Haber Sitesi
HV
28 NİSAN Pazar 20:53

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM İÇİN PLANLAMA ŞART

TUYED Başkanı Haluk Özsevim, Türkiye’de otellerin çok iyi olduğunu ancak sürdürülebilir turizm için planlama yapılasının zorunlu olduğunun altını çizdi. Özsevim, artan göçlerin şehirlerin fiziki yapısını bozduğunu bunun da turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-08-2023 20:01
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM  İÇİN PLANLAMA ŞART

 

TUYED Başkanı Haluk Özsevim, Türkiye’de otellerin çok iyi olduğunu ancak sürdürülebilir turizm için planlama yapılasının zorunlu olduğunun altını çizdi. Özsevim, artan göçlerin şehirlerin fiziki yapısını bozduğunu bunun da turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Haluk Özsevim, üyelerden ikinci kez güvenoyu aldı. Derneğin tarihçesini ve çalışmalarını anlatan Özsevim, yeni dönemde yapacakları çalışmalar hakkında Yeni esnaf Gazetesinin sorularını yanıtladı. Turizmin Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunun altını çizen Özsevim,  mevcut lokasyondaki ülkelerle rekabet edebilmek için uzun vadeli planlamaların yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Turizm şehirlerinin altyapılarının iyileştirilmesi gerektiğini hatırlatan Özsevim,  sürdürülebilirlik ve çevre konularında atılması gereken adımlar olduğunu belirterek, “Oteller ve tesisler iyi ama şehirlerimiz maalesef kötü durumda. Özellikle kent içi ulaşımda büyük sıkıntılar var. Artan göç ile şehirlerimizin fiziki ve etnik yapıları değişiyor. Hem şehirlerimizi hem de insanlarımızı korumalıyız. Artık siyasilerin de turizmi çok ayrı değerlendirip ortak müşterekte buluşup uzun süreli planlar yapması gerekiyor” dedi. 

27 YILDIR HİZMET VERİYORUZ

-Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği hakkında bilgi verir misiniz?

Turizm sektörünün hızla büyümesi ve ülkelere ekonomik anlamda büyük girdi sağlaması nedeniyle turizm yazarlığı ve gazeteciliği de ayrı bir uzmanlık alanı haline geldi. Bu gerçeklerden yola çıkan TUYED Kurucu Üyeleri, turizm gazetecisi, muhabiri, yazarı, editörü ve akademisyenlerini 1996’da bir dernek çatısı altında birleştirdi. Şu an 102 üyemiz bulunuyor.

SEKTÖRE 360 DERECE BAKIYORUZ

-Derneğin çalışma alanları nelerdir

TUYED üyeleri, seyahat ve turizm endüstrisinde sahip oldukları deneyim ve birikimlerini, sektörün yanı sıra, kamuoyuna da sağlıklı bilgilerle aktarmayı temel ilke olarak kabul ediyor.  26 yıldır turizm sektörü ile birlikte hareket eden ve bu süreçte sektördeki gelişmeleri kamuoyu ile paylaşan TUYED, geçmişten günümüze Türkiye turizminin gelişimine de şahitlik etmiştir. Bizler turizm sektörü ile ilgili yeni bilgileri okuyucularımız ile paylaşıyoruz. Turizm sektörü çok göz önünde olan bir sektör ancak insanlar turizm sektörünü sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olduğunu sanıyor. Biz turizme 360 derece bakabiliyoruz. İşte bu noktada bizler turizm sektöründeki gelişmeleri, okuyucularımızla en doğru şekilde paylaşma hedefindeyiz. Çünkü turizm sektörü Türkiye’nin geleceğidir. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan lokomotif sektör rolündedir. Böyle bir sektörü iyi anlatmak gerekiyor.

TURİZM OTORİTESİ İÇİNDE OLMALIYIZ

-İkinci kez başkanlık görevini üstlendiniz yeni dönemde hedefleriniz neler?

2021 yılının Temmuz ayında ilk kez bu görevi üstlendim. Pandemi nedeniyle çok kısıtlı ir hareket alanımız vardı. Pandemi, savaş ve ardından yaşanan depremden sonra şimdi ise başkanlığımın ikinci dönemindeyiz. Bu 3 yıllık süreçte turizmdeki gelişmeleri ve turizmin önemini anlatmaya devam edeceğiz. Bunun yanında bu dönemde TUYED’i de ön plana çıkarmak istiyoruz. Çünkü turizm kadar turizm gazetecileri ve yazarlarını bir araya getiren TUYED de önemli bir yapı. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde ulusal ve uluslararası birçok etkinlik gerçekleştirmek istiyoruz. Turizm otoritesi içinde bizlerin de olması gerekiyor.

ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ

-Dernek olarak Turizm gazeteciliği ve yayıncılığının örgütlenerek geliştirilmesini sağlamak için yaptığınız çalışmalar neler?

2021 yılında derneğin yönetimini üstlendiğimiz zaman güzel hedeflerimiz vardı. Ancak işin içine girdiğimiz zaman TUYED’in içyapısında eksiklikler olduğunu gördük. Bunu zor da olsa tamamladık. İkinci dönemimizde daha etkin ve daha çok göz önünde olan bir dernek olmak istiyoruz. Turizm gazeteciliğinin daha da gelişmesi gerekiyor. Bu noktada üniversitelerle ile bir araya gelerek turizm gazeteciliğini anlatmak istiyoruz. Turizme, ekonomi gazeteciliği içinde yeterince yer verilmediğini düşünüyoruz. TUYED’i Anadolu’ya yaymak istiyoruz. Bu konuda da çalışmalar yapacağız.

DİJİTALLEŞME EĞİTİMİ VERECEĞİZ

-Üyelerinize yönelik eğitim faaliyetleri olacak mı? 

TUYED üyeleri, yıllardır bu sektörün içinde olan insanlardan oluşuyor. hepsi kendi alanında uzman ve yetkin. Ancak TUYED üyelerine yönelik gelişen çağa ve teknolojiye uygun olarak dijital eğitimler vermek istiyoruz. Dijital dünyadan kopuk olmamamız gerekiyor. TUYED üyeleri bu konuda da kendilerini geliştirdi ancak eğitim programı ile bu konudaki eksikliklerimizi tamamlamak istiyoruz. 

HAVADA, KARADA VE DENİZDE

-Seyahat endüstrisi içindeki kesimlerle çalışmalar yürütüyor musunuz?

Turizm ve seyahat endüstrisi içindeki her platformda varız. Turizm sektörünün ana ayakları olan havacılık, seyahat acenteciliği, konaklama sektörü, gastronomi, rehberlik vb. birbirinden farklı hizmet alanlarını yakından takip ediyoruz. Turizm STK’ları ile de işbirliği yaparak Türkiye turizminin gelişimi için çalışıyoruz.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html