Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 16:24

Döküm ve Metal işleme işi nasıl desteklenir

İstanbul Ticaret odası Döküm ve Metal İşleme 57. Komitesi sektöre yönelik değerlendirmelerin yapıldığı bir toplantıda bir araya geldi. İTO Yönetim Kurulu üyesi Salih Sami Atılgan komitenin bu toplantısında kısa bir konuşma yaparak toplantıya bir katkı sundu. İstanbul Sanayi Odası meclis üyesi ve İstanbul Demir Demir Dışı Metal İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Aynur Ayhan, İkitelli Kosgeb Bölge müdürü Doktor Tolga Erkan, İkitelli Organize sanayi Bölge Müdürü ihsan Özleyen, KOSGEB Türkiye ihracat teşvikleri direktörü Reyhan Depedibi, 57. Komite başkanı Durmuş Turgut ile beraber sektörü aydınlatıcı bilgilerle beraber sektörün temsilcilerinin sorularına da cevaplar verdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-04-2023 13:47
Döküm ve Metal işleme işi nasıl desteklenir

 

 

Döküm ve Metal işleme ile ilgili bilgileri Ayhan Metal Pres Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Ayhan anlattı. Metal Döküm sektörü içinde, İstanbul Sanayi Odası meclis üyesi ve İstanbul Demir Demir Dışı Metal İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyeliği de bulunan Aynur Ayhan uzun yıllardır sektörel STK’larda da görev aldığını ifade etti. Ayhan konuşmasında 18 Mart Çanakkale zaferini kutlarken, Deprem felaketinin acılarından da bahsetti.

Aynur Ayhan: “İhracat yapmazsak geleceğimiz yok üretim yapmaya devam edeceğiz”

“En çok merak edilen konu, yaşadığımız afetten dolayı İhracatımızın ne kadar etkileneceği ile ilgili 11 ildeki 13,96 milyon   kişi nüfusumuzun yüzde 16,4 ‘ünü teşkil ediyor. İlde toplamda Türkiye ekonomisi içindeki payı 9,75 . Toplam ihracatı Türkiye ihracatının %8,06 sını teşkil ediyor. Şimdi burada 11 ilin, tabii farklı her ilin farklı ihracat öncelikleri var. Metalde, Kahramanmaraş, halıda Antep’te tekstil, tarım öncelikle tarım ihracatımız var. Bu yine depremi baz alarak baktığımız zaman Şubat 23 başından bu yana depremden etkilenen 11 ilimizden 10’unda döküm ihracatımız miktar cinsinden maalesef azalmış olduğunu görüyoruz. Kahramanmaraş, Malatya ve Diyarbakır’da hem miktar hem değer oranında bir azalış görülmekte. Toplam ihracat açısından bakıldığında ise miktarca cinsinden %14, 69 değer cinsinden %7,51 azalış görülmektedir.”

Aynur Ayhan, İDDMİB olarak sektör ve sektörü destekleyen alt sektörlere sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler paylaştı. Ayhan: “Fuar desteklerimiz, dijitalleşmeyle ilgili online projelerimiz var. Online ticarete yönetime fuarlar Trade 365. Bütün sektörlerimizin dijital platforma taşımayla ilgili hazırladığımız bir proje ve üye hizmetlerinde yeşil pasaport, bakanlık toplantıları, eğitimler. Gerek bakanlıktan gelen bilgilerin üyelere aktarılması gerek üyelerin Sorunların bakanlığa iletilmesi ile ilgili toplantılarımızı sıkça düzenliyoruz. Tabii ki yeni nesil ihracat projelerinde dijital dönüşüm ürünlerimiz var. Farklı UR GE projelerimiz devam ediyor” dedi.

