Haber Sitesi
HV
29 NİSAN Pazartesi 20:47

PANDEMİDE GELEN GİRİŞİMCİLİK

iyibize.com kurucusu Esra Oksay, pandemide kurduğu online mağaza ile kadınlara rol model oldu. e ticarette  her ürünün satılabileceğini kaydeden Oksay, “Doğru ürünle doğru pazar yerine girmek ve reklamla bunu desteklemek yeterli” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-04-2024 12:45   Güncelleme : 09-04-2024 20:30
PANDEMİDE  GELEN  GİRİŞİMCİLİK

 

İyibize ile kadınlara rol model oldu

iyibize.com kurucusu Esra Oksay, pandemide kurduğu online mağaza ile kadınlara rol model oldu. e ticarette  her ürünün satılabileceğini kaydeden Oksay, “Doğru ürünle doğru pazar yerine girmek ve reklamla bunu desteklemek yeterli” dedi.

Aileye ait ecza deposu olmasına rağmen kendi işini kurmaya karar veren Esra Oksay, beslenme eğitimi aldı ve dışarıda bir süre çalıştıktan sonra kendi marka yolculuğuyla iş hayatına devam etme kararı aldı. Bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlıkları veren Oksay, pandemide yaşanan kapanma döneminde ise kendine yeni bir yol haritası belirledi. Oksay o süreci şöyle anlattı; “Pandemi döneminde insanlara sağlığı nasıl ulaştırabiliriz, bağışıklıklarını güçlendirici ilaç ve vitaminleri nasıl ulaştırabiliriz derken kendime site kurmaya karar verdim ve iyibize.com’u kurdum. Sonrasında sektördeki güvenirliliği ve kaliteyi artırmak için kurduğumuz e ticaret İşverenler Sendikasında genel sekreter oldum. 

E TİCARET ODASI GELİYOR

Sektörün dinamiklerini bildiğimizden dolayı eksiklerini görerek iyi bir oluşum içine daha girdik. Bakanlığın bize verdiği yetkiyle İstanbul e ticaret Esnaf Odasını da kuruyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.”

TİCARETTE GELECEK BURADA

e ticaretin dünyanın tek ticaret alanına dönmeye başladığını ifade eden Oksay, büyük markaların bile buraya yatırım yaptığına dikkat çekti. İnsanların daha önceden görerek alma anlayışının pandemiyle birlikte değiştiğini hatırlatan Oksay, “e ticaret tüm dünyada tavan yaptı. Ülkemizde de artık e ticaretin GSMH’ye katkısı yüzde 20’ye dayandı bu büyük bir rakam. Emekleme döneminde yanlış satışlar oldu ama sonrasında büyük firmaların destekleriyle e ticaret artık ülkemizde de güvenilir hale geldi. Dünyada e ticarette ilk beşin içindeyiz” dedi.

KADINLAR İÇİN BİR FIRSAT

Kadın olarak bence kadınların yapabileceği en güzel işlerden birinin e ticaret olduğunu ifade eden Esra Oksay hem kendi yolculuğunu hem de sektöre girmek isteyen girişimci kadınların yapmaları gerekenleri Yeni Esnaf Gazetesi’ne anlattı: “Kadınlarımız evinde bir odasında bir bilgisayarı olduğu sürece bu işi yapabilir. Bunun için bir mekana gerek yok. E ticarette her şeyi satabiliyorsunuz ama her ürünü her alıcıya satamazsınız. Mesela Rusya’ya renkli lens satamazsınız insanların gözleri zaten renkli ama Arabistan pazarına çok rahat satabilirsiniz. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz ciddi pazar araştırması yapan ajanslar var. Sizin elinizdeki ürüne göre çalışma yapıyorlar ve sizin ürünlerinizi pazarlayabileceğiniz ülkeleri belirliyorlar.  

KENDİ WEB SİTEMİ KURDUM

Ben ilk bu işi kurarken pazar yerlerine girmedim kendi web sitemi kurdum, alt yapı ve reklam yaparak bu işe gridim. Bütçesi olmayanlar için pazar yerleri çok iyi bir platform. Pazar yerlerinde web siteniz olmasına gerek yok orada size bir mağaza açıyorlar oraya güzel görselleri yüklüyor fiyatları belirliyorsunuz orada da belli bir reklam bütçesi oluşturarak satış kanalına girmiş oluyorsunuz. Ürün çok önemli, sürdürülebilirlik önemli, stok adediniz önemli. Kar marjı yüksek ürün olması önemli.

BİLMEDİĞİNİZ ÜRÜNÜ SATMAYIN

Ben kendi sektörümle alakalı olduğu için böyle bir site kurdum zaten gıda takviyesi mineral ve vitamin satıyordum pazarı biliyordum ve sağlıklı beslenme ile ilgilendiğim için en doğru satabileceğim ürün kategorisi bunlardı. Bilmediğiniz ürünü satmayın çünkü sattığınız ürünün arkasında durmanız gerekiyor. e ticareti herkes yapabilir ama doğru ürünle doğru pazara girmek önemli. Örneğin;  ev hanımlarımız örgüyü çok sever ABD’de bir site var orada bu ürünleri o kadar rahat satabilirler ki. Eğer doğru şekilde konumlandırırsanız doru ürün doğru fiyat politikası uygularsanız e ticarette kazanmamanız mümkün değil. Burada reklam çok önemli. Reklam yapmazsanız en iyi marka olsanız bile bir süre sonra unutulursunuz. 

HER AÇIDAN KARLI

2021’den bugüne e ticaret çok ilerledi, ben kendime baktığımda geneli de görebiliyorum. Bakanlıktan 6 ayda bir veriler geliyor gerçekten ciddi artışlar var, bu da piyasadaki güveni artırıyor, ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Büyük firmalar e ticaret yaptıkları zaman fiziki mağazaların çoğunu kapatıyor bu da personel maliyetini düşürüyor. Bizim işyerimizde siparişleri takip eden ve kargo sürecini sağlayan iki kadın personelimiz var. Bunun yanında görsellerin yenilenmesi, reklam verilmesi, CEO çalışmaları için ajansla çalışıyoruz. Sosyal medya çalışmaları da yapıyoruz. İnsanların bütün hayatı elinin içinde cep telefonunda sosyal medyanın gücünü kullanmak gerekiyor.

GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM

Özelikle kadın girişimcilere mutlaka bu sektörün içinde olsunlar hayatın içinde olsunlar hem güçleniyorlar hem de kendilerinin farkına varıyorlar. ‘Bilmiyorum, eğitimim yok’ demesinler, bizim sendikanın kadın girişimcilere yönelik eğitimleri var. Bütçesi olmayan girişimci kadınlara devlet ciddi destek sağlıyor biz de sendika olarak ciddi destek veriyoruz.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html