerin değil, yaşanan, yaşatabilen değerlerin önemini gösterdik
Konuşmasına “Kendi aramızdaki kısır rekabetten sıyrılarak dünya ile rekabet eden bir sektör olmayı birlikte başardık. Genç, entelektüel, dünyayı bilen, okuyan arkadaşlarla beraber sivil toplum örgütlerini hep beraber kazandırdık. Genel kuruldan beri yaklaşık 250 üye başvurusu yapıldı ve üye sayımızı 560’a çıkardık. Bu da derneğimize olan ilginin bir göstergesidir. Meslektaşlarımızın dernekte bir görev almalarını istiyoruz. Konuşulan değerlerin değil, yaşanan, yaşatabilen değerlerin önemini hep birlikte gösterdik.” diyerek devam eden başkan Sait Salıcı dünyaya entegre olmanın zorunlu olduğu bir dönemden geçildiğini anlattı.
Bütün gelişmelere ayak uyduran bir sektör olmalıyız
Dünyayı iyi takip eden, proaktif adımlar atan ve bütün gelişmelere ayak uyduran bir sektör olunması gerektiğini vurgulayan Salıcı konuşmasını, “Dünyada bilinen meşhur iktisatçımız Daron Acemoğlu’nun bütün kitapları okudum, sizlere de okumanızı tavsiye ederim. Acemoğlu’nun ‘Dar Koridor’ kitabının üzerinde fazlasıyla durduğu üzere: ‘Ülkelerin ekonomilerinde, gelişmişliklerinde ve hatta demokrasileri de sivil toplum örgütlerine fazlasıyla görev düştüğünden’ bahsetmiş. Biz de bu üç yılda gelişmeleri elimizden geldiği kadar takip ederek çalışmalarımızı sürdürdük. Dünyadaki kontaklarımızla 360 derece iletişim kurduk. Heyetlerde, fuarlarda, tüm platformlarda ayakkabı yan sanayi sektörünün önemini gücünü, potansiyelini en iyi şekilde anlatmaya çalıştık. Bugün geldiğimiz nokta hepimizin ortak eseridir. Kuşkusuz önümüzdeki dönemler için hedeflerimiz çok daha yüksek olacak diyorum” dedi.
Konuşmasının son bölümünde kendisine destek olan herkese tekrar teşekkür eden AYSAD Yönetim kurulu başkanı Sait Salıcı konuşmasını “ Bu zamana kadar arkamda duran her konuda destekleyen başta ailem ve ekip arkadaşlarım olmak üzere tüm değerli yol arkadaşlarıma, yönetim kurulu üyelerime, yine her zaman her platformda bütün seçimlerde ve her yerde arkamızda duran siz değerli meslektaşlarıma, her türlü desteğini esirgemeyen, çözüm üretmeye çalışan federasyonumuza, birlikte yürüdüğümüz İDMİB’ e ve yönetim kurulu başkanı Sayın Güven Karaca’ya, Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı kıymetli dostum Berke İçten’e teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.
