Haber Sitesi
HV
28 MART Perşembe 22:25

Mülteciler sağlık sektörünü tıkadı

Suriye’den sığınmacı olarak Türkiye’ye gelen mültecilerin sık sık şehir ya da adres değişikliği nedeniyle aile hekimleri ciddi mağduriyetler yaşıyor. Son 1 yıl içinde Diyarbakır’da 50’yi aşkın Aile Sağlığı Merkezi doktoru hakkında görevi ihmalden idari soruşturma başlatıldı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 05-12-2022 21:21   Güncelleme : 06-12-2022 08:45
Mülteciler sağlık sektörünü tıkadı

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderilmeleriyle ilgili tartışmalar iktidar ve muhalefet cephesini karşı karşıya getirirken, kayıtlı mülteci konumundaki Suriyelilerin sağlık sektörünü de ciddi anlamda olumsuz yönde etkiledi.

YERİNDE DURMAYAN MÜLTECİ SAĞLIK SEKTÖRÜNÜ TIKADI

Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen Suriyeliler, Göç İdaresi İl Müdürlüklerine kayıt yaptırdıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi kendilerine verilen geçici kimlik belgeleriyle ücretsiz muayene olabiliyor ve ikamet ettikleri mahalle ve semtlerdeki Aile Sağlığı Merkezlerine kayıt yaptırabiliyor.

Ancak mülteci konumundaki Suriyelerin bir süre sonra bulundukları kentten ayrılarak yakın akrabalarıyla bir arada yaşayabilmek için başka şehirlere yerleştikleri, ya da bulundukları ilin bir ilçesinden bir mahallesinden başka bir mahallesine veya ilçesine yerleştikleri, bunu yaparken de bulundukları ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne bilgilendirme yapmadıkları için sağlık sektörünü ciddi anlamda tıkadıkları ortaya çıktı.

SÜREKLİ İL DEĞİŞTİRİYORLAR BİLGİLENDİRME YAPMIYORLAR

Doğu ve Güneydoğu'da ikamet edenlerin bir süre sonra Karadeniz, İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesine gittikleri, bu bölgelerde yaşayanların da aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu'daki vilayetlere taşındıkları, bunu yaparken ikamet ve şehir değişikliğiyle akalalı resmi kurumları bilgilendirmedikleri için doktorlar hakkında görevi ihmalden soruşturma açıldığı öğrenildi.

Şehir değişikliği olduğu kadar hatırı sayılır bir nüfusun da Suriye'ye döndükleri ve geri gelmedikleri tespit edilirken, Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli doktor ve yardımcı personel hakkında İl Sağlık Müdürlüklerince idari soruşturmalar açıldığı ve sadece Diyarbakır'da son bir yılda 50'nin üzerinde doktorun “Görevi ihmal” suçundan soruşturma geçirdikleri bildirildi.

GEBELİK TAKİBİ VE AŞILAMA YAPILAMAYINCA SORUŞTURMA

Sık sık adres ve şehir değişikliği yaptıkları için Suriyelilerin gebelik takibi başta olmak üzere yeni doğan çocukların aşılaması veya kontrolleri düzenli yapılmadığı ve kayıtları tutulmadığı için sağlık çalışanlarının bu nedenle soruşturma geçirdikleri bildirildi.

Adres değişikliği yapan mültecilerin iletişim bilgilerinin de sağlıklı olmadığı, kullandıkları cep telefonlarına da ulaşılamadığı için doğum öncesi gebelik takibi ve bebeklerdeki aşılamayla ilgili kayıtların düzenli tutulmadığı gerekçesiyle doktorlara açılan soruşturmalar sağlıkçıları canından bezdirdi.

Diyarbakır merkezde Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu merkez Bağlar İlçesinin Kaynartepe, Muradiye, Körhat, Yeniköy, Fatih, 5 Nisan, Yunus Emre ve Şeyh Şamil mahallelerindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli bir doktorun kayıtlı 3500 hastaya baktığı, bunun 1200'ünün kayıtlı Suriyeliler oldukları öğrenildi.

Aile hekimleri, “Gebelik takibi ve aşılamalarla ilgili İl Sağlık Müdürlüklerince soruşturma geçiriyoruz, ancak biz sağlıkçıyız, kolluk kuvveti değiliz. Bende kayıtlı görünen hasta bir bakıyoruz Samsun Canik de çıkıyor, ya da telefonlarını kapatmış nereye gittiği bilinmiyor. Bizlere de sanki sabit ikametgah sahibi oldukları halde tamiplerini yapmamışız gibi işlem yapılıyor” diye tepki gösterdiler.

AdminAdmin

YORUMLAR
google-site-verification: google8b20e0d27e9aba0e.html