Haber Sitesi
HV
28 MART Perşembe 18:41

Kurumların acil eylem planı olsun

Büyük can kayıplarına neden olan yıkıcı depremler, arama kurtarma eğitimleri ve acil eylem planının önemini ortaya koydu. Bilim insanları ise İstanbul’da olası deprem riskine dikkat çekerken, iş güvenliği uzmanları, tüm kurum ve şirketlerin acil eylem planının olması, çalışanlar arasında acil durum ekipleri oluşturulması ve hayat üçgeni oluşturulabilecek yerlerin tespit edilmesi uyarısında bulundu

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-03-2023 09:16
Kurumların acil eylem planı olsun

Büyük can kayıplarına neden olan yıkıcı depremler, arama kurtarma eğitimleri ve acil eylem planının önemini ortaya koydu. Bilim insanları ise İstanbul’da olası deprem riskine dikkat çekerken, iş güvenliği uzmanları, tüm kurum ve şirketlerin acil eylem planının olması, çalışanlar arasında acil durum ekipleri oluşturulması ve hayat üçgeni oluşturulabilecek yerlerin tespit edilmesi uyarısında bulundu

Türkiye’yi yasa boğan ve büyük can kayıplarına neden olan ikiz depremler, afetin daha büyük felakete yol açmaması için doğalgaz sızıntısı, su basması ve elektrik kaçaklarına karşı alınması gereken tedbirlerin yanı sıra, arama kurtarma ve acil durum ekipleri oluşturulmasının önemini ortaya koydu. Bilim insanları ise olası bir İstanbul deprem riskine işaret ederken, iş güvenliği uzmanları, tüm kurum ve kuruluşları acil eylem planı hazırlaması, çalışanlar arasında acil durum ekipleri oluşturulması konusunda uyarılarda bulunuyor. Kurumların acil durumlara yönelik yapması gerekenleri anlatan Denge Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Mesul Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı İslam Tiryaki, “Türkiye’deki tüm şirketler firmalarına özel ‘Acil Durum Eylem Planı’nı mutlaka hazırlamalı. Bu planda firmada çıkabilecek doğal afetler ve planlı olmayan acil durumları kapsayıcı, proaktif önlemler alınmalı. Söz konusu planda, deprem- sel- fırtına- kasırganın yanı sıra yangın- iş kazaları- sabotaj gibi konulara yer verilmeli. Firmalar, bu olaylar yaşanmadan önce çalışanlarına konu ile ilgili eğitim vermelidir. Çalışanları arasında ‘Acil Durum Ekipleri’ de oluşturmalıdır. Bu ekipler, İlk yardım, Arama kurtarma, Tahliye, Haberleşme, Yangın söndürme olmalıdır. Tüm çalışanlara düzenli aralıklarla acil durumlarla ilgili profesyonel kişi ve kurumlardan eğitimler aldırmamız önem arz etmektedir. Ülkemiz depremi sık yaşandığı bir coğrafyada yer alıyor. Bu nedenle yılda en az bir defa tatbikat yapılmalı. Bu tatbikatlar yangın, tahliye ve doğal afetlerle ilgili olmalı” dedi.

Önlem ve planlama önemli

Firmalara risk değerlendirme raporu ve acil durum eylem planı hazırladıklarını ifade eden Tiryaki, “İşletmelerde risk almak, hızlı çalışmak, iş yetiştirme telaşı vb. nedenlerle sayısız iş kazaları yaşanıyor. Ülkemiz ölümlü iş kazası yaşanma sayısına göre dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa ülkelerinde ise lider durumdayız maalesef. Bu olay bizim kaderimiz değil, durumu eğitim ve düzenli denetimlerle değiştirebiliriz. 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası 10 yılı aşkın süredir çalışma hayatımızda. Çalışanlar rızkını kazanırken sağlığını kaybetmemeli. Bizim bu tabloyu değiştirmemizin temeli eğitimden geçiyor. Toplum olarak riski öngörerek harekete geçen proaktif yaklaşım anlayışını hayatımıza yerleştirmemiz gerekiyor. Yani bir olay olmadan önce önlem ve planlama yapmamız gerekiyor. Proaktif yaklaşımda hem daha az maliyet hem de zaman kaybı yaşamayız” diye konuştu. Tiryaki, depreme ilişkin firmaların yapması gerekenler ise şöyle sıraladı: 

Depremden önce;

 

- Deprem esnasında kayarak, düşerek, devrilerek yada kırılarak yaralanmalara neden olabilecek eşyaları belirleyin ve bunları ağırlıklarına uygun doğru malzemeler ile sabitleyin.

