Türkiye’nin yaşlı nüfusu her geçen yıl artıyor. 2023 verilerine göre, 65 yaşını geçenlerin sayısı 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştı. Son beş yılda yaşlı nüfus yüzde 21 oranında artarken, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu 65 yaş üstü bireyler oluşturuyor. Huzurevlerinde artık 40 yaşındaki insanların da kaldığına ve Türkiye’deki huzurevi sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Umut Çınar, Fethiye, Çeşme, Bodrum ve Kaz Dağları'ndaki bazı otellerin huzurevine dönüştürüleceğinden bahsetti. Çınar, huzurevine dönüştürülecek ilk otelin Fethiye’deki Likya Road Resort Otel olduğunu duyurdu.
“Maliyetlere bağlı olarak fiyatlar arttı”
Çınar, “Biz Dünya Yaşlılık Derneği olarak 2011 yılından beri tüm huzurevi sektörlerinin hepsini ziyaret ediyoruz ve bu yıl itibariyle özellikle şunu biz de farkındayız; Huzurevlerindeki girdi maliyetleri yani kiralar, doğal gazlar, elektrik, su ve bakım maliyetleri çok arttı. O yüzden normal zammın dışında farklı zamları da yaptıklarından dolayı artık özel huzur evleri çok pahalı hale geldi. Bunun da en büyük sebebi içerideki hem doktor, hemşire ve yaşlı bakım maliyeti hem de güncel fiyatların girdilerinin çok yükselmesinden dolayı. Eskiden huzurevi ve bakımevinde kalan yaşlılarımız artık fiyatlar çok yüksek olduğu için özel huzurevlerinde kalmakta çok zorlandıkları gibi kalanlar da ayrılışlarını yapmak zorunda kalıyorlar” ” ifadelerini kullandı.
Artan fiyatlar, yaşlıların huzurevlerini terk etmesine neden oluyor
Çınar, konuşmasına şu şekilde devam etti:
Bunda da en büyük sebep hem ülkemizde olan ekonomik krizin ve enflasyonun tetiklemesi bunun dışında da personellerin maaşlarının çok artmış olması. Özellikle eski senelerde huzurevlerinin kirası uygundu ama şu anda enflasyondan dolayı kiralara fahiş rakamlar istiyor ev sahipleri. Bu da kişisel maliyetleri arttırıp artık yaşlı bakımla ilgili huzurevlerine talepleri olsa bile insanların kalacak paraları olmadığı için aileler evlerine bakmaya çalışıyorlar. Bu da çok ciddi sıkıntıya sebep oluyor. Özellikle alzheimer ve demans hastalarında, bir de yoğun bakım hastalarında. Bu üç grupta büyük sıkıntı var. Dinç yaşlılar da yine evlerinde bakmaya çalışıyorlar ama alzheimer, demans ve yoğun bakım ünitesinde kalması gereken yaşlılar bu fiyatlardan dolayı hiçbir şekilde içeride kalamıyor.
Türkiye'deki huzurevi sayısı yeterli mi?
Özellikle devletin bu konuda yapmış olduğu büyük çalışmalar olmasına rağmen yeterli sayıda değil. Çünkü yaşlanan bir nüfusuz. Bu yaşlanan nüfus giderek arttığından dolayı yeterli olmuyor. Bu yüzden de 2025 ve 2026 yılında öngördüğümüz çok ciddi huzurevinin açılması gerekiyor.
Dernek olarak öngördüğünüz huzurevi sayısı ne kadar?
Minimum Türkiye'de öngörümüz 300’ün üzerinde huzurevinin açılması ama beklentimiz minimum 500 olması. Sahil kesimlerinde 4 aylık çalışan oteller var. Mesela Çeşme, Bodrum, Kaz Dağları'nda sezon maksimum 4 ay. Burada 8 ay oteller boş kaldığı için artık bize çok büyük talepler var. Buradaki otelleri biz yaşlı köylerine çeviriyoruz. İlkini de Fethiye'de başlatıyoruz. Bunu daha önce biz Balıkesir'de denedik ve 4 ay full dolu çalışan bir otel. 12 aylığına huzurevine döndüğünde daha kazançlı olduğu için hem yaşlılarımız için güzel bir haber. Neden? Huzurevi sayısı artınca fiyatlar düşecek. Hem de oteller için kısa dönemde, çalışan yerler için büyük bir fırsat. 12 ay boyunca çalışma şansları olacak. Bunların da ismi ‘Yaşlı köyü’ olacak ve bunların içerisinde otel konseptinde yaşlarımızın kalacağı, içeride dört dörtlük hizmetin verileceği ve tamamen Avrupa standartlarında olacak.
“110 tane otel 2 yıl içerisinde huzurevine dönüştürülecek”
Çünkü Türkiye'nin otelleri çok üst düzey olduğu için ve 4 aydan sonra da çalışmadığından dolayı bazı bölgelerde bu bölgelerin hepsi yaşlı köyüne dönüşmüş olacak. Tahminimize göre de biz 110 tane oteli 2 yıl içerisinde huzurevine çevirmiş olacağız. Özellikle Çeşme, Bodrum, Fethiye ve Kazdağlarında olacak.
Dünya nüfusu zaten yaşlanıyor. Türkiye'de 60 ile 65 yaş arasında çok insan var. 2025 ile 2027 yılları arasında nüfusun büyük bir kısmı 65 yaşını dolduracağı için artık Türkiye'de genç nüfusu değil, yaşlı nüfusu konuşmaya başlayacağız.
Huzur evlerinde bilinmeyen bir şey var. Herkes sadece yaşlıların kaldığını düşünüyor ama bugün 40-45 yaşında olup emboli atan, kalp krizi geçiren, yatağa bağımlı olan birçok kişi de huzurevinde kalıyor. Bu çok önemli çünkü son yıllarda sayı çok arttı. Özellikle Covid aşılarından sonra çok ciddi emboli ve kalp krizi görülmeye başladı ve huzurevinde 40 yaşında altında birçok hasta var.
45 yaş altı kişiler huzurevinde kalabilir mi?
Huzurevlerinde 65 yaş üstü vatandaşların kalabileceğini işaret eden Çınar, 45 yaş altı vatandaşların ise Sağlık Bakanlığı'ndan sağlık raporu alarak, Aile Bakanlığı'na bu raporu onaylattıktan sonra huzurevlerinde kalabileceğini ifade etti.
Muhabir: Şevval Dalgıç