Haber Sitesi
HV
28 NİSAN Pazar 09:44

İKİTELLİ OSB BİR OKUL

Nursan Makine Dişli Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Urak, bugün şehir içinde kalan İkitelli’nin büyük fabrikaları beslediğini belirterek, “Burası bir okul, KOBİ’ler burada yetişiyor büyüyünce fabrikalaşıyor, kesinlikle kaldırılmamalı” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-03-2024 09:00
İKİTELLİ OSB BİR OKUL

 

Lise yıllarında babasının yanında çalışan ve 17 yaşında bugün yönetim Kurulu Başkanı olduğu Nursan Makine Dişli’yi kuran Vedat Urak, şirketin 27 yıllık süreçteki gelişimini değerlendirdi. Urak,  Bayrampaşa’da 100 metrekarelik dükkanda 1997’de çelik-ısılı işlem  bilgi ve tecrübesini arkasına alarak üretime başladı. Sonrasında İkitelli OSB Pik Dökümcüler sitesinde devam eden Urak, artan ihtiyaca talep verebilmek için Çerkezköy’de fabrika kurdu. Ancak bölgedeki tedarik sıkıntısı nedeniyle bugün yeniden İkitelli Metal İş Sanayi sitesinde devam ediyor. 2 bin metrekarelik alanda 35 personelle sektöre hizmet veren Urak, tüm Türkiye ve dünyanın birçok ülkesine ürünlerini gönderdiklerini kaydeden Urak, yüzde yüz öz sermaye ile yollarına devam ettiklerini ve hem satış öncesi hem de  satış sonrası müşteri memnuniyeti odaklı çalışmayı prensip edindiklerini kaydetti. Urak, “Nursan Makine Dişli genç, dinamik yapısı, mühendisleri, kalifiye eleman kadrosuyla müşteri istek ve beklentilerine uygun kalitedeki ürünleri tek seferde üreterek, zamanında ve doğru ürün teslim prensibiyle çalışmaktadır” dedi. Urak çalışma hayatı devam ederken liseyi dışarıdan tamamlayarak İstanbul üniversitesi sosyoloji bölümünden mezun oldu.

İKİTELLİ’DEN DÜNYAYA AÇILDIK

Urak, üretimi, ekonomiyi ve İkitelli OSB’nin geleceğini Yeni Esnaf Gazetesi’ne anlattı. Kurduğu işletmeyi yönetirken aynı zamanda İşletme ve sosyoloji eğitimi de alan Urak şöyle konuştu; “Nursan Makine Dişli olarak ağır sanayi, talaş imalat, Savunma Sanayi, Rüzgar enerji santralleri, endüstriyel robotlar, gemi-limanlar, kule ve mobil vinçler, beton santralleri, hastaneler, lunapark sistemleri, dolum tesisleri, beton mikserleri, itfaiye araçları ve endüstriyel tasarım sektörüne hizmet veriyor. Son iki yıldır ciromuzun yüzde 25’i ihracattan oluşuyor.

EN BÜYÜK SIKINTI ELEMAN

Sektör kalifiye personelle ilgili kan ağlıyor en büyük sıkıntımız bu. Maalesef gün geçtikçe de kötüye gidiyor. Eskiden çıraklık söz konusuydu. Aileler çocuklarını koluna altın bilezik taksın diye çıraklık okuluna veriyordu. Şimdi maalesef bu eğitim sistemiyle alakalı bütün herkes çocuklarını bir şekilde okutmaya yönlendiriyor. Eğitimin üretime çok katkısı olduğunu düşünmüyorum. Mezun olan arkadaşlar kendileri de bunu neticesini alamıyor. Bir kişinin mühendis dahi olacaksa sanayide yetişmesi gerekiyor.

TÜRKİYE’DE LİDER SEKTÖR

Talaş imalat ve döküm Türkiye’de lider konumda. Dünyada Avrupa’ya ciddi bir şekilde döküm olarak iş yapıyoruz, talaşlı imalatta da aynı şekilde. Seri üretim yapan firmalarımız var yurt dışına çalışıyor çok kaliteli işler üretilebiliyor. Ancak ülkemizin ekonomik belirsizliğinden dolayı kar marjları sıkıntılı.  Döviz kurundaki belirsizlik, yüksek faiz ve enflasyon yatırımcıyı etkiliyor.  Yüksek faizden dolayı sanayici yatırım yapmak yerine parasını faize yatırmayı tercih ediyor.

