Haber Sitesi
HV
02 MAYIS Perşembe 17:18

ESKOOP’TA MACAR VE BOZKIR EZGİLERİ

ESKOOP ve Avusturya Türkiye Kültür ve Ekonomi Forumu’nda Macar sanatçı Török Tilla Trio, Macar ve Bozkır ezgilerini harmanladığı mini bir konser verdi. Sanatçının performansı davetlilerden büyük alkış aldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-06-2023 21:12
ESKOOP’TA MACAR VE BOZKIR EZGİLERİ

 

ESKOOP ve Avusturya Türkiye Kültür ve Ekonomi Forumu site içinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Macaristan İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Zsuzsanna Palmai , Denizbankası müdürleri ile çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı form da Macar sanatçı Török Tilla Trio, Macar ve Türk Halk şarkılarından oluşan mini  bir konser verdi. Forumun açılış konuşmasını yapan İSKOBİR ve ESKOOP Başkan Yusuf Akgün, İstanbul sanayisine yön veren eski Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’a teşekkür etti.

İSTANBUL SANAYİİSİNİ PLANLADI

Akgün, Dalan’ın İstanbul sanayisini planlayan isim olduğunu belirten Akgün, ”Böyle büyük bir metropol şehirde İstanbul’un 26 bölgesinde sanayi planlaması yaparak, şehrin içindeki gayri sıhhi 130 bin işletmeyi bir dönemde İstanbul dışına çıkarmayı başaran dünyada tek isim Bedrettin Dalan’dır. Kendisi bölgenin kurucu başkanıdır. Sanayideki bu planlamasının yanı sıra eğitimde de kurucusu ve başkanlığını yaptığı İstek Vakfı okulları ve Yeditepe Üniversitesi ile eğitim alanında da ülkemize hizmet etmeye devam ettirmiştir” dedi.

MACAR SANATÇI SESI ILE BÜYÜLEDI

Akgün’ün konuşmasının ardından Macar sanatçı Török Tilla Trio, Macar Halk türküleri ve Bozkır ezgileriyle harmanladığı mini bir konser verdi. Sanatçı salonda bulunan davetliler tarafından başarılı performansı nedeniyle uzunsüre ayakta alkışlandı. Trio’ya teşekkür plaketi veren ESKOOP Başkanı Akgün, ekonominin yanı sıra kültürel etkinliklerin de bundan sonra hız kesmeden devam edeceğimi söyledi. 

MACAR VE BİZİM KÖKLERİMİZ AYNI

İstanbul eski Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ise konuşmasında Macar sanatçının performansını övdü ve türkülerimizin güzelliğine değindi. Dalan, ”Bizim türkülerimiz hakikaten çok güzel. Onları herhangi bir profesör yazmamış, onlar halkın dilinden düşmüş. Almanlarda böyle bir halk türküsü geleneği yok. Macaristan’da Türkiye gibi çok fazla halk türküsü var ve duygusu da birebir bizimkine benziyor. İşte bu kök var ya hiç bir zaman kaybolmuyor. Sanatçımız türküleri seslendirirken kendimi Macar gibi hissettim. O kadar bizdendi. Onun için bizim bu Türkülerimiz  dünyada ilk defa kayda geçen bir kişi var o da Macar. O da bu türküleri kendi gibi hissetti ki bunlar üzerine ciddi çalışmalar yaptı.” 

KUTU

TÖRÖK TILLA TRIO

Keman, vokal, kopuz, saz, tilinka gibi birçok enstrümanı çalan Török Tilla, Budapeşte Liszt Ferenc Müzik Akademisinde sanatçı diplomasını ve halk şarkısı kemancısı olarak da master diplomasını aldı. Kurduğu orkestra ile Macar halk şarkılarının yüzyılalrdır süregelen birikimlerini yaşatmayı kendine ilke edindi. Halk şarkılarını, günümüz enstrumanları ve bozkır halk türkülerinin gücüyle birleştiren Trio, başta Türk dünyası olmak üzere, Amerika, Kanada ve avrupa’nın çok sayıda ülkesinde konserler verdi.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html