Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 00:13

ESKOOP’TA CUMHURİYET COŞKUSU BİR BAŞKADIR.

 İkitelli OSB’de cumhuriyetin 100. Yaşını coşkuyla heyecanla tek kutlayan sanayi sitesi ESKOOP oldu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-10-2023 11:05   Güncelleme : 30-10-2023 12:15
ESKOOP’TA CUMHURİYET COŞKUSU BİR BAŞKADIR.

 

 İkitelli OSB’de Cumhuriyetin 100. Yaşını coşkuyla heyecanla tek kutlayan sanayi sitesi ESKOOP oldu.

Sanayicinin, Atatürk’ün anıtına bıraktığı çelenkleriyle yoğun bir katılım gösterdiği görüldü. Törende ilkokul, ortaokul lise gençlerin sanayide şiir okumaları büyük beğeni topladı. Tüm Katılımcılar Cumhuriyet marşlarına türkülerine eşlik ettiler. Yusuf Akgün Başkan’ın organize ettiği Cumhuriyet Bayramı kutlaması İkitelli Organize Bölgesine örnek olacak nitelikteydi.

ESKOOP sanayi sitesinde bulunan Atatürk anıtında, Türkiye Cumhuriyeti’nin  100. Yaşı coşkuyla kutlandı.  Atatürk anıtına çok sayıda sanayicinin çelenk bırakmasıyla tören başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sesinden nutuk dinlendi.  İlkokul öğrencisi Ayşe Akgün, Ortaokul öğrencisi Azra Zeynep Yılmaz Cumhuriyet ile ilgili şiirlerini, Ortaokul öğrencisi Yavuz Akgün, Lise öğrencisi Didesu Özkan, Üniversite öğrencisi Melike Akgün, Ortaokul öğrencisi Yiğit Akgün Cumhuriyet ile ilgili yazılarını okudu. Lise öğrencisi Yusuf Kaan Akgün Gençliğe Hitabeyi okudu.

İSKOBİR VE ESKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf AKGÜN törende yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi;

‘’Cumartesi günü heyecanla buraya toplandığınız için çok teşekkür ederim. Cumhuriyet olmasaydı bizim bugün burada konuşma imkânımız yoktu.

Ankara'dan Konya'ya gitmek için pasaport alıyordun. İstanbul'dan İzmir'e gitmek için pasaport alıyordun. Ve ülke bilfiil işgal edilmişti.

Türkiye bir fiil işgal edilmiş yedi düvel tarafından. Mustafa Kemal ATATÜRK 19 Mayıs 1919’da Samsun'a müfettiş olarak gönderiliyor. Tabii o Samsun'a gittikten sonra niyet değişiyor. Niyet değişince bakıyor ki vatan işgal edilmiş, işgal edilmeye devam ediyordu. Mustafa Kemal’in geri çağrılmasını İstanbul Hükümeti emrediyordu. O zamanın komutanı Kazım Karabekir'e emir veriliyor.  Tez ola, o cani yakalana geri gönderile… Kazım Karabekir İstanbul hükümetine, olmayan hükümete tamam diyor; ’’yakalanacak size gönderilecektir’’. ATATÜRK'ün sağ salim, onun sınırları içine girene kadar İstanbul'a güvence veriyor.

Ancak akşam oluyor. ATATÜRK, Havza'da iki katlı bir evde. Bir bakıyorlar ki büyük bir süvari askeri geliyor. Yaveri hemen gidip diyor ki Komutanım diyor, büyük bir süvari askeri geliyor. Çocuk diyor, Atatürk yanındakilere çocuk diye hitap edermiş; ‘’Anadolu sevdası burada bitti diyor. Anadolu sevdası burada bitti dedim. O milli şuur. O vatanperverlik. O Kuvâ-yi Milliyetçilik ruhuyla Kazım Karabekir kolordusuyla etrafı çeviriyor. Ve Gazipaşa'nın yanına geliyor. Kuvvetli bir asker topuk selamıyla komutanım emrindeyim diyor. İşte Anadolu'nun kurtuluşunun selamıydı. Anadolu bu selamla kurtuldu. Ve onu diğer ordular izledi. O arada ATATÜRK hemen görevden alındı. O da üniformasını o çok canından çok sevdiği, üniformayı çıkardı. Ve sivil bir kurtarıcı olarak orduların başına geçti.

 Az önce evladımızın okuduğu Amasya Bildirgesi, Erzurum bildirgesi ve Sivas Kongresi, üçünün de kararları aynıdır. Zikzak yok onlarda. O söylediğinde hiçbir zaman milletine mahcup olmadı. Milletini kandırmadı. Milletine yalan söylemedi. Hiç isabetsizliğe uğramadı. Onun için Gazipaşa bu kurtuluş savaşını başlattı. Dediler neyin var? Ordun yok, paran yok, askerin yok, hepsi bulunur dedi ve buldu. Büyük Taarruzu yaparak, düşmanı 9 Eylül'de İzmir'den denize döktü ve size böyle bir vatan armağan etti. Türkiye'ye 113 bin kilometre kare alan iken, Türk bayrağının olduğu yedi sekiz vilayet iken, 785 bin kilometre kare yeri size armağan etti. Bugün onun kurtardığı bu topraklar üzerinde hür ve dimdik yaşıyoruz.

Mekânı cennet olsun. Bütün şehitlerimizi şükranla anıyoruz. Anıları önünde eğiliyoruz. Onun için Atatürk’ü anlatmak kolay bir hadise değil. Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü, bütün ulusumuza, milletimize kutlu olsun. Bayramımız kutlu olsun.‘’

 

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html