BÜROKRASİ AZALTILMALI

Avrupa ülkelerinde üretim yapan imalatçıya daha fazla ve kaliteli üretim yapabilmesi için ciddi destekler var. Bizim ülkemizde varsa da ihtiyaç sahibinin bürokrasiden dolayı alamadığını düşünüyorum. Bürokrasi çok fazla uzuyor ve prosedürlere takılıyor bu da sanayiciyi bıktırıyor. Devletimiz bürokrasiyi kolaylaştırırsa imalatçı hakkına düşen payı alırsa dünyaya daha çok kaliteli iş yapabiliriz. Örneğin sanayide doğalgazı fazla kullandıkça fiyatı artıyor oysa fazla kullanım fazla üretim ve ihracat demek. Burada imalatçı cezalandırılmamalı tam tersi uygulama yapılmalı. 

NURSAN RİSKİ SEVMİYOR

Biz köklü bir firmayız çok fazla kredilere girmiyoruz öz sermayemizle daha çok çalışıyoruz bundan dolayı sağlam adımlarla gidiyoruz. Belki büyüme anlamında çok fazla hak ettiğimiz yerde değiliz daha büyük de olabilirdik ama ülkenin durumundan dolayı risk etmeden Nursan Makine Dişli riski sevmiyor, ayağını yere basarak büyümeyi seviyoruz. Biz sektöründe dünya devi çözüm ortaklarımızla gücümüze güç kattık, ürettiğimiz döner tabla dişlileri ve rulmanlarımızda yeni teknolojiyi kullanarak öncü firmalar arasına girdik. Geniş ürün yelpazemiz ve ihtiyaca yönelik özel projelendirilmiş üretimimizle hizmet kalitemizi her gecen gün yükseltmeye devam ediyoruz. Makina parkurumuzu yenileyerek ve teknolojiye ayak uydurarak daha kaliteli üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Bölgesinde en büyük çaplı ürünleri üreten tek firmayız.

İKİTELLİ KALDIRILMAMALI

İkitelli OSB, biz Bayrampaşa’dan geldik bir dönem orası bu şekildeydi. Oraya göre bir tık daha iyi bir yerde şimdi şehrin içinde kaldı ama ben buranın kalması gerektiğini düşünüyorum. Ben buraların sadece bina yığınına dönüşmesini istemiyorum. Burası KOBİ’lerden oluşuyor zaten fabrikalar yok. Buranın büyük fabrikalara yan sanayi olarak çok ciddi değerlendirilebileceğini düşünüyorum ve kaldırılmasını doğru bulmuyorum. Her bir birey ciddi fabrikalarda yıllarca tecrübe kazanıyor sonra kendi şansını denemek için ustalığını İkitelli gibi yerlerde küçük firmalar kurarak yine o büyük firmalara da hizmet vererek kendine şans veriyor. İkitelli OSB’yi okul olarak düşünmeliyiz. Küçük sanayiler büyük sanayiyi besliyor. Burası bir geçiş noktası bir insan hayata atılıyorsa iş yapmak istiyorsa direk fabrikayla yapamaz küçükten başlaması gerekir. Onun da yolu İkitelli gibi OSB’lerden geçiyor. Bunlardan çok iyi faydalanılmalı. Bu firmalar kendini geliştirdiğinde büyüyerek fabrikaya dönüşüyorlar.

KOOPERATİFLEŞMEK GEREKİR

Çerkezköy’e gittim geldim o tecrübeyi de tattım. Orada şunu görüyorsunuz gerçek imalat yapıp insan çalıştırdığınızda zorlanıyorsunuz. Çünkü sizin orada yan sanayiye ihtiyacınız var tedarikçiye ihtiyacınız var bunlar hemen elinizin altında olmadığı zaman çözüm üretemiyorsunuz. O yüzden kesinlikle şehre uzak olan yerlerin kooperatif şeklinde olmasının faydalı olduğunu düşünü yorum. Orada birbirine yeten bir ekosistem kurulmalı.

STK’LARDA AKTİF ROL

Sektörde belli bir yere gel dikten sonra STK’larda görev almaya başladım.  İlk önce İnşaat Yapı kooperatifinde görev aldım. Metal İş Sanayi Sitesi yönetim kurulu üyesi oldum. 8 yıldır üyeyim. 2022 Kasım ayında İTO seçimlerinde döküm ve Metal İşleme 57. Grup olarak Meclis Üyesi seçildim.  İOSİD Derneğinde yönetim kurulu üyesi ve son seçimde de başkan vekili olarak görev aldım. İTO olarak üretici ve imalatçılarımıza uzmanlar tarafından eğitim verilmesini sağladık.

KUTU

İŞTE NURSAN’IN MAKİNE DİŞLİ PARKURU

100 mm den 5 mm ye kadar CNC tornalama, 2 m *2 m CNC dik işleme, 5 metre 50 modül azdırma, 2 metre iç dişli açma fellow makinası, Universal frezze, Üniversal torna, Üniversal alet bileme, Isıl işlem, CNC İndüksiyon sertleştirme.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html