Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 05:36

Bölgesel tanıtımla Kaliteli turisti getirmeliyiz

İstanbul Seyahat Acenteleri Tanıtım ve Geliştirme Derneği, turizm sektörünün sorunlarının çözümü, daha kaliteli turistin ülkemize getirilmesi için sektörün tüm paydaşlarının ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-04-2023 14:08
Bölgesel tanıtımla  Kaliteli turisti getirmeliyiz

 

 

İstanbul Seyahat Acenteleri Tanıtım ve Geliştirme Derneği(İSATAG) basın mensuplarını Alibaba Ocakbaşı Restoran’da verdiği iftarda ağırladı. Henüz yeni kurulduklarını hatırlatan Dernek Başkanı Aylin Kopan Özsavaş, turizmin ciddi sorunları olduğunu ve bunu sektörün tüm bileşenlerinin bir araya gelmesiyle çözülebileceğini söyledi. Dernek olarak yol haritalarını anlatan Özsavaş şunları söyledi: “İstanbul’un markalaşmasına katkı sağlaması, kendisinin de bir nevi markaya destek vermesi; yerel yönetimlerin, STK’ların, birliklerin, rehberler, otelciler odalarının bir araya gelip sektörel sorunların çözümüne katkı sağlamak istiyoruz. Turizm konusunda çok dernek veya birlik var ama topluca bir hareket yok. Turizmin çok sıkıntısı var bunların başında kendimizi anlatamamak geliyor. Yüzüncü yılda yeni turizm vizyonumuz ne olmalı üzerine yol haritası çizmeye çalışıyoruz.”

ACENTE OLMADAN TURİST GELMEZ

Seyahat acenteleri olarak biz işi direk pazarlayan insanlarız. Seyahat acentesi olmadan pazarlama olamaz. Türkiye’de Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) kuruldu ancak acenteler burada sadece yarım koltukla temsil ediliyor. Özellikle yerel idarenin de olmadığı, seyahat acentesinin olmadığı bir yerde pazarlama ve tanıtım olamaz. Çünkü yurt dışına biz gidiyoruz, turisti biz buluyoruz, onlara biz Türkiye’nin her köşesini anlatıyoruz. Ancak TGA ağırlıklı olarak otellerden oluşuyor. Otelci de çok kıymetli ama onlar kendi otelini tanıtıyor bizler bütün ülkenin tanıtımını yapıyoruz.

HAVALİMANINDA TRANSFER SIKINTISI

Bizim öncelikli gündemimiz bütün sektörel sorunların, bütün birliklerle birlikte masayla yatırılması. Bu konuda ciddi bir bilgilenmeye ihtiyaç var. Biz havalimanında transfer yapamıyor durumdayız şu anda cezalar veriliyor başka konular var yani çok ciddi sektörel sorunlar var. Havaalanları turizme olanak sağlamak üzere kurulmamış. Acentelere zorluk çıkarıyorlar, transfer memurumuza bile ceza kesiyor, araçlarımızı sokmuyorlar. Taksiciye karışmıyorlar ancak ülkeye döviz kazandıran acenteler havalimanında büyük sıkıntı yaşıyor.

SAYIYI DEĞİL GELİRİ ARTIRMALIYIZ

İstanbul marka şehir, biz bu marka şehre daha fazla nasıl değer katarız bunu düşünmemiz lazım. Nicelikten ziyade niteliğe dönmemiz lazım. Bizim İstanbul’a 30 milyon turist getirip 30 milyon kazanmak yerine 10 milyon turistle 30 milyon kazanmamızın yolunu bulmamız lazım. Topyekun herkeste bu bilincin oluşması lazım. Ayasofya’nın, Sultanahmet’in kapasitesi belli, bizim kaliteli turisti hedefliyor olmamız lazım. Kaliteli turist bir sür dürülebilir turizm anlayışını yapmadığımız müddetçe o turist buraya gelmeyecek ve gelmiyor.”

TURİSTİ GETİREN BİZİZ

Seyahat Acenteler inin Türkiye’ye turist getirerek döviz açığının kapanmasına yardımcı olduğunu ifade eden İSATAG İkinci Başkanı Tansu Demir’de; “35 milyar dolar döviz girdisi var, acenteler turizmin gizli kahramanı. Ülkeyi yönetenler yatırımcıya teşvik veriyor ancak turisti getiren onlar değil. Onlar taşıma ve konaklamayı sağlıyor ülkeye turisti acenteler getiriyor bunun önemini bugüne kadar anlatamadık” diye konuştu. Bir milletvekilinin mecliste yaptığı konuşmada seyahat acentelerini arıya benzettiğini hatırlatan Demir, “Bu çok doğru bir tespit ancak bunun bugüne kadar bilinmiyor olması acı” dedi.

BÜTÜNSEL DEĞİL BÖLGESEL TANITIM

Türkiye Turizm Geliştirme Ajansının ülkesel pazarlama yaptığına dikkat çeken Demirbaş şöyle devam etti: “Burada bir sıkıntı var ülkesel değil bölgesel pazarlama yapılmalı. İstanbul’u İstanbullunun ruhuyla tanıtmak, Konya’yı Konya’nın ruhuyla tanıtmak gerekir orada yaşamadan bunu ifade etmeniz mümkün değil. Bugün Akdeniz çanağı havzasındaki İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Mısır gibi ülkelere baktığınızda bunu görüyorsunuz. Yunanistan demiyor Atina diyor, İspanya demiyor Endülüs diyor yani bölgesel tanıtım daha kolay. Biz daha kaliteli turisti getirirsek daha çok para kazanırız. 30 milyon turistten 30 milyar dolar kazanmanız da mümkün 30 milyon turistten 60 milyar kazanmanız da. Bunun yanına gastronomiyi eklediğinizde yani y

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html