Otomobil yedek parçalarını internet üzerinden arayarak anlaşma ürün talep eden müşteriler, satın aldıklarını düşündükleri parçaların kendilerine ulaşmadığını görünce dolandırıcıların ismini kullandığı firmanın adresine giderek firmadan ürünü talep ediyorlar. Fakat firma ile bağlantısı bulunmayan bu satışlar hem satın alım yapan müşterilere hem de firmaya büyük zarar veriyor.
Dolandırıcılar Maslak’ta Zeki Otomotivi hedef aldı
Maslak’ta bulunan Zeki Otomotiv’de bu dolandırıcıların hedef noktasında olduğunu duyduğumuzda sahibi Coşkun Bülbül ve oğlu Kerem’in yanına gittik. Neler yaşadıklarını ve olayın nasıl cereyan ettiğini sorduk. Dijital ortamda kartvizit ile çalışan R. Konuk ismini kullanan bir kişinin, yedek parça satışında anlaşıp parayı zimmetlerine geçirdikten sonra Zeki Otomotiv’in adresine yönlendirilen birçok kişinin kendilerini ziyaret ederek parça talep ettiklerini söylediler.
Kurdukları sitede gerçek satış yapan firmanın adresi yer alıyor
Dolandırıcılar, kendi kurdukları bir sitede yedek parça satışı yapan Zeki Otomotiv’in adresini kullanarak birçok kişiyi mağdur ettiler. Son zamanlarda birçok dolandırıcı aynı yöntemle alın teriyle çalışan firma sahiplerini zor durumda bıraktı.
Parayı hesabına geçiren dolandırıcı, gerçek firma adresine yönlendiriyor
Coşkun Bülbül, satışı yapan dolandırıcılar, parayı aldıktan sonra Zeki Otomotiv’in adresine yani bizim dükkâna yönlendiriliyor. Dolandırıcı “Ben dükkânda değilim ama yeğenim orada amcam orada “diyerek mağdurları buraya yolluyor” dedi. Bülbül, kendilerini günde 5-6 kişinin bu şekilde ziyaret ettiğini de sözlerine ekledi.
Operasyonlar devam ediyor ama dolandırıcılar hala illallah ettiriyor
Yine Sarıyer'de oto yedek parça almak için internet sitesi üzerinden anlaşma sağlayan bir vatandaşta dolandırıldığını fark edince polise başvurdu. Polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla şüpheli gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi. Ülke çapında yapılan operasyonlarda Sosyal medya ve sahte internet siteleri üzerinden otomobil yedek parçası satışı yapıyormuş süsü vererek dolandırıcılık yapan çete üyelerinin dükkân, depo gibi yerlerinin olmadığını tespit eden ekipler, sosyal medya ve sahte internet siteleri üzerinden yedek parça talebi aldıklarını, internetten buldukları parça görüntülerini göndererek vatandaşları dolandırdıklarını, dikkat çekmemek için meşru yollarla ticaret yapan firmaların isim ve logolarını kullandıklarını belirledi. Polis takibinden kaçmak için farklı isimler ve sahte kimlik kullandıkları ve sürekli telefon numarası değiştirdikleri tespit edilen 4 şüpheli, gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alındı.
Aldığımız bilgiye göre şimdiye kadar, dosya kapsamında, Türkiye genelinde meydana gelen 43 nitelikli dolandırıcılık olayı aydınlatıldı. Denetimlerin bu artan olaylar sebebiyle sıklaştırılmasına karar verildi.