Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 14:23

Pazaryerleri vatandaşa yakın, merkezi yerlerde olmalı

Pazarcılar esnaf odası başkanı ile şehre ve kentli insanının ihtiyaçlarına yönelik Pazar yerlerinin nasıl olması gerektiğini konuştuk. İstanbul’un vatandaşa yakın taze ve ucuz gıdaya ulaşabileceği Pazar yerlerine ulaşması gerekiyor. Zeytinburnu’nda böyle bir Pazar yerini belediyemiz sayesinde esnafımıza kazandırdık.

RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 02-01-2024 12:36   Güncelleme : 03-01-2024 09:18
Pazaryerleri vatandaşa yakın, merkezi yerlerde olmalı

Başkanım, bu pazar yerlerinin esnaf açısından, vatandaş açısından önemi nedir? Şu anda yer değişimleri var. Gördüğümüz kadarıyla gündemde olan.

Pazar yerleri Vatandaşın dar ve orta gelirli vatandaşın alışveriş yaptığı yerler. Daha uygun fiyatlara, daha taze, daha kaliteli sebze, meyve ve gıda ürünlerini bulabildikleri yerler.

Ucuz, kaliteli mala pazarcı sayesinde ulaşılıyor

Pazar yerleri marketlerle rekabet ederek vatandaşın ucuz, kaliteli mala ulaşmasını sağlıyor. Bir de en önemli özelliği de vatandaşın ayağına giderek her semte, her mahalleye uğrayarak orada hizmet veriyor. Haftanın bir günü kuruluyor. Bazı yerlerde iki gün aynı yerde kurulabiliyor. Ve bu pazar yerleri vatandaşın haftalık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kuruluyor.

Pazar yeri bulmakta zorlanıyoruz

Tabii son zamanlarda kapalı pazar yerlerine, esnafın taşınması konusunda belediyelerin yaptığı bir çalışma var. Kapalı pazar yerleri uygun buldukları yerlere yapıyorlar fakat İstanbul'da alan çok rantıbıl olduğu için, pahalı olduğu için maalesef alan ayırmakta belediye zorluk çekiyor. Geçmiş dönemdeki alanlarda, imar planlarında, pazar yeri olarak ayrılan alanlarda plan tadilatıyla yer değişiklik açısından dolayı bu sefer yer bulunamıyor.

Merkezi yerlerde butik Pazar yerleri yapılmalı. Mevcut Pazar yerleri korunmalı

 

Mevcut belediye başkanlarımız 39 ilçe belediye başkanlarımız bazı yerlerde alan yaratmaya çalışıyorlar. Yarattıkları alanları da çok fonksiyonlu olarak hem otopark hem pazar yeri, hem başka amaçlarla kullanarak pazar yeri yapmaya gayret ediyorlar.

Biz de pazar yerlerinin özellikle pazarın statüsünü bozmayacak. Yani müşterinin ayağına hizmet götüren statüsünü bozmayacak ve pazarcı esnafının sürümden kazanmasını engellemeyecek vatandaşın ulaşımı kolay, rahat ulaşabileceği yerlerde yapılmasından yanayız.

Onun için merkezi yerlerde, butik pazar yerleri yapılmalı ve vatandaş buralardan alışveriş yapmalı. Sokak aralarındaki pazarlarımız çevreye ve trafiğe rahatsızlık vermeyen yerlerimizde sokak aralarında da olsa dahi korunmalı ve buralarda faaliyetine devam etmeli. Biz en son Zeytinburnu ilçesinde belediyemizin, vatandaşın vergilerini de harcamadan pazarcı esnafına da herhangi bir yük yüklemeden yaptırdığı pazar alanına bugün itibariyle pazarımızı taşıdık.

 

Esnafımız Beş telsiz mahallesinde yeni açılan pazardan gayet memnun. Vatandaşlarımız da memnun. Burada cuma pazarımızı buraya, sokakta kurulan cuma pazarımızı buraya taşıyarak esnafa kapalı bir pazar yeri daha yarattık. Esnafımız yağmurdan kardan, güneşin sıcağından etkilenmeyeceği, kapalı bir pazar yerine kavuştu. Rahat bir ortamda satışını yapacak. Vatandaşlarımız da burada rahatlıkla alışveriş yapacak.

Gönül isterdi ki bu tür alanları başka ilçelerde de bunalım merkezi yerlerde ve kapalı pazarları oluşturup halkımızın hizmetine sunalım. Ben Zeytinburnu'nda yapılan bu kapalı pazarla ilgili başta belediye başkanımız Ömer Arısoy'a ve bütün belediye ekibindeki arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Böyle bir pazarı kazandırmalarından dolayı da kendilerini kutluyorum.

Şimdi başkan pazarcı için önemli yer olarak olması gereken şeyler nedir?

Bir sefer müşterinin yürüme mesafesinde olması lazım. Pazar günü. Çünkü biraz önce söylediğim gibi pazarcı esnafı haftalık, haftada bir kurulan pazarlarda haftalık satış yapıyor. Müşteriler de bir haftalık ihtiyacını alıyorlar. Burada yüklü gıda ürünü, taşıması zor. Kavununu, karpuzunu, işte sebzesini, meyvesini, patatesini soğanını aldığı takdirde bunu bir kerede götürüp getirebilmesi mümkün değil. O nedenle bizde öyle müşteriler vardır ki sokakta kurulan pazarlara kapısının önündeyse bir iki kere pazara iner. Birkaç seferde o alışverişini tamamlayabilir. Müşterilerimiz. O nedenle bunun yürüme mesafesinde olması lazım. Bazı belediyelerimiz maalesef uzak alanlara kapalı pazar yeri yapıyor. Servis koyacağım. Servisle taşıyacağım diyor. Fakat servis pek uygun değil. Elinde yüklü malı olan özellikle bayanlarımızın hele çocukları da yanlarındaysa servise binip oraya alışverişe gitmesi pek cazip gelmiyor. Onun için de bu pazarlar müşteri kaybediyor.

Merkezi olmayan yerlerin AVM’den farkı kalmaz

Onların AVM'ler den, marketlerden bir farkı kalmıyor. Ama merkezi yerlerde vatandaşın kolay ulaşabileceği bu tip pazar yerleri yaptığımızda o sürüm az kar, çok sürüm yaparak esnafımız çok cüzi miktarlarda kar ederek satış yapıyor. Taze ucuz malı da anında o gün bitiriyor. Ertesi güne mal kalmıyor. Bu sefer ne oluyor? Ertesi güne taze malını alıyor. Ama az sürüm yapılan yerlerde maalesef malını bitiremediği için ertesi güne mal kalıyor. O zaman pazar esprisinden çıkıyor olay. O nedenle bu yürüme mesafesinde olması lazım.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html