'Yerli Hibrit Ayçiçeği' tohumu dağıtıldı

Hibrit ayçiçeği tohumu tanıtım ve dağıtım programı Keşan’da düzenlendi.

YEREL - 20-04-2023 11:37

'Yerli Hibrit Ayçiçeği' tohumu dağıtıldı

Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde başlayan programa, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Keşan Belediye Başkan Vekili Şafak Uslu, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz kurum amirleri ve üreticiler katıldı.

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasını sağlamak için projeler üretildiğini belirtti.

Edirne'nin ayçiçeği üretiminde söz sahibi bir kent olduğunu ifade eden Bayazıt, "Ayçiçeği üreticilerine desteğimiz sürüyor. Bugün dağıtımı yapılan tohumlar, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş, bölge şartlarına uygun, adaptasyon kabiliyeti yüksek bir tohumdur. Aynı zamanda Oronbaş zararlı otuna ve köse hastalığına karşı yüksek toleranslı, yüksek verimli kaliteli bir tohumdur" ifadelerini kullandı.

Bayazıt’tan sonra konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de proje hakkında bilgi vererek, hayırlı olmasını diledi.

Trakya'nın sadece ayçiçeği üretiminde değil tohum üretiminde de söz sahibi olmasını istediklerini kaydeden Şahin, "Şu an çalışmalarımız sürüyor. Sudan'da, Ukrayna'da ve Rusya'da bu tohum çeşitlerimizin tescil edilmesi ve Türkiye'den oraya gönderip ekiminin yapılmasını sağlayacağız" dedi.

Programda son olarak konuşan AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal, “İnşallah hep birlikte üretmeye devam edeceğiz. İktidara geldiğimiz günden beri her zaman üretenin yanında olduk. ‘Siz üretmeye devam edin, biz yanınızdayız’ dedik. Bu projede onlardan bir tanesi” dedi.

HER ZAMAN ÜRETENİN YANINDA OLDUK

Fatma Aksal, “Edirne ili Türkiye genelinde 1’inci sırada, kanola ekiminde yine 1’inci sırada, ayçiçeği üretiminde 2’inci sıradayız. Buğday üretiminde de 7’nci sıradayız. Bizim topraklarımız birçok ilden belki çok daha az. Ama verim oranımız çok yüksek. Buğdayda ektiğimiz Türkiye ortalamasının ekilen buğdayın 2 katı verim alıyoruz, dekardan 2 kat verim alıyoruz. Bunlar hep sizin sayenizde. İnşallah hep birlikte üretmeye devam edeceğiz. İktidara geldiğimiz günden beri her zaman üretenin yanında olduk. ‘Siz üretmeye devam edin, biz yanınızdayız’ dedik. Bu projede onlardan bir tanesi” dedi.

PANDEMİ DÜNYADAKİ BÜTÜN DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Yerli tohum üretiminin önemini vurgulayan Aksal, "Pandemi sürecini geçirdik. Pandemi dünyadaki bütün dengeleri değiştirdi. Bu süreç en çok gıdayı etkiledi. Tüm emtia fiyatlarında belirsizlik yaşandı. Burada yerli ve milli üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Artık Allah'a çok şükür kendi yerli otomobilini, İHA'sını, SİHA'sını, savaş uçağını üreten bir ülkeyiz. Bunları yapan ülke hiç şüphesiz kendi tohumunu da üretir dedik ve büyük bir gayretle yerli tohumumuzu ürettik. Projenin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Program, üreticilere tohumlarının dağıtılmasıyla son buldu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Melikgazi'nin Zengin Tarihini Yansıtan 700 Yıllık Projeye Doğru Yolculuk

Melikgazi'nin Zengin Tarihini Yansıtan 700 Yıllık Projeye Doğru Yolculuk

02-03-2024 - YEREL

Demre'nin Gelişimine Katkı: Yeni Sosyal Tesis

Demre'nin Gelişimine Katkı: Yeni Sosyal Tesis

02-03-2024 - YEREL

google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html