Haber Sitesi
HV
29 MART Cuma 14:50

Aras: "Mandalin festivallerinde mandalinden başka her şey var."

Hibya Haber Ajansı stüdyolarında 'Erhan Navruz ile Hibya Gündem' yayını hibya.com ve Hibya ağında gerçekleşti.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-02-2023 12:18
Aras:

 

Hibya, programda Bodrum Mandalin Hareketi Kolaylaştırıcısı Erman Aras'ı stüdyosunda ağırladı.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, "Bodrum mandalin", "Mandalin Festivali" ve "Bodrum mandalin ile yapılabilecekler" gibi konu başlıkları ele alındı.

Erman Aras, 34 yıldır devam eden Akdeniz’in en büyük organizasyonlarından birisi olan ahşap yatlarla ilgili Bodrum CUP Yat Yarışları'nın da yaratıcısı olduğunu ifade etti.

Erman Aras, babası vefat edince mandalin bahçelerinin bakımına bakmaya başladığını ifade etti. Aras, Bodrum mandalini coğrafi işaretli olduğunu, bol çekirdekli harika bir kokusu olduğunu lezzet olarak tatlı değil ama ekşi gibi olduğu insana çok fazla yedirdiğini kaydetti.

Bodrum yerli mandalinin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra popüler olduğunu söyleyen Aras, “Güzel aromasından dolayı Doğu Blok’una ihracatı yapılan bir ürün ve aynı zamanda İstanbul'da sokaklarda arabalarda Bodrum mandalini diye satılan bir ürün. Eskiden incir tütün vardı, tütün yasaklanınca incire geçilmiş, incirden sonra da bir arayış içerisinde mandaline dönülmüş. Babamın söyleyişine göre o günlerde bahçede alış fiyatı 1 doların üzerinde olunca herkes eski tarlalarını mandaline dönüştürmüş. Yugoslavya savaşı tır hatlarını kapatınca, Bodrum mandalini fabrikası da kapatılmış mandalin bahçeleri geri planda kalmış.” diye konuştu.

Mandalin Hareketi olarak çabasından bahseden Aras, “Bodrum'da turizm gelişinde sahil kısımlarındaki bahçeler imara açılarak yok oldu. İmara açılmış ama hala imarlaşmamış yerlerde var. Bunlar bugün yarın yok olacak biz bunları zaten gözden çıkarttık. Ama hala tarım korunması gereken alan diye geçen alanlar var imar verilmeyen bahçeler var. Bunlar ağırlıklı olarak Bitez’de, Ortakentte, Dereköy’de, Gümüşlü'nün içerilerinde kaldı. Para kazanamayınca ve ürün satamayınca insanlar o bahçeleri boş bıraktılar. Biz de bir şeyler yapabilmek ve bu insanlara para kazandırabilmek için bu hareketi başlattık.” İfadelerini kullandı.

Moderatör Erhan Navuz, "Başka şehirlerde herkesin peşinden koşarak yaptırmaya çalıştığı bir şey aslında bu. Ürünleriyle alakalı coğrafi işaret almaya çalışırlar." dedi.

Erman Aras, işletmelerin aslında ürünlerinin içerisine Bodrum mandaline dair bir çok şey katabileceklerini ama bilmediklerinden kaynaklı hiç kullanılmadığını söyledi. Örnek olarak ise sirke kullanırken mandalin sirkesinin de kullanılabileceğini yazın ise menülere eklenen limonataların içerisinde bodrum mandalinin yeşil formunun kullanması ile lime yerine daha iyi bir noktaya gelebileceğini belirtti.

Aras, mandalin suyu ile ise cheesecake’in de müthiş bir lezzet olabildiğini, mandalinli dondurma da olabildiğini kokteyllilerinde yapılabileceği ama işletmelerde aslında olayın hazır hale geçtiği için mandalinle yapılacak şeyleri es geçtiklerini söyledi.

Mandalin festivallerinde mandalinden başka her şeyin olduğu için karşı çıktıklarını belirten Aras, “Bu festival yapılacaksa tezgahlarda sadece mandalin olacak, yarışma yapılacaksa ne yapılacaksa konseptin bu olması gerek. Türkiye’de bir festival yapılacaksa sadece onun adı ile o olsun. Başta Kaymakamımız olmak üzere bu konuyu destekleyince bütün sorumlulukları aldık. 29 Ocak’ta yapılacak bir gün öncesinde de “Zehirsiz Tarım Mümkün” paneli Bodrum Ticaret Odası'nda yapılacak. Moderatör olarak Bilge Keykubat ve çok değerdi hocamız Önder Mergan olacak.” ifadelerini kullandı.

Festivalde ise en iyi ürün yetiştiren en iyi üreticiler tespit edilip festivalde sunulacağını söyleyen Erman Aras, tezgahlarda narenciye ürünlerini gezileceğini ve yapılan yaratıcı tabakları öne çıkartmaya çalışacaklarını vurguladı.

Moderatör Erhan Navruz, “Bodrumda gastronomi ile alakalı da şeflerle alakalı da Türkiye’nin en üst tabakaların da tanıtım anlamında çok büyük bir güç var. Mandalinle yapılan bir kokteyli alıp önerelim dese bu yarın belki 1 milyon kişinin okuduğu haber olur” şeklinde konuştu.

Mandalinin kabuğunun aslında gençleştirici özelliği olan bir ürün olduğundan bahseden Aras, dünyada birçok ülkede güzellik ürünlerin içerisinde kullanıldığını ama Bodrum'da heba olduğunu söyledi. Bu yapılacak festivali kullanılabilecek yönlerini göstermek için yapıldığının altını çizdi.

Son olarak Erman Aras, işletmelere kahvaltı menülerine ve kahvenin yanında verilecek mandalin lokumu ile mandalin dondurması, sorbesi, kolonyası gibi birçok ürünün kullanılabileceğini hatırlattı.-

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html