Haber Sitesi
HV
17 HAZİRAN Çarşamba 02:21

Türkiye Ve Japonya Arasındaki Başta Enerji, Otomotiv Ve Teknoloji Olmak Üzere Sektörel İş Birlikleri Güçlenmeye Devam Edecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 13 Nisan tarihinde Japonya'nın Osaka şehrinde başlayacak EXPO 2025 etkinliği ve hazırlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-04-2025 15:25   Güncelleme : 09-04-2025 15:47
Türkiye Ve Japonya Arasındaki Başta Enerji, Otomotiv Ve Teknoloji Olmak Üzere Sektörel İş Birlikleri Güçlenmeye Devam Edecek

Japonya’nın Osaka kentinde 13 Nisan-13 Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan World Expo 2025 Osaka, 165 ülke, bölge ve uluslararası kuruluşu bir araya getiriyor. “Hayatlarımız İçin Geleceğin Toplumunu Tasarlamak” ana temasıyla gerçekleştirilen Expo 2025-Osaka’nın, dünyanın farklı bölgelerinden 25 milyon kadar  ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti, ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ (Heyday Of Civilizations) Temasıyla Açtığı Pavilyonla Expo 2025-Osaka’da

Türkiye, World Expo 2025-Osaka’da ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ (Heyday of Civilizations) temasıyla açtığı Pavilyon ile yer almaya hazırlanırken, tarih ve yeniliği buluşturan bir yolculukla birlikte, Expo 2025-Osaka’da “Türkiye Milli Günü”nü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Osaka’da yaklaşık 900 metrekarelik alana kurulan Türkiye Pavilyonu, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını bugünün modern tasarım anlayışıyla yansıtan bir mimariye sahiptir. Pavilyon konseptinde Anadolu’daki kadim medeniyetlerin bugüne ulaşan izlerinde yer alan ve Türklerin Orta Asya’dan bu yana taşıdıkları “Kün-Ay” sembolünden esinlenildi. “Kün-Ay” sembolü ile ayrıca Türkiye ve Japonya bayraklarındaki ortak ögeler vurgulanacak.

Türkiye Pavilyonu iki ülkenin köklü dostluğunu ve geleceğe dair ortak vizyonunu ortaya koyarken, ülkemizin sosyal, teknolojik ve ekonomik olmak üzere her türlü alandaki gelişimi Expo 2025 Osaka'da güçlü bir şekilde sergilenecek.

Kadim Değerlerimizi Dünyanın Dört Bir Yanındaki İnsanlarla, 23 Nisan Milli Günü’nde  EXPO’da Buluşturuyoruz

Expo 2025 Osaka’nın dünya milletlerini bir araya getiren küresel bir platform olduğunu belirten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Milli Gün kutlamalarının önemini şu sözlerle aktardı:

“Toplumların kültürel etkileşim yoluyla birbirlerinden öğrenerek, yarının dünyasını daha barışçıl, daha adil ve daha güçlü bir hale getireceklerine inancımız büyük. Bu inançla, bugün Expo 2025 Osaka’da olmaktan, kadim değerlerimizi dünyanın dört bir yanındaki insanlarla buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Geleceği birlikte inşa ederken biliyoruz ki, barış dolu bir dünya, bugünün çocuklarının elinde yükselecek.”

 

 

 

Ertuğrul Fırkateyni İle Geçmişten Geleceğe Uzanan Dostluğun Hikayesi

Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler, 1887 yılına kadar uzanıyor. II. Abdülhamit’in İmparator Meiji’ye hediyelerini ve dostluk mesajını iletmek için 1890 yılında Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, Kushimoto kasabası açıklarında batmış; ancak bu elim kaza ile iki ülke arasında derin bir tarihi bağ kuruldu. Dostane ilişkilerin unutulmaz sembolü olan Ertuğrul Fırkateyni’ne Türkiye Pavilyonunda özel bir yer veriliyor.

Türkiye ve Japonya arasındaki dostane iş birliği zaman içinde derinleşmiş ve önemli bir ivme kazanarak farklı alanlarda iş birliklerine evrildi. Son olarak 2024 yılında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılını büyük bir coşku ile kutlayan Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler belirgin bir şekilde güçlendi.

Türkiye Ve Japonya Arasındaki Başta Enerji, Otomotiv Ve Teknoloji Olmak Üzere Sektörel İş Birlikleri Güçlenmeye Devam Edecek

Türkiye için önemli bir ticaret ve yatırım ortağı olan Japonya’nın Türkiye’de yıllar içinde artan yatırımları sektörel iş birliklerindeki çeşitliliği artırdı. Enerji, otomotiv ve teknoloji gibi alanlarda hayata geçirilen ortak projeler iki ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlarken, ticaret hacminin de artmasına imkân sağlamış olup; Japonya ile ticaret hacmimiz 2024’te 5,4 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) müzakereleriyle, ticari iş birliğinin daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

Expo’nun iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere yapacağı katkıya da yer veren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ,

“Expo etkinliğinin geçmişteki başarılar ışığında geleceğe yönelik yeni hedefler belirlemek için önemli fırsatlar sunduğunu düşünüyorum. Kültürümüzün Japon halkı nezdinde bilinirliğini artırırken, Türk ürünlerini Japon pazarında tanıtmak ve iki ülke arasındaki mevcut iyi ilişkileri daha ileri seviyeye taşımak adına Expo 2025 Osaka’yı bir kaldıraç olarak görüyoruz. Bu tür etkinlikler, stratejik ortaklığımızı derinleştirmek ve ekonomik ilişkilerimizi daha ileriye taşımak için çok önemli fırsatlar sağlarken, küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma ve dünya barışının tesisi gibi uluslararası meselelerde ortak hareket etme kararlılıklarını da güçlendirmektedir.” diye kaydetti

Türkiye Pavilyonunda, İhracatçı Birlikleri tarafından her bölgemizin öne çıkan ürün ve sektörlerinin tanıtımı farklı zaman aralıklarında yaklaşık 6 ay boyunca gerçekleştirilecek, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve destekleriyle yürütülen "Expo 2025 Osaka" etkinliğinin, Türkiye tanıtımına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

AdminAdmin

YORUMLAR