- Afet çantanız hazır olsun ve belli aralıklarla içerisindeki malzemelerin kullanılabilir durumunu kontrol edin.

  • Deprem durumunda hayat üçgeni oluşturabilecek yerleri tespit edin. Deprem esnasında tehlike oluşturacak unsurları tespit edin ve gerekli önlemleri alın.
  • Elektrik, su ve gazın (Doğalgaz, LPG tüpü) nasıl ve nereden kapatılacağını öğrenin.

 

 

Deprem esnasında;

 

- Sakin olun.

- Paniğe kapılmayın.

- Sağa, sola koşmayın.

- Balkona çıkmayın.

- Merdivenleri kullanmayın.

- Asansöre binmeyin.

 

Araçta iseniz;

 

- Aracınızı yavaşça sağa çekerek güvenli bir yerde durun.

- Köprü, alt-üst geçit, binalar, tabela, telefon ve elektrik direklerinden olabildiğince uzağa bir noktaya park etmeye çalışın.

- Güvende olduğunuzdan emin değilseniz; aracı derhal terk edin.

- Sarsıntı sona erene kadar bekleyin.

               

Dışarıda iseniz;

 

- Açık ve aynı zamanda güvenli alanlara gidin.

- Binalardan, elektrik ve telefon direklerinden uzak durun.

 

               

Metro veya trende iseniz;

 

- İstasyon görevlilerinin uyarıları doğrultusunda hareket edin.

- Hamile bayanlar, engelliler, yaşlılar ve çocuklara yardım edin.

- Paniklemeyin ve hızlı hareket ederek izdihama yol açmayın.

 

Asansörde iseniz;

 

- En yakın katta asansörü durdurun ve terk edin.

- Mümkünse en yakın daireye girin veya dışarıya çıkın.

- Acil durumlar ve doğal afetlerle ilgili kullanacağımız malzemeleri iş yerlerimizde bulundurmamız büyük fayda sağlayacaktır. Bunlar; Deprem Çantası, kazma, kürek, kova, keser, manivela, murç, balyoz gibi el aletleri işletmenin uygun yerinde muhafaza edilmelidir.

 

 

Depremden Sonra

 

- Artçı sarsıntılar olabileceğini unutmayın ve hazırlıklı olun.

- Deprem esnasında kırılmış eşya ve camlara karşı dikkatli olun.

- Gaz kokusu alıyorsanız; yangın ve patlama ihtimaline karşı kıvılcım oluşturacak en küçük hareketten sakının.

- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın.

- Soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın.

- Acil durumlar dışında telefonları meşgul etmeyin.

- Binayı daha önce tespit edilen kaçış yolundan terk edin. Dışarı çıktığınızda güvenli bir toplanma bölgesine gidin.

- İhtiyacınız olan eşyaları almak için hasar görmüş binanıza kesinlikle girmeyin.

- Yıkılmış ve hasarlı binalar ile elektrik hatlarından uzak durun.

- Söylentilere değil, resmi makamlardan gelen bilgilere göre hareket edin.

- Haber alamadıklarınızı veya enkaz altında kalanları kurtarma ekiplerine bildirin.

- Yaralı değilseniz ihtiyaç doğrultusunda kurtarma ekiplerine yardım edin.

 

               

Enkaz altında mahsur kaldıysanız;

 

- Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.

- Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlerden kaçının.

- Kurtarma ekiplerinin en kısa sürede size ulaşacağını unutmayın.

- Enerjinizi tasarruflu kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.

- El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına ya da zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.

- Kurtarma ekiplerini duymaya ve onlara kendinizi duyurmaya çaba harcayın.

 

 

 

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html