Ayrıntılı bir sunum hazırlamış olan Ayhan, sözlerini şu şekilde tamamladı.” Sürdürülebilir şekilde ticaret yapılması ile ekonomik, çevresel ve toplumsal açıdan güvenli şekilde ticaret yapılması daha da önem kazanmaktadır. Çevre sorunlarına yönelik farkındalığının artmasıyla birlikte, insanların tüketim davranışlarında değiştiğini ön görmekteyiz. Bu minvalde döküm sektörümüzün bu çerçevede gelişeceğini öngörüyoruz. İhracat yapmazsak geleceğimiz yok, üretim yapmaya devam edeceğiz.

Erkan: “Eylem planlarını projenize aktarırsanız size destek veriyoruz”

İkitelli Kosgeb Bölge müdürü Doktor Tolga Erkan KOSGEB desteklerinin hangi firmalara, nasıl ve ne kadar teşvikler kazandırdığı ile ilgili herkesin aklında olan sorulara yanıtlar bulduğu bir program sundu. Yurt dışı destekleri ile ilgili Dr. Tolga Erkan şunları kaydetti: “Yurt dışı pazar destek programının amacı ihracatı arttırmak yine proje bazlı bir destek. Ne tür desteklerimiz var? Bu kapsamda 24 ay 2 yıla kadar projenizi sunabiliyorsunuz. 300.000 liraya kadar %100 destek, Ürününüzün olumlu nesini yurt dışına göndereceksiniz. Belirlediğiniz bir pazar ülke var o ülkeye. Müşteri ziyaretine gitmek istiyorsunuz, otelde konaklamanız, ulaşım giderleriniz var. Google reklam vermek istiyorsunuz, yani ihracatı arttıran eylem planlarını bu projeye yazarsanız biz de sizi destekliyoruz. 300 gününe kadar. Bu projelerin izlenmesi de yapılıyor. Sektör yatırımları ve bunları yurt dışı pazarda işletme geliştirme desteğinden 3 kez yararlanabiliyor. AR GE de sınır yol istediğiniz kadar gelebilirsiniz. ARGE inovasyon ve ARGE desteğine başvuru yapabilirsiniz. Yurt dışı pazar destek kullanımı kapsamında tanıtım giderleri çok önemli. Fuar olsun katalog olsun online reklam olsun Google AdWords reklamları olsun, kullanımı %100 destekliyoruz.

Girişimcilik eğitimi, ilk bölüm geleneksel eğitim, yönelik girişimcilik eğitimi. Güllerin girişimcilik eğitimi dediğimiz kısım, imalat sanayinde ve yazılım sektörüyle ilgili kısım geleneksel dediğimiz işte. Mahallenizdeki bakkal dünyayı işletmesini açarken bizden destek alabiliyor. Âmâ bir yazılım firması kurduğunuz zaman 365.000 liraya kadar hibe veriyoruz. O genci veya girişimciye mahalledeki. Bakkala ise 10.000 TL destek veriyoruz.” Diyen Erkan Anadolu yakasında İMES, Avrupa yakasında da ikitelli de de sizlere hizmet vermek için buradayız hepinize sağlıklı sıhhatli günler diliyorum saygılarımı sunuyorum. Diyerek sözlerini bitirdi.

 

Özleyen: “Mutlaka çevre ile bu sektörün uyumlu hale getirilmesi lazım”

 

İkitelli Organize sanayi Bölge Müdürü ihsan Özleyen Kendisini bu toplantıya davet eden Komite başkanı Durmuş Turgut’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında: “bizim ikitelli de büyüyüp başka yerlere daha geniş alanlara giden sektör temsilcileri de var. Bizim burada mesaiye döküm sektörüyle ilgili olarak en önemli sorun bilhassa döküm ayağında çevre sorunudur. Mutlaka çevre ile bu sektörün uyumlu hale getirilmesi lazım “dedi.

 

Kobi Türkiye yapay zekâ ile çalışan bir CRM sistemiyle çalışıyoruz

 

Kobi Türkiye’den ihracat teşvikleri direktörü Reyhan Depedibi “Kobi Türkiye ihracat teşvikleriyle ilgili 22 yıldır hizmet veren bir danışmanlık şirketidir. Yapay zekayla çalışan bir CRM sistemi kullanıyoruz ve bu CRM sistemine sizleri de dahil ediyoruz. Kobi Türkiye ile sözleşme yaptınız dosyalarınızda ilgili neler oluyor, hangi dosyanız, hangi aşamada keşfiniz yattı mı yattıysa hangi kurumda ödemesi ne kadar yapıldı bütün detaylara? Hâkim olabileceğiniz bir portalımız var. Size kullanıcı adı ve şifre veriyoruz. Kobi Türkiye sizin dosyalarınız ile ilgili şu an hangi aşamada, ne yapıyor? Anlık kullanıcı adı ve şifrenizle girip dosyalarınızı takip edebiliyorsunuz” bilgilerini öncelikle paylaşan Depedibi, sistemin nasıl işlediğini detaylandırdıktan sonra katılımcılardan gelen sorular cevaplandı.

 

Durmuş Turgut: “Öncelikli sorunlarımızı üç temel ifade altında toplayabiliriz”

 

İstanbul Ticaret odası Döküm ve Metal İşleme 57. Komite Başkanlığını yapan Durmuş Turgut:” Yönetim kurulu üyeler arkadaşlarım, kıymetli kamu temsilcileri kuruluşu yetkilileri hoş geldiniz. Değerli sektör temsilcisi ortaklarımız, geldiniz. Sözlerime başlamadan önce bildiğiniz üzere bugün. Çanakkale Zaferi’nin 108. Yıldönümü bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygıyla minnetle anıyor, rahmet diliyorum. Ayrıca 6 şubatta 11 ilimizde gerçekleşen yüzyılın felaketi olan depremde ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize şifa, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Üzüntümüz çok derin ve acıdır. Rabbim inşallah bir daha bizlere millet olarak böyle üzüntüler yaşatmasın” diyerek konuşmasına başladı.

 

Turgut: “Sektörümüzde yaşanan öncelikli sorunlarımızı 3 başlık altında toplayabiliriz dedi. Birincisi Sanayicimizin yeni makine yatırımları yapacak fakat mevcut yerin küçük olduğu için yatırımlarını yapamıyor bunun içinde sanayicilerimize yer tahsisi yapılması ve gerekli alt yapı ve finansman desteği sağlanması öncelikli ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. İkincisi, Sanayicimizin yüksek enerji maliyetlerinde desteklenmesi tüm sanayicilerimiz tarafından bekleniyor. Üçüncüsü, Kalibre elemanında alt yapı eksikliğimiz var. Buna çözüm olarak OSB’lerde meslek ve teknik liselerin çoğaltılması ile beraber OSB’lerde AR-GE bölümlerinin açılması bu bölümlerde metalurji mühendisi, makine mühendisi, endüstri mühendisi, çevre mühendisi bulunması ve Sanayicimizin gelişmesine ve dünya ile rekabetinde daha faydalı olacağına inanıyoruz.

 

Gördüğünüz üzere sektör temsilcilerinden İstanbul Sanayi odasından Aynur Ayhan Hanımefendi, İkitelli KOSGEB bölge müdürümüz Doktor Tolga Erkan Bey, Yine ikitelli OSB bölge müdürümüz İhsan Özleyen Bey, Kobi Türkiye’den Reyhan Depedibi Hanım bizlere birçok konuda bilgi verdi. Sizlerden ricam bu temsilcilerimize kısa öz sorular sorup sektörün sorunlarını iletmeniz” diye kaydetti.

 Program sonunda konuşmacılara sunumlarında ve soru cevap kısmında verdikleri değerli bilgiler sebebiyle hediye takdimini İstanbul Ticaret odası Döküm ve Metal İşleme 57. Komite Başkanı Durmuş Turgut yaptı.

 

 

 

 

 

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html