Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 07:27

BİN 803 MİNİBÜSÜN TAKSİYE ÇEVRİLMESİ SEKTÖRE HEYECAN GETİRECEK

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Emin Alagöz, UKOME kararıyla bin 803 minibüsün ticari taksiye çevrilmesinin esnaf adına olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. İstanbul’da halen 5 binden fazla minibüs bulunduğunu ifade eden Alagöz, bu rakamın 3 binler seviyesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-12-2022 11:20
BİN 803 MİNİBÜSÜN TAKSİYE ÇEVRİLMESİ  SEKTÖRE HEYECAN GETİRECEK

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Alagöz:

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Emin Alagöz, UKOME kararıyla bin 803 minibüsün ticari taksiye çevrilmesinin esnaf adına olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. İstanbul’da halen 5 binden fazla minibüs bulunduğunu ifade eden Alagöz, bu rakamın 3 binler seviyesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

UKOME Kasım ayı son toplantısında minibüslerden bazılarının ticari taksiye çevrilme kararını değerlendiren İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Emin Alagöz, bu karar doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, Ulaşım Bölge Müdürü Serdar Yücel’e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter yardımcısı Buğra Gökcek, Ulaşım Daire Başkanı Utku Erman, Toplu Ulaşım Hizmetleri eski Müdürü ve UKOM Müdürü Barış Yıldırım, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Osman Kılıçaslan’a, bütün ekiplerine ve heyetine teşekkür etti. Yeni Esnaf Gazetesi’ne konuşan  Alagöz şunları söyledi: “1803 minibüs ticari taksiye çevrilecek, 323 dolmuş taksinin isterlerse tamamı taksiye dönebilecek. Geçtiğimiz yıl 750 minibüs ticari taksiye çevrilmişti ancak bu sayı yeterli değildi. Raylı sistemler, otobüs güzergahları, metro, metrobüs, Marmaray İstanbul genelinde bazı hatları atıl duruma dönüştürdü. Yapılan çalışmalar neticesinde güzel bir kararı çıktı. Bundan sonraki süreçte daha güzel günler bizi bekliyor.”

DAĞILIM YAPILDI BAŞVURULAR ALINACAK

Hangi hattan kaç araç çekileceğinin belli olduğunu UKOME kararının imza aşamasının tamamlanmasının ardından esnafın evraklarını tamamlayarak müracaatta bulunacağını ifade eden Alagöz, “Tüm bu süreçlerim tamamlanmasının ardından kura çekimi yapılacak. Kurada çıkan arkadaşlar belediyenin belirlediği marka modelde taksileri alıp ticari plakalı olarak trafiğe çıkacak. Minibüsçü esnafı bu dönüşümde otomobil hariç herhangi bir ödeme yapmayacak” dedi. Yaklaşık iki yıldaki dönüşümle 2 bin 500 üye kaybettiklerini bunun da yönetim kurulu üye sayısını ve oda gelirlerini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Alagöz; “Ancak bizim önceliğimiz her zaman esnafımızın menfaati oldu. Onların menfaatlerini korumak, kazançlarını en üst seviyeye çıkarmak için buradayız” şeklinde konuştu. 

YÜZDE 50 ZAM TALEBİMİZ VAR

Aralık ayında toplanacak UKOME’de zam konusunu gündeme getireceklerini dile getiren Alagöz şöyle devam etti: “İstanbul genelinde 5 bin 599 tane minibüs var bunların en az bin 500’ü kazanmadığı için mal sahipleri tarafından çalıştırılmıyor. Çünkü maliyetleri kurtarmıyor. Minibüsçüler olarak yüzde 50 zam istiyoruz. Bu zammı isterken TEFE, TÜFE, TUİK rakamlarına göre hareket etmiyoruz minibüsçünün yaşadığı gerçek enflasyon üzerinden hareket ediyoruz. 2015’ten 2022’ye kadar asgari ücret seviyelerinde minibüs tarifelerine zam yapılsa şu an indi bindi ücretinin 7.5 TL olması gerekiyordu. 2015-2022 arasında asgari ücrete yüzde 450 zam gelmiş minibüs taşıma ücretlerine yapılan zam ise yüzde 218’de kalmış. 2021 yılına kadar minibüsçü cirosunun yüzde 20’sini yakıta veriyordu bugün cironun yüzde 50’si yakıta gidiyor. Geriye kalan parayla şoför ücreti, SGK, aracın masraflarını çıkarmak mümkün değil. Dolayısıyla bu zam bizim için artık kaçınılmaz oldu.”

YÖNETİME YABANCI DEĞİLİM

Ocak ayında yapılan genel kurulda Oda Başkanlığına seçildim ancak ben aslında yönetimde yeni değilim. Ali Kemal Başkan döneminde 2002-2012 arasında başkan vekilliği yaptım. 2014’te aday oldum ancak üyelerimiz bizi tercih etmedi. 2018’de farklı arkadaşlarla seçime girdik ve bir dönem yönetim kurulu üyeliği, bir dönem yine başkan vekilliği yaptım.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html