Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 18:20

 Denetim Ve Eğitim Yetkisi İstiyoruz’

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksicilerle ilgili yaşanan şikâyetlerin önüne geçilmesi için denetim ve eğitim yetkisinin kendilerine verilmesini istedi. Aksu, taksicilerin sorunlarına da dikkat çekerek; “Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanarak en ucuz fiyata yolcu taşıyoruz” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-09-2022 12:54
 Denetim Ve Eğitim Yetkisi İstiyoruz’

 

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksicilerle ilgili yaşanan şikâyetlerin önüne geçilmesi için denetim ve eğitim yetkisinin kendilerine verilmesini istedi. Aksu, taksicilerin sorunlarına da dikkat çekerek; “Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanarak en ucuz fiyata yolcu taşıyoruz” dedi.

Artan yakıt giderleri, yedek parça, araç fiyatları, korsan, UBER ve M plaka ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çeken İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu Yeni Esnaf Gazetesine konuştu. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Aksu, İstanbul’da  günde1.5 milyon yolcu taşıdıklarını ancak trafiğin her geçen gün içinden çıkılmaz hal aldığını ifade etti.

CUMHURBAŞKANIMIZ  SÖZ VERDİ

Sektör olarak yaşadıkları sorunların çözüm noktasının hükümet ve İBB olduğunu belirten Oda Başkanı Eyüp Aksu şöyle dedi: “En önemli sorunlarımızdan biri araç fiyatları. Dünya ölçekli çip krizinden dolayı fiyatlar çok yükseldi. Bir ticari taksiye takacağımız araba 500 bin liraya yaklaştı. Esnafımızın bunu alma gücü yok. Cumhurbaşkanımız ve MHP Genel Başkanımız söz verdi. Ticari araçlarda ÖTV muafiyetini bekliyoruz inşallah en kısa zamanda olmasını talep ediyoruz. Yakıt fiyatları, araçlarımızın demirbaşlarına işçilik ve yedek parçaya çok zam geldi. Taksimetre ücretlerine de iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz.

DENETİM VE EĞİTİM YETKİSİ İSTİYORUZ

İBB’den ve devletimizden esnaf odamıza denetim ve eğitim yetkisi istiyoruz. Bu işin mutfağında biz varız. Denetim ve eğitim yetkisini alırsak hiçbir taksici yolcuya da yanlış yapamaz. Belediyemiz veya hükümetimiz yetkiyi bize verirse kamuoyu gündemine gelen olumsuzluklar yaşanmaz. Bu konularda yetkili İBB, biz istiyoruz ki bir şoför yolcuya yanlış yapıyorsa o meslekten ihraç edilmeli ama bu konuda İBB gereğini yapmıyor. Yolcu bizim velinimetimizdir kimse zaruret halinde almamazlık yapamaz. Kapa davranış aracın pis olması gibi durumları kabul etmiyoruz. Turist taşıyan taksicilere yönelik Turizm Bakanlığımızla beraber ortak yabancı dil eğitimi, turizm, ilk yardım eğitimi verdik vermeye devam edeceğiz.

TAKSİ SAYISININ ARTIŞI YASAL DEĞİL

Biz 10553 sayılı Bakanlar kurulu kararıyla ticari taksileri devletimizden sınırsız süresiz çalıştırmak kaydıyla parasıyla satın aldık. Bu işin kanunu var bununla plaka veriliyor. Ama maalesef İBB diyor ki ben 5 bin araç artışı yapacağım ve İETT bünyesi gibi belediyenin bünyesinde olan iştirak şirketleri işletecek diyor. Bu bizim plakamızı tahdidimizi yok eder, bunu kabul etmiyoruz. İstanbul’da plaka sayısı artırılacak ise bilimsel çalışma yapalım taksi ihtiyacı var ise bunu devletimiz belli bir sayıda kanuna uygun olarak tabii ki artışı yapabilir.

TAKSİM UYGULAMASI İHTİYACI ÇÖZECEK

Bizim önce biz teknolojiyi kullanmamız lazım. Büyükşehir belediyemizin itaksi aplikasyon sistemi vardı beceremedi. Şimdi esnaf odamızın ‘taksim’ diye aplikasyon uygulaması var. Yolcuyla taksiciyi buluşturan bir uygulama. Arka sokakta yolcu taksi beklemeyecek, ön sokakta taksici yolcu beklemeyecek. Bu sistemle taksiciyle yolcu buluşturulacak hangi taksi, kaç dakikada gelecek, plakası, kimliği, kaç para ödenecek bunlar telefonda gözükecek. Yolculuk sonunda da ödüllendirme ve cezalandırma puanı vereceksiniz. Teknolojiye geçersek zaten sokaklarda boş gezen taksi olmaz.

YARGI M TAKSİLERİ İPTAL ETTİ

M plakalı hatlı minibüsler toplu taşıma aracıdır. İhalesi öyle yapılmıştır güzergahları sabittir bunlar ticari taksiye dönemezler. İBB UKOME kararı neticesinde 750 tane M plakalı minibüs ticari taksiye döndürdü biz de ret oyu verip konuyu yargıya taşıdık. Yargı bunu iptal eti ama İBB bu mahkeme kararını uygulamıyor. Bu kararı uygulamadığı için İBB hakkında suç duyurusunda bulunduk.

PAHALI YAKIT UCUZ YOLCULUK

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanarak en ucuz taksimetresiyle çalışıyoruz. Taksi ucuz olduğu için herkes taksiye yöneldi. Biz metrobüs, tramvay, metro görevi yapmaya başladık. Aslında ticari taksi farklı bir taşıma modudur ama toplu taşıma taksiden pahalı olduğu için herek taksiyi tercih etmeye başladı. İndi bindi ücreti 28 TL çok ucuz. İBB’den tarife istedik açılışla indi bindinin aynı olması lazım.

UBER VE KORSAN TAKSİ

Global korsan UBER mahkeme kararıyla erişime kapatıldı yalnız mahkeme ‘var olan ticari taksilerle taşımacılık yapabilirsiniz’ dedi. Şimdi onlarda ticari taksilerle çalışıyor ama biz konuyu YARGITAY’a taşıdık komple kapatılmasını istiyoruz. Korsan taksi İstanbul’da çok var, bu konuda emniyet müdürlüğümüzden denetimleri artırmasını istiyoruz ancak onların da yeterli personeli olmadığı için  denetimler istediğimi oranda yapılamıyor.  Biz en kutsal mesleği yapıyoruz gerçekten İstanbul halkını veya dünyadan gelen misafirlerimizi ulaşacakları yere ulaştırıyoruz kutsal bir meslek ama bürokratik sorunlar aşıyoruz. Mesleğimizi seviyoruz ve en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz.

 

HER RENK AYRI KİTLEYE HİTAP EDİYOR

Dünyanın bazı ülkelerinde üç çeşit taksi var; sarı taksi, D sekmenti lüks ve konforlu turkuaz renkli araçlar, bir de E sekmenti olan siyah lüks taksiler var bunların fiyatlandırması da renkleri de ayrı. İsteyen yolcu istediği yaracı tercih ederek yolculuk yapabiliyor.

 

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html