Yeni Esnaf , Haberler, Gündem, Ekonomi ve Son Dakika Haberleri, Türkiye ve dünyadan ekonomi haberleri, sektörel gelişmeler, ekonomik konjonktür ve son dakika gündem haberleri ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // Kullanıcı kimliğini signed-in user_id
Plazalar boşaldı
Değişen yaşam koşullarına paralel olarak çalışma şekilleri de değişimden payını alıyor. Doğrusu biz bu çalışma modeline alıştık mı, bilemiyorum. Fakat birçok sektörde zorunlu olarak uygulanması ile farklı sorunlar da yaşanmaya başladı. Örneğin çalışanların yolda geçirdiği süre azaldı ve çalışma süreleri değişkenlik göstermeye başladı. Büyük plazalar boşaldı. Bu iş yerleri ile birlikte büyüyen hazır giyim, kafe, restoran işletmeleri tek tek kapanmaya başladı. İş dünyasının toplantıları fiziki ortamlardan çok dijital ortamlara taşınınca, otel, konaklama sektörü büyük etkileri hissetmeye başladı. Fuar alanları boşaldı. Dijital fuarlar iş insanlarının dinamiğini değiştirdi. Uygulamadan yemek siparişi veriyormuş gibi, ticaret ilişkileri samimiyeti esas almadan fotoğrafta görülen yemeğin tadına bakıldı.
Uzaktan çalışmanın birçok sektörde zorunlu olarak uygulanması ile aslında uzun saatler masa başında oturarak çalışma zorunluluğunun yerine iş disiplinini eve taşıyabilenler, evindeki buzdolabının başında çalışmayı tercih edenler, evinin keyfini çıkararak çalışmaya başlayanlar bu durumu bir hayli sevmişlerse de uzun vadede karşı karşıya gelemedikleri iş arkadaşları ile iş harici oluşan diyaloglar ile oluşan şirket kültürünün temelleri de sallanmış görünüyor.
Evin çamaşır günü ortamında çalışan beyaz yakalı çalışanlara adadığım bu yazıda altında pijamaları üstünde ceket kravat hazır bekleyen çalışanlara ve çocuk odasından gelen ağlama sesini duyarak toplantı zamanının bitmesini sabırsızlıkla bekleyen tüm çalışanlara selam olsun.
Yeşil bir anlaşma
Salgın sonrası dönemin ekonomik yapılanmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli bir büyümeye uygun bir anlaşma artık tüm dünyanın umurunda gibi görünüyor. Yeşil Organize Sanayi Bölgelerinin oluşturulması için artık yeni üretim metotları ister istemez herkesin kayda almak zorunda olduğu değerleri oluşturacak. İthalat veya ihracat ile uğraşan ve üretim faktörlerini gözeten bu mutabakat yeşil üretim için gerekli teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla AR-GE çalışmalarının desteklenmesi; yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ekosistemin güçlendirilmesi, sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık altyapısının geliştirilmesi dahil olmak üzere gerçekleştirilecek eylemleri içerecek.
Bu mutabakatı uygulamayanlar yavaş yavaş ticaretin dışında kalacak gibi görünüyor. 12 Mart 2021 tarihinde açıklanan “Ekonomi Reformları Paketi” bakalım ne kadar zamanda hayata geçirilebilecek. Umarız ki, ‘Evet dünyaya zarar veriyoruz ama az zarar veriyoruz’ diyerek hastayı uyutmaya götürmez.
Okuma
Siyasi, Coğrafi, Kültürel ve Tarihi geçmişimizle dünyanın sayılı ülkeleri arasında olmayı hedefliyoruz fakat bunun için yapmadığımız şeylerin başında okumak var.
Yolda yürüyorsunuz bir adrese ulaşmak istiyorsunuz. Karşıdan karşıya geçmek için bir trafik butonu kullanacaksınız. Bu butonun üzerinde dokunmadan, butonu aktif hale getirebileceğiniz yazıyor. Fakat o yazıyı okumak yerine butonu parçalıyorsunuz. Evet adrese yaklaşmış olmalısınız çünkü 20 metre ötede yazan tabelayı okumak yerine önünüze gelen ilk kişiye o sokağı soruyorsunuz.
Belli ki tabiatımız da görerek, duyarak, yaşayarak öğrenmek var. Tembellik var. Araştırmak yerine ilk duyduğuna kendi bildiğine körü körüne inanmak var. Belki basit gelebilir ama hedeflediğimiz seviyelere ulaştırmak istediğimiz ülkemiz için önce Okumalı, Düşünmeli, Anlamalı, sonra Konuşmalıyız. Öyle harekete geçmeliyiz.
Hem sadece tek bir fikri savunan kaynaklardan başka kaynakları da görmeliyiz. Çünkü başka fikirler size düşman değil. Çünkü gelişime açık olmak için konfor alanınızı terk etmeniz gerekecek. Denizi görünce korkup geride duran genlerimizin dediğine uymaktansa, bilgi sahibi olup engin denizlerde yol aldığımız zaman zaferlerimizi daha içten kutlayacağız.