Haber Sitesi
HV
29 MART Cuma 17:41

Türkiye’nin İhracat Beyni:

“7 bin 200 işyeri ile 42 farklı meslek grubunu bünyesinde barındıran ve dünyanın ikinci büyük ticaret merkezi olan İSTOÇ, yüzde 80 yerli üretimle dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor.”

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 31-10-2022 15:48   Güncelleme : 31-10-2022 10:49
Türkiye’nin İhracat Beyni:

Pandemide tedarik zincirinin bozulması, başta Avrupa olmak üzere bölge ülkelerinin yeniden gözdesi haline gelen İSTOÇ’un yıldızı her geçen gün parlıyor. Çin’in Wivu ticaret merkezinden sonra dünyanın bu alandaki en büyük ticaret merkezi olan İSTOÇ, içerisindeki farklı sektörlere hitap eden iş yerleri ile cazibe merkezi haline dönüştü. İSTOÇ İş İnsanları Derneği Başkanı Ahmet Acar, İSTOÇ’ta açtıkları festivali, hedeflerini ve çalışmalarını Yeni Esnaf Gazetesi’ne anlattı: “İSTOÇ’un 42 meslek komitesi,4 bin 200 üyesi ve 7300 iş yeri var. Kırtasiyeden oyuncağa, zücaciyeden dekoratif ürünlere kadar birçok alanda üretim ve satışın yapılığı İSTOÇ’da dernek tarafından tertiplenen festival büyük ilgi gördü. Yurt içinden 2 bin, yurt dışından ise 6 bin ziyaretçinin geldiği festivalle İSTOÇ, kapılarını dünyaya bir kez daha açmış oldu.

İSTOÇ HAFIZALARA KAZINMALI

Anadolu’da KOBİ’lerimiz var, yakın coğrafyada KOBİLER var, Avrupa ve Ortadoğu’da KOBİ’ler var  biz bunlara tekrar İSTOÇ’u hatırlatmak, onların hafızalarına İSTOÇ’u kazımak istedik. Bu nedenle düzenlediğimiz fuarda 42 sektörün tamamını dahil ederek bir festival havası oluşturduk. Kampanyalar, çekilişler, hediye yağmurları ile farklı bir konsepte hazırladığımız festivalimize gelen hemen herkes memnuniyetini dile getirdi. Firmalarımız hazırlığını yaptı, festival için yeni tasarım çıkaranlar oldu, iş yerini festivalle birlikte açanlar oldu. Sahayı gezdiğimizde esnafımızın bu etkinliğin iki üç ayda bir tekrarlanmasını istediğini gördük. Özetle festivalimiz amacına ulaştı.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜĞÜ

İSTOÇ, Çin Yuan’dan sonra ikinci büyük ticaret merkezi. Bugün Türkiye’nin neresinde olursa olsun 1500-2 bin metrekare mağazası olan birinin İSTOÇ’tan alışveriş yapmama ihtimali yok aynı durum dünya için de geçerli. Pandemide tedarik zincirinin bozulması sonrası öncesinde Çin’le iş yapan bölge ülkeleri bizi ziyaret etmeye başladı. Ardından Afrika ülkeleri geldi. Bugün Afrika’nın tamamına, Türki cumhuriyetler başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Biz de Dernek olarak İSTOÇ’u dünyaya tanıtarak ticaret hacmini büyütmeye çalışıyoruz.

YÜKSEK YERLİLİK ORANI

İSTOÇ’ta 8-10 sen öncesine kadar yüzde 80 ithal ürünler, yüzde 20 yerli üretim ürünler satılıyordu. Şu anda geldiğimiz noktada buradaki ürünlerin yüzde 80’inde Made ın Turkiye yazıyor, ithal ürünler yüzde 20’yle kadar düştü. İSTOÇ yüzde 80 yerli üretim gerçekleştirdiği için, yerli markalarımız üretimi çok kuvvetli olduğu için ihracata çok büyük katkı sağlayan bir ticaret merkezi.

365 GÜN AÇIK FESİTVAL ALANI

Her sektörün kendi fesitval var bu nedenle biz takvimi ona göre ayarladık ve festivali kısa süre içinde hazırladık. Burası bu kadar büyük o zaman 365 gün festivalmerkezi olsun istedik. Biz aslında açık hava 365 gün fuar merkezi oluşturmuş olduk. Festivalle birlikte İSTOÇ’A müşteri geri dönüşü hızlanmaya başladı. Müşteriler, İSTOÇ’a gelmenin ve günlük ürünleri daha iyi takip etmenin kendisi için oluşturduğu ayrıcalığın farkına varıyor.

HEDEFTE HER SEKTÖR İÇİN B2B VAR

Dernek olarak, çalışma ve ekonomi bakanlıkları ile görüştük gerekli izinlerimizi aldık. Onların desteği ile yerinde B2B yapacağız. Bakanlık, ihracatı destekleme adına yurt dışından müşteri getirdiğimizde sektöre ciddi destek veriyor. Şu anda en az 10 meslek komitemizde B2B yapacağız, yurt dışından müşteriyi getirip birebir ticaret yaptıracağız. Bu şekilde B2B’lerle ihracatı çoğaltma derdindeyiz. Hedefimiz yurt dışında müşterinin bir ürüne ihtiyacı olduğunda aklına hemen İSTOÇ’un gelmesi.”

 

52 VİZYON SAHİBİ ADAM

Tahtakale’de 52 arkadaş 1979’da İSTOÇ Kooperatifini kurmak için karar alıyor. 1984’te dönemin başbakanı rahmetli Turgut Özal’dan bugün bulunduğumuz 1 milyon 200 bin metrekarelik arazinin onayını alıp start veriyorlar. 1979’daki o 52 üye ne kadar kutsal bir iş yapmışlar ki gelinen noktada 7200 iş yeri 100 bin çalışanımız var, dolaylı olarak 400 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Günlük 250-300 bin arası araç girişi çıkışımız var. 1 milyon da gir-çık yapan nüfusumuz var. O 52 kişinin vizyonuyla başlayan süreçte bugün ihracatta da ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz. Türkiye ihracatının üçte birini İstanbul, İstanbul ihracatının yüzde 7-8’ini ise İSTOÇ yapıyor.

 

OTEL VE AVM KOOPERATİF’İN TASARRUFUNDA

İSTOÇ içerisinde Otel merkezi ve AVM olarak yapılan yer kooperatifin programında. Orada üyeler kooperatif yönetimine kira yetkisi vermedi. Genel kurulda bir fiyat belirlediler ve o fiyata satış yetkisi verdi ancak o rakam bugünkü koşullarda alıcılara yüksek geliyor. Kooperatif yöneti mi de orayı tek parça olarak değil ofis ve mağazalara çevirip satacak.

Dün Tahtakale Türkiye’nin ticari kalbiydi bugün bu misyon İSTOÇ’ta. Biz İSTOÇ’u ne kadar geniş kitlelere yayarsak ülkemiz o kadar kazanacak. İSTOÇ’un büyümesi ihracatın artması demek